24 Νοε 2014

Παραπομπή 64 για την υπόθεση Siemens - OTE

Ο αρμόδιος εισαγγελέας με πρότασή του προς το Συμβούλιο Εφετών ζητάει την παραπομπή ενώπιον της Δικαιοσύνης 64 κατηγορουμένων για την υπόθεση της σύμβασης ψηφιοποίησης των κέντρων του ΟΤΕ με τη Siemens.Η έρευνα είχε ξεκινήσει το...
2006 από τον νυν εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, Παναγιώτη Αθανασίου. Ένα μεγάλο μέρος της δικογραφίας αφορά την περίφημη «σύμβαση 8002» που υπεγράφη το 1997 ανάμεσα στον ΟΤΕ και τη γερμανική εταιρία. Θεωρείται δε ως η πιο μεγάλη περίπτωση διαφθοράς με τεράστια ποσά που φαίνεται να διακινήθηκαν επί μακρό χρονικό διάστημα. 
Η πρόταση του κ. Μπρη αριθμεί 2.368 σελίδες, στις οποίες αναλύεται η υπόθεση και περιγράφονται οι διαδρομές μαύρων χρηματικών ποσών που διακινήθηκαν, για να επιλεγεί ως ανάδοχος του έργου η SIEMENS και για κάθε επέκταση της αρχικής συμφωνίας. Για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης έπρεπε να ανοιχθούν εκατοντάδες λογαριασμοί φυσικών και νομικών προσώπων, ώστε να εντοπιστούν οι αποδέκτες παράνομων χρημάτων.

Σύμφωνα με τη δικογραφία ποσά που αποτέλεσαν μίζες εκτιμάται ότι αγγίζουν τα 70 εκ. ευρώ, ποσό το οποίο, πλέον, υπολογίζεται ως ζημιά που υπέστη το ελληνικό Δημόσιο, καθώς οι εν λόγω μίζες μετακυλήθηκαν στο κόστος για την υλοποίηση του έργου. Η δικογραφία καταλογίζει ειδικά στα πρώην στελέχη του ΟΤΕ ότι δεν προστάτεψαν τα συμφέροντα του Οργανισμού και επιπλέον ότι δεν κινήθηκαν με βάση τις πραγματικές ανάγκες της κρατικής, τότε, επιχείρησης.
Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι και 17 Γερμανοί υπήκοοι. Ειδικότερα ο Γαληνός Μπρης ζητάει την παραπομπή:
  • 19 κατηγορουμένων για ενεργητική δωροδοκία με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου 1608/50 που επισύρει ποινική ισόβιας κάθειρξης και για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
  • 4 κατηγορουμένων, πρώην στελέχη του ΟΤΕ για παθητική δωροδοκία, επίσης με το νόμο περί καταχραστών, και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
  • 8 κατηγορουμένων υπάλληλοι εταιρείας συμβούλων για απλή συνέργεια σε παθητική δωροδοκία
  • 14 κατηγορουμένων για άμεση συνέργεια σε παθητική δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος
  • 9 κατηγορουμένων για άμεση συνέργεια σε ενεργητική δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος
  • Μιας κατηγορούμενης για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. 
Πηγή:http://tvxs.gr