18 Οκτ 2013

Νέο δάνειο 11 δισ. ευρώ κόμισε ο Βίζερ με νέα σκληρά ανταλλάγματα - Διαψεύδει η Γερμανία ότι ήδη δρομολογεί σχέδιο νέας βοήθειας

Πρόταση για κάλυψη των κενών με αποκρατικοποιήσεις, απολύσεις, μείωση μισθών και συντάξεων

Του Κωστή Πλάντζου
Να «παζαρέψει» το μέγεθος του νέου πακέτο βοήθειας που θα καλύπτει τις ταμειακές ανάγκες της Ελλάδας ως το 2016 ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πραγματικός σκοπός της επισκέψεως του προέδρου ....

του euro working group, Τόμας Βίζερ, στην Αθήνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις πολύωρες συναντήσεις του κοινοτικού αξιωματούχου με τον πρωθυπουργό και με τον Γιάννη Στουρνάρα, μπήκαν οι βάσεις για το νέο δάνειο που σχεδιάζεται να δοθεί στη χώρα μας και το οποίο, αν και δεν θα ξεπερνά τα 11 δισ. ευρώ, θα συνοδεύεται με αυστηρούς όρους και ανταλλάγματα.
Εξάλλου χθες η Die Zeit ανέφερε πως το γερμανικό υπ. Οικονομικών προετοιμάζει ήδη ένα νέο πακέτο για τη χώρα μας, το οποίο όμως διέψευσε κατηγορηματικά ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Martin Kotthaus (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ)
Σε πρώτη φάση πάντως, ο κ. Βίζερ φαίνεται πως κάνει δεκτό ότι η Ελλάδα θα βρει τρόπο να καλύψει τουλάχιστον τα 4-4,5 δισ. ευρώ του χρηματοδοτικού κενού για το 2014, είτε αυτό συμβεί με αναβολή του χρόνου αποπληρωμής των «ομολόγων Αλογοσκούφη» τα οποία λήγουν τον ερχόμενο Μάιο, είτε με άλλον τρόπο ή με μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που θα αποφασίσουν να προσφέρουν οι δανειστές. Πιέζει όμως για μέτρα που θα αποσαφηνιστούν ως τον Δεκέμβριο, ώστε να καλυφθεί με αποκρατικοποιήσεις, απολύσεις και μειώσεις συντάξεων και μισθών το όποιο δημοσιονομικό «κενό» προκύψει στο υφιστάμενο πρόγραμμα.

Έτσι πάντως, όπως όλα δείχνουν, από τα περίπου 16 δισ. στα οποία υπολογιζόταν πως θα ανέλθουν οι συνολικές  χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μέχρι το 2016, τελικώς το ποσό που θα απαιτηθεί ως «έξωθεν» βοήθεια δεν θα ξεπερνά τελικώς τα 10 ή 11 δισ. ευρώ.

Κοινοτικές πηγές ανέφεραν πάντως πως και η νέα βοήθεια θα δοθεί με όρους εξασφάλισης της πορείας αποπληρωμής του δανείου, ανάλογων με εκείνων ων Μνημονίων Ι και ΙΙ. Οι δανειστές δεν παραβλέπουν ότι η χώρα ίσως εισέλθει σύντομα ξανά σε προεκλογική τροχιά και δεν θα μπορούσαν να ρισκάρουν πολιτικές ή οικονομικές «εκπλήξεις».

Από την άλλη, δεν είναι τυχαίο ότι οι δύο κύριοι εκφραστές της πίεσης προς τη χώρα μας προέχονται από τη Γερμανία ή την Αυστρία. Η επίδειξη σκληρότητος εκ μέρους του μέλους της ΕΚΤ Γιοργκ Άσμουνσεν, ερμηνεύεται από πολλούς και ως μέρος του σχεδίου του για να πλασαριστεί ως μέλλων υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, ευθύς μετά τη συγκρότηση νέας κυβέρνησης στο Βερολίνο. Αντίστοιχα και ο αυστριακός κ. Τόμας Βίζερ έδειξε να μην συγκινείται από τα πρωτογενή πλεονάσματα τα οποία του παρουσίασαν οι Έλληνες αξιωματούχοι.

«Κοινωνοί» των σχεδίων πίεσης προς τη χώρα μας φαίνεται πως είναι και οι Βρυξέλλες, καθώς ανώτατοι κοινοτικοί παράγοντες δεν απέκλειαν να μετατεθεί για λίγους μήνες αργότερα η συζήτηση για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αντί για τον Απρίλιο όπως δημοσίως έχει δεσμευτεί ο πρόεδρος του eurogroup κ.Ντάζιελμπλουμ, με τον όρο ότι θα επιβεβαιωθεί πλήρως  όρος για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος από τη χώρα μας το 2013.
Το σενάριο αυτό επιβεβαίωνε  χθες και κορυφαίος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών ο οποίος διευκρίνιζε ότι το θέμα της περαιτέρω μείωσης του δημόσιου χρέους μας θα ανοίξει "μετά την επικύρωση των στοιχείων για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2013 (και το πρωτογενές πλεόνασμα) από τη Eurostat στις 22 Απριλίου 2014". Αυτό σημαίνει ότι η συζήτηση μεταφέρεται πρακτικά για τον Μάιο ή και Ιούνιο, προκειμένου να εξεταστούν όλα τα πιθανά από τα πολλά και διάφορα σενάρια, που, όπως επιβεβαίωσε χθες ο κ. Γιάννης Στουρνάρας, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, "υπάρχουν στο τραπέζι".

Πηγή: newmoney.gr