6 Ιαν 2015

Επίθεση Παπανδρέου σε Σαμαρά - Βενιζέλο: Εξοργιστικό! Αντί για έξοδο από το μνημόνιο, έχουμε παράταση

ΦΩΤΟ: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Έντονη κριτική στς ηγεσίες της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση άσκησε ο Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας πριν από λίγο στο Αγρίνιο, στη πρώτη προεκλογική συγκέντρωση του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών στην περιφέρεια. “Είναι αδιανόητο” είπε ο πρωην πρωθυπουργός...
“αυτό που συμβαίνει στη χώρα μας σήμερα”, καθώς “πέντε χρόνια από την εκδήλωση της κρίσης και μετά από όσα περάσαμε, μετά από τόση προσπάθεια, να βρισκόμαστε ως χώρα στη σημερινή θέση.



Για τη κυβέρνηση

“Αντί για έξοδο από το μνημόνιο στο τέλος Δεκεμβρίου του 2014, έχουμε παράταση, έχουμε άδηλη έκβαση και είναι αδιανόητο μετά τα όσα περάσαμε και θυσιάσαμε να έχουμε και πάλι ανασφάλεια και στην επαναφορά σεναρίων εξόδου από το ευρώ σε όλο το διεθνή τύπο”.

“Είναι εξοργιστικό μετά από όσα κάναμε, αυτό να συζητιέται πάλι σήμερα. Εξοργιστικό!” τόνισε και ανρωτήθηκε “Ποιος ευθύνεται;”

Πρώτα απ'όλα, επισήμανε “είναι τεράστιες οι ευθύνες της ηγεσίας που κυβέρνησε τα τελευταία δυόμιση χρόνια” και υπογράάμμισαε “Απέτυχαν να εξασφαλίσουν ομαλή έξοδο από το Μνημόνιο. Απέτυχαν να οδηγήσουν την Ελλάδα στην επόμενη μέρα”.

“Αντί να προετοιμάσουν σοβαρά, με διάλογο, εδώ και ένα χρόνο, την ομαλή έξοδο από το Μνημόνιο, να επιδιώξουν ευρύτατες συναινέσεις που θα εδραίωναν παγκοσμίως την πεποίθηση ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα σταθερότητας, εξασφαλίζοντας τις καλύτερες συνθήκες για μια έξοδο που επαναλαμβάνω ήταν προγραμματισμένη, άρχισαν να ανταγωνίζονται την Αντιπολίτευση., όχι για το πώς θα πάει μπροστά η χώρα, αλλά ποιός θα σκίσει δήθεν γρηγορότερα το Μνημόνιο”.

“Έτσι βύθισαν την Ελλάδα και πάλι στην αναξιοπιστία. Και όταν κατάλαβαν ότι δεν μπορείς στην άμμο να χτίζεις success story, όταν κατάλαβαν ότι, τους κατάλαβαν στο εξωτερικό” υποστήριξε και πρόσθεσε “αποφάσισαν να παίξουν τη χώρα στα ζάρια των εκλογών. πετώντας την καυτή πατάτα στην όποια επόμενη κυβέρνηση, που θα έχει ασφυκτικά περιθώρια διαπραγμάτευσης έτσι όπως τα έκαναν”.

“Όλα για την προσωπική επιβίωση. Αλλά η Ελλάδα βυθίστηκε ξανά στην ανασφάλεια” είπε.


Για την Αντιπολίτευση

“Είναι τεράστιες οι ευθύνες και της ηγεσίας της αντιπολίτευση, οΟι μεν αποκαλύφτηκαν στο Παρίσι και αυτοί αποκαλύφτηκαν στο Λονδίνο” είπε χαρακτηριστικά για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε.”Μας λένε ότι θα χορέψουν οι αγορές. Λέτε; Ως πρωθυπουργός πρώτος εγώ έκανα κριτική στις αγορές. Το 2010 μπορούσα με μία απόφαση να δημιουργήσω μεγάλα προβλήματα στις αγορές και στην διεθνή οικονομία. Ποιο θα ήταν όμως το πρώτο θύμα μίας τέτοιας απόφασης; Δεν θα ήταν ούτε η Γερμανία, ούτε οι αγορές. Αλλά η Ελλάδα και ειδικότερα ο Έλληνας πολίτης”.

Και σημείωσε “Για αυτό μια εθνική πολιτική δεν μπορεί να στηριχθεί σε ευχολόγια περί μιας αλλαγής στην ΕΕ, ούτε σε έωλες απειλές προς τις αγορές. Μπορεί και πρέπει να στηριχθεί στην αποτύπωση της σημερινής πραγματικότητας στις αγορές και στην Ευρωζώνη. Και δεν είναι καθόλου ρόδινα τα πράγματα. Μόνο έτσι θα διαφυλάξουμε τα συμφέροντα της χώρας, τις θυσίες του λαού μας.

Μόνο έτσι θα διαπραγματευτούμε σοβαρά και αξιόπιστα”. Στο σημείο αυτό ο κ. Παπανδρέσου σχολιάσε “Αλλά πού είναι η σοβαρότητα; Πού είναι η συνεννόηση; Μόνο ανευθυνότητα. Ανευθυνότητα, που συναγωνίζεται και ξεπερνά την ανευθυνότητα της ηγεσίας της Ν.Δ. την περίοδο 2009-2011”.


Για την ΕΕ

Ο κ. Παπανδρέου όμως επιτέθηκε και στις Βρυξέλλες καθώς τόνισε “Είναι τεράστιες όμως οι ευθύνες και της Ευρωπαϊκής Ένωσης” και απηύθυνε έκκληση “στους πάντες να σταματήσουν να τροφοδοτούν την κουβέντα της εξόδου από το ευρώ.

“Οι συνέπειες για την Ελλάδα θα είναι πολύ μεγαλύτερες από το όποιο εκλογικό αποτέλεσμα. Μιλώ έχοντας την εμπειρία ως Πρωθυπουργός της Ελλάδας σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή. Όταν δυστυχώς πολλοί συζητούσαν για Grexit”.

Η ζημιά -είπε- για την Ελλάδα αλλά και για την εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής ήταν τεράστια:
- γιατί η αγορά και η επιχειρηματικότητα είχε παγώσει
- σταμάτησαν σοβαρές επενδύσεις από το εξωτερικό
- οι τράπεζες πάγωσαν τη ροή χρήματος
- η κατανάλωση χτυπήθηκε
- η ύφεση βάθυνε
- δεν μπορέσαμε να βγούμε στις αγορές όπως θέλαμε.

“Απευθύνομαι προς τους εταίρους μας: Δεν το καταλαβαίνετε; Δεν θέλετε να το καταλάβετε; Αφήστε ήσυχους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες. Μπορούν νηφάλια, να ακούσουν, να σκεφτούν και να αποφασίσουν. Να γίνει ουσιαστικός διάλογος τώρα στις εκλογές για το μέλλον της χώρας. Εκλογές έχουμε. Μιλάει η Δημοκρατία. Ας τη σεβαστούν όλοι”.

Κατά τα λοιπά ο Γιώργος Παπανδρέου επανέλαβε στην αναγκαιότητα ίδρυσης του ΚΙΔΗΣΟ με βάση την ομιλία στο Μουσείο Μπενάκη, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη διαμόρφωσης ενός ελληνικού σχεδίου” θα μας δώσει όπως είπε “δύναμη διαπραγματευτική απέναντι στους εταίρους μας, στη σημερινή συγκυρία, ώστε να πούμε: όχι άλλη πολιτική εξοντωτικής λιτότητας” και που θα βασίζεται στο τρίπτυχο: Απελευθέρωση, Ανθρωπιά, Ανάπτυξη.
Πηγή:http://www.newsit.gr