16 Οκτ 2013

Ικανοποίηση Ομπάμα από τη συμφωνία στη Γερουσία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα υιοθέτησε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα στη Γερουσία για να αποφευχθεί η αδυναμία επέκτασης του ορίου του χρέους και για τον τερματισμό του αδιεξόδου στη χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και κάλεσε το...
Κογκρέσο να την εγκρίνει όσο το δυνατόν γρηγορότερα, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
Ο εκπρόσωπος της προεδρίας Τζέι Κάρνεϊ, αναφερόμενος στην αντίδραση του Ομπάμα στην διμερή συμφωνία Ρεπουμπλικανών-Δημοκρατικών στη Γερουσία, δήλωσε πως χάρις σε αυτή θα λειτουργήσει ξανά η κυβέρνηση και θα αποτραπεί η απειλή της χρεοκοπίας.

«Ο πρόεδρος πιστεύει πως η συμφωνία μεταξύ των δύο κομμάτων που ανακοινώθηκε από την ηγεσία της Γερουσίας θα ξανανοίξει τις υπηρεσίες του κράτους και θα απομακρύνει την οικονομική απειλή, που ήδη υπήρξε επιζήμια για τη μεσαία τάξη, τις επιχειρήσεις και την παγκόσμια οικονομική μας θέση», τόνισε ο Κάρνεϊ. «Ήδη έχουμε πληρώσει ένα τίμημα» για το ότι οι ΗΠΑ βρέθηκαν κοντά στην αθέτηση χρέους, πρόσθεσε.

«Ο πρόεδρος συνεχάρη τον επικεφαλής της δημοκρατικής πλειοψηφίας στη Γερουσία Χάρι Ριντ και της ρεπουμπλικανικής μειοψηφίας Μιτς Μακόνελ, διότι εργάστηκαν από κοινού για να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός, και προτρέπει το Κογκρέσο να δράσει άμεσα για να τεθεί τέλος στην παραλυσία του κράτους και να προστατεύσει την εμπιστοσύνη των δανειστών των ΗΠΑ», υπογράμμισε.

«Δεν έχουμε δει έως τώρα το σχέδιο νόμου που θα ψηφισθεί από τη μία, ή την άλλη κοινοβουλευτική συνεδρία», τόνισε ο Κάρνεϊ, προσθέτοντας όμως πως ο Ομπάμα «ανυπομονεί να δει το Κογκρέσο να δρα», και «να εγκρίνει τον νόμο αυτόν», δήλωσε.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ έχουν φθάσει στο σημείο που το υπουργείο Οικονομικών δεν μπορεί να συνάψει νέα δάνεια ώστε να εκπληρώσει τις δικές του υποχρεώσεις και γι’ αυτόν τον λόγο το Κογκρέσο θα πρέπει να δράσει τάχιστα. Το υπουργείο θα έχει εξαντλήσει τη δυνατότητα δανεισμού του έως αύριο βράδυ και θα διαθέτει ρευστό επίσης μέχρι αύριο βράδυ.

Ο Κάρνεϊ πρόσθεσε πως η διάταξη για την επαλήθευση των εσόδων που προβλέπεται στη συμφωνία που επετεύχθη στη Γερουσία αποτελεί μία «μετριοπαθή ρύθμιση» στην νομοθετική πράξη για ένα οικονομικά ανεκτό πρόγραμμα πρόνοιας.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, στις επικείμενες διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό «τα πάντα θα πρέπει να τεθούν επί τάπητος». 

Πηγή:http://www.newsbeast.gr