29 Νοε 2014

Οι κρίσιμες ώρες πριν το e-mail στην τρόικα - Για ποια θέματα «πέφτει η κυβέρνηση» και γιατί το ΠΑΣΟΚ θεωρείται ο «αδύναμος κρίκος»

Ο «αδύναμος κρίκος» ή αν προτιμάτε το κόμμα της συγκυβέρνησης που δεν έχει μεγάλα περιθώρια υποχωρήσεων στους εκβιασμούς της τρόικας θεωρείται το ΠΑΣΟΚ στην παρούσα σκληρή διαπραγμάτευση. Στην κυβέρνηση διάχυτος είναι ο φόβος πως είναι πολύ ισχυρό το ενδεχόμενο ορισμένοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ...
(βεβαίως και της ΝΔ, αλλά του ΠΑΣΟΚ περισσότερο) να μην υπερψηφίσουν τη νέα συμφωνία.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ έλεγε στο Newsit πως υπάρχουν κάποια θέματα τα οποία δεν συζητούνται με κανένα και για κανένα λόγο και ότι αν υιοθετηθούν «πέφτει η κυβέρνηση».
Τα δύο θέματα φωτιά που η άρνηση είναι καθολική και κάθετη είναι η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων από την 1 Ιανουαρίου 2015 που θα προκαλέσει μείωση από 20 ως 30% και ο τρόπος υπολογισμού του ΕΚΑΣ που θα έχει σαν αποτέλεσμα τον αποκλεισμό πολλών συνταξιούχων.

Βεβαίως, πολύ ισχυρή είναι η αντίδραση και για την αύξηση των ορίων ηλικίας για την κατώτερη σύνταξη, όμως αυτό όπως και τα υπόλοιπα θέματα θα μπορούσαν να μπουν στο τραπέζι και να συζητηθούν σε μία προσπάθεια να βρεθούν οι λιγότερο οδυνηρές και οι λιγότερο βλαπτικές (το τονίζω αυτό έλεγε το υψηλόβαθμο στέλεχος) για την οικονομία, αλλά για τα άλλα «πέφτει κυβέρνηση» επανέλαβε για δεύτερη φορά.

Οι πληροφορίες από το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ φανερώνουν ότι η κατάσταση δυσκόλεψε και η δυνατότητα ελιγμών μίκρυνε ύστερα και από την επανεμφάνιση του Γιώργου Παπανδρέου για δύο λόγους.

Ο ένας είναι πως ορισμένοι βουλευτές είναι πολύ κοντά στον πρώην πρωθυπουργό και επομένως θα κάνουν δύσκολη τη ζωή του κ. Βενιζέλου και ο δεύτερος είναι η αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού σε μία νέα συμφωνία.

Υπάρχει φόβος αυτή να αποτελέσει την αφορμή να σηκώσει τους τόνους και να κλιμακώσει την επίθεση στην ηγεσία του κόμματος. Τουλάχιστον σε αυτό το δρόμο οδηγούνται όσοι έχουν παρακολουθήσει στενά και αναλύσει τις τελευταίες ενέργειες του Γιώργου Παπανδρέου.

Τέλος, άλλο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ υπενθύμιζε πως από το καλοκαίρι το κόμμα του ήταν αυτό που έβαζε φρένο σε αρκετά «αντιλαϊκά μέτρα».
Πηγή:http://www.newsit.gr