14 Δεκ 2014

Όσα έγιναν το Σαββατοκύριακο και πρέπει να ξέρετε

1. Τους πολυπόθητους 180 βουλευτές για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ψάχνει η κυβέρνηση κηρύσσοντας. την εκστρατεία εναντίον του  ΣΥΡΙΖΑ, με «όπλο» την κινδυνολογία και «σύμμαχο» τον Ευρωπαίο επίτροπο Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί....
Στο παιχνίδι μπαίνουν και οι δημοσκοπήσεις που υπό τη σκιά των κυβερνητικών προειδοποιήσεων για Grexit κλείνουν την ψαλίδα. Στο μεταξύ, κοινό μυστικό είναι οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις με βουλευτές αλλά και με στελέχη της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ, με την κυβέρνηση να φέρεται ότι ασκεί ασφυχτικές πιέσεις.
2. «Προσκλητήριο» συνεργασίας σε κόμματα και πρόσωπα με τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θα συμπορευθεί στο δρόμο προς τις εκλογές, απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας από τη Λάρισα, όπου μίλησε στο πλαίσιο των περιφερειακών διασκέψεων του κόμματος. Το Σάββατο μιλώντας από το Ηράκλειο, τόνισε πως οι ευθύνες για όσους κινδυνολογούν είναι και ποινικές, ενώ το μήνυμα του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «το κράτος δεν είναι λεία του νικητή των εκλογών».
3. Η εσπευσμένη προεδρική εκλογή έχει ξεκινήσει ένα νέο γύρο κυβερνητικής κινδυνολογίας, που συνδυάζεται με ανοιχτές παρεμβάσεις Ευρωπαίων υψηλά ιστάμενων αλλά και διεθνών μέσων ενημέρωσης. Την ίδια στιγμή όμως με το ενδεχόμενο εθνικών εκλογών να είναι πιο κοντά από ποτέ, και τις δημοσκοπήσεις να καταδεικνύουν σταθερά πρώτη δύναμη τον ΣΥΡΙΖΑ, άλλοτε κινδυνολόγοι αρχίζουν να ανακρούουν πρύμναν.
4. Αντί για διαμέρισμα στο Λονδίνο, αγοράστε ένα ελληνικό νησί, προτείνει η βρετανική εφημερίδα Independent. Διαφημίζοντας τους ελληνικούς παραδείσους που βρίσκονται στις μικρές αγγελίες, εξηγεί ότι το μεγάλο ξεπούλημα γίνεται γιατί οι Έλληνες δεν αντέχουν τα φορολογικά βάρη και ξεφορτώνονται τις περιουσίες τους σε τιμή μειωμένη κατά 30%.
5. Ένταση το μεσημέρι της Κυριακής στο κέντρο της Αθήνας με τα ΜΑΤ να βρίσκονται παντού. Η αστυνομία περικύκλωσε τους Σύρους του Συντάγματος, όταν ένας 15χρονος πέρασε θηλιά στο λαιμό του και απείλησε να κρεμαστεί αν δεν του χορηγηθεί άσυλο. Ένταση και βία έξω και από την ΕΣΗΕΑ, όπου απολυμένοι δημοσιογράφοι διαμαρτυρήθηκαν για την παρουσία Σαμαρά στην εκδήλωση για τα 100 χρόνια της Ένωσης. Παρούσα η αστυνομία και  στην απεργία του κινήματος "Ποτέ την Κυριακή".
6. Νέα «νομικά προϊόντα» φέρεται να προσφέρει η αρμόδια για τα μεταλλεία υπηρεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής,  η οποία με νέα τροπολογία ανακηρύσσεται σε Υπερ-Πολεοδομική Αρχή. «Βιομηχανία αδειών» της Ελληνικός Χρυσός στο ΥΠΕΚΑ και μαϊμού εγκρίσεις δόμησης φωτογραφίζει το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων.
7. Η κατηγορηματική δήλωση-“δεν το συζητώ, δεν το διανοούμαι”-  του υπουργού Δικαιοσύνης σχετικά με το γάμο ατόμων του ίδιου φύλου και η επίκληση των θρησκευτικών και κοινωνικών παραδόσεων, ήταν η αφορμή για να θυμηθούμε τις περιπέτειες του πολιτικού γάμου που καθιερώθηκε τέσσερις μόλις μήνες μετά από τη νίκη του ΠΑΣΟΚ και την περιβόητη Αλλαγή.
8. Δίωξη κατά του αγνώστου Χ που άνοιξε τον ασκό των αποκαλύψεων για τις φορολογικές συμφωνίες μεταξύ του Λουξεμβούργου και πολυεθνικών εταιρειών, και έβγαλε στο φως το σκάνδαλο LuxLeaks, άσκησε η εισαγγελία του Λουξεμβρούργου.
9. Έφοδο στα γραφεία της εφημερίδα Zaman, η οποία πρόσκειται στον πρώην σύμμαχο του Ερντογάν, Φετουλάχ Γκιουλέν πραγματοποίησε η αντιτρομοκρατική της Τουρκίας. Η έρευνα διενεργείται δύο ημέρες αφού ο Ερντογάν ανακοίνωσε μια νέα εκστρατεία εναντίον των υποστηρικτών του Γκιουλέν και του «παράλληλου κράτους του». Τουλάχιστον 25 συλλήψεις.
10. Με μία σεμνή αλλά όμορφη τελετή, όπως ακριβώς αρμόζει σε μία πραγματική γιορτή της Έβδομης Τέχνης, απονεμήθηκαν στη Ρίγα της Λετονίας τα 27α Βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Το «Ida» του Παβλικόφσκι θριαμβευτής!
Και ακόμα:
Το ρολόι της πόλης έδειχνε δυο και τριαντατέσσερα λεπτά, και το ημερολόγιο 13 Δεκεμβρίου 1943, όταν στον λόφο Καπή πάνω από τα Καλάβρυτα ήχησε το πρώτο από τα τρία μυδραλιοβόλα. Όταν και τα τρία έπαψαν  700 άτομα - σχεδόν όλος ο ανδρικός πληθυσμός της πόλης - είχαν εκτελεσθεί. Οι Καλαβρυτινοί δεν είχαν γεννηθεί για να γίνουν ήρωες, η άδικη θυσία τους όμως στο βωμό του ναζισμού που έβαψε την πορεία προς την Απελευθέρωση με αίμα, τους κατέστησε ήρωες. Δείτε το ντοκιμαντέρ του Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα για το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων, «ΝΑΖΙ, ΛΗΘΗ και ΝΕΟΝΑΖΙ (Α): Από τα Καλάβρυτα στο Άουσβιτς».
* Σκίτσο του Μιχάλη Κουντούρη για την Εφημερίδα των Συντακτών

Πηγή:http://tvxs.gr