10 Οκτ 2013

Στη Μαλάλα το βραβείο για την ελευθερία της σκέψης

Η έφηβη Πακιστανή Μαλάλα Γιουσαφζάι, η οποία είχε τραυματιστεί σοβαρά στο κεφάλι από έναν εκτελεστή των Ταλιμπάν πέρυσι διότι τασσόταν ανοικτά υπέρ των δικαιωμάτων των κοριτσιών και ιδίως του δικαιώματός τους να πηγαίνουν στο σχολείο, τιμήθηκε φέτος με το Βραβείο Ζαχάροφ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου....
Η Μαλάλα Γιουσαφζάι, 16 ετών, επελέγη ομόφωνα από τους προέδρους των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κερδίζοντας τον Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος ήταν ένας από τους υποψήφιους. Σύμφωνα με ειδικούς και πρακτορεία στοιχημάτων, η Μαλάλα θεωρείται επίσης πολύ πιθανό να βραβευτεί με το Νόμπελ Ειρήνης 2013.
Το βραβείο Ζαχάροφ για την ελευθερία της σκέψης απονέμεται από το ΕΚ κάθε χρόνο από το 1988 και έχει πάρει το όνομά του από τον άλλοτε σοβιετικό επιστήμονα και διαφωνούντα Αντρέι Ζαχάροφ. Ανάμεσα στους προηγούμενους βραβευθέντες είναι ο Νέλσον Μαντέλα και η βιρμανή ακτιβίστρια Αούνγκ Σαν Σου Κίι.

Τον Σνόουντεν είχε προτείνει η ομάδα των Πρασίνων στο ευρωκοινοβούλιο, για τις «μεγάλες υπηρεσίες» που προσέφερε στα ανθρώπινα δικαιώματα και στους Ευρωπαίους πολίτες αποκαλύπτοντας τα προγράμματα παρακολούθησης των επικοινωνιών των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ.

Πηγή:http://www.zougla.gr