31 Δεκ 2013

Ακριβή η Ελλάδα στις αποστολές γραμμάτων εσωτερικού, φθηνή για το εξωτερικό

Τα ΕΛΤΑ και γενικότερα, οι ελληνικές ταχυδρομικές εταιρείες είναι ακριβές στις επιστολές αλληλογραφίας στο εσωτερικό και φθηνές για το εξωτερικό. Σύμφωνα με έρευνα της Deutsche Post, η τιμή αποστολής απλής επιστολής πρώτης προτεραιότητας 20 γραμμαρίων στην Ελλάδα είναι ελαφρώς υψηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αντίθετα, η τιμή της ....
αντίστοιχης υπηρεσίας προς το εξωτερικό είναι χαμηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα το ταχυδρομικό τέλος στις επιστολές εσωτερικού ανέρχεται, κατά μέσο όρο, στα 0,62 ευρώ, έναντι 0,59 ευρώ που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος. Με διαφορά, η αποστολή γράμματος κοστίζει “χρυσάφι” σε Νορβηγία, Δανία, Ελβετία και Φιλανδία, ενώ αντίθετα οι πιο φθηνές χώρες είναι η Μάλτα, η Σλοβενία, η Κύπρος και η Ρουμανία. Ασφαλώς και οι διαφοροποιήσεις των τιμών έχουν να κάνουν με το κατά πόσο εκτεταμένο είναι το ταχυδρομικό δίκτυο, αλλά και με την επιμέρους γεωγραφία κάθε χώρας (ορεινοί όγκοι, πεδιάδες, κ.α.).
Όσον αφορά το ταχυδρομικό τέλος επιστολής στο εξωτερικό, η Ελλάδα είναι μια αρκετά φθηνή αγορά, δεδομένου ότι το κόστος ανέρχεται στα 0,78 ευρώ, έναντι 0,96 ευρώ που είναι ο μέσος όρος στην Ευρώπη. Οι πιο ακριβές αγορές είναι η Νορβηγία, η Δανία, η Σουηδία και η Πολωνία. Αντίθετα, η αποστολή γράμματος στο εξωτερικό είναι φθηνή σε Μάλτα, Ρουμανία, Κύπρο και Αυστρία.
Φ. Φωτ.
 
Πηγή: metaforespress.gr