30 Οκτ 2013

Κάγκελα παντού

«Κόκκινο πανί» ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου στο Ηράκλειο

Του Μάριου Διονέλλη
Με αποδοκιμασίες κατά των επισήμων και διαμαρτυρίες για τον «σιδερόφραχτο χαρακτήρα» που πήραν και φέτος οι εορτασμοί σε όλη την Κρήτη σημαδεύτηκαν οι εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο στο νησί. Στο Ηράκλειο η παρέλαση πραγματοποιήθηκε για ....
ακόμα μία φορά μέσα σε κλοιό από αστυνομικούς και κάγκελα που είχαν περικυκλώσει ολόκληρη την πλατεία Ελευθερίας και το άγαλμα του Βενιζέλου. Στο στόχαστρο των διαδηλωτών βρέθηκε ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου, ειδικά μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του υπέρ της απελευθέρωσης των απολύσεων, ενώ δεν έλειψαν και οι αποδοκιμασίες για τον βουλευτή της Ν.Δ. Μάξιμο Σενετάκη, αλλά και για τον δήμαρχο του Ηρακλείου και τον περιφερειάρχη Κρήτης.

Για ακόμα μία φορά η κατάθεση στεφάνων και η επιμνημόσυνη δέηση πραγματοποιήθηκαν μέσα σε ένα ιδιότυπο σιδερόφραχτο κλουβί που απέκλειε κάθε πιθανή… παραφωνία από το επίσημο τυπικό. Πολλές ήταν οι διαμαρτυρίες των πολιτών του Ηρακλείου για την αστυνομοκρατούμενη παρέλαση ενώ μετά τους μαθητές στους δρόμους της πόλης παρέλασαν οι καθηγητές–μέλη της ΕΛΜΕ Ηρακλείου, καθώς και μπλοκ διαδηλωτών από τα πρωτοβάθμια σωματεία της πόλης, μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, του ΕΠΑΜ και άλλων φορέων.

«Παρέλαση» διαμαρτυρίας

Στα Χανιά στο επίκεντρο βρέθηκε η μηχανοκίνητη «παρέλαση» διαμαρτυρίας που διοργάνωσε ο Δήμος Πλατανιά ως αντίδραση στα σχέδια εκποίησης του ιστορικού αεροδρομίου του Μάλεμε, εκεί όπου τον Μάιο του 1941 διεξήχθη η Μάχη της Κρήτης, η οποία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην έκβαση του Β” Παγκοσμίου Πολέμου. Σε μηνύματά τους ο δήμαρχος και εκπρόσωποι τοπικών φορέων δήλωσαν την αποφασιστικότητά τους να αντισταθούν στο ξεπούλημα της ιστορικής μνήμης που επιχειρείται μέσω της μεταφοράς στο ΤΑΙΠΕΔ μιας έκτασης περίπου 800 στρεμμάτων, στο βόρειο παραλιακό μέτωπο, δυτικά της πόλης των Χανίων.

Τα κάγκελα και η επιδεικτικά αυξημένη παρουσία της αστυνομίας ήταν το κοινό χαρακτηριστικό όλων των εορτασμών, τόσο στα Χανιά όσο και στο Ρέθυμνο και στο Λασίθι, ενώ ειδικά στην Ιεράπετρα αρκετά ήταν τα σχολεία που αρνήθηκαν να παρελάσουν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συνεχή υποβάθμιση του νοσοκομείου της πόλης.

Μισή παρέλαση έγινε στη Χερσόνησο Ηρακλείου, όπου τις τελευταίες ημέρες είχε προκύψει αντίδραση μερίδας μαθητών επειδή η αριστούχος μαθήτρια που θα κρατούσε τη σημαία ήταν αλβανικής καταγωγής. Οι γονείς των παιδιών απείλησαν να μη στείλουν τα παιδιά τους στην παρέλαση, όπως και έγινε -μάλλον- αφού δίπλα στη σημαιοφόρο εμφανίστηκαν ελάχιστα παιδιά, μόνο κορίτσια, που στήριξαν την επιλογή του σχολείου να επιμείνει στην επιλογή της σημαιοφόρου με βάση τις επιδόσεις της.
Πηγή: efsyn.gr