28 Ιουν 2013

ΤΑΙΠΕΔ: Ξεκινούν οι διαδικασίες για ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Η διαγωνιστική διαδικασία θα ξεκινήσει αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σχετικής διαβούλευσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία βρίσκεται στο τελικό στάδιο. Το ενδιαφέρον Ρώσων και Κινέζων. 
Της Μάρως Τσαντήλα
Σε μικρή καθυστέρηση οδηγείται, όπως όλα δείχνουν, η διαδικασία αποκρατικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ εξαιτίας της εκκρεμότητας που υπάρχει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Το ΤΑΙΠΕΔ σε σημερινή συνεδρίαση του, δηλώνοντας πλήρη ετοιμότητα για τον διαγωνισμό, ενέκρινε το χρονοδιάγραμμα και τους όρους για τη αποκρατικοποίηση της εταιρείας και την πώληση σε επενδυτή που θα επιλεγεί μέσω ....
διεθνούς, ανοιχτού, πλειοδοτικού διαγωνισμού, όμως οι διαδικασίες θα ξεκινήσουν αφού προηγουμένης επιλυθεί το ζήτημα αυτό.
Ο κυβερνητικός σχεδιασμός προέβλεπε ότι η προκήρυξη του διαγωνισμού θα γίνονταν ως το τέλος του δευτέρου τριμήνου, ωστόσο η καθυστέρηση της ΕΕ να δώσει το "πράσινο φως" οδηγεί όλη τη διαδικασία λίγο πιο πίσω.
Ο Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος μέχρι τις αρχές της εβδομάδας ήταν ο αρμόδιος για τις μεταφορές υπουργός, είχε εκφράσει τη βεβαιότητα του για την θετική απόφαση των αρχών της ΕΕ με τις οποίες η ελληνική πλευρά βρίσκεται σε συνεργασία, παρέχοντας διευκρινήσεις σχετικά με τα ζητήματα των ενισχύσεων που διερευνούνται, για πάνω από ένα χρόνο.
Πάντως το ενδιαφέρον των υποψήφιων μνηστήρων για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ φουντώνει καθώς στο πολλαπλώς εκπεφρασμένο δια του προέδρου των ρωσικών Σιδηροδρόμων κ. Γιανούκιν ήρθε να προστεθεί και το ενδιαφέρον που εξέφρασε για την εταιρεία και ο πρόεδρος της COSCO.
Παράλληλα με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ πρόκειται να αποκρατικοποιηθεί και η εταιρεία ROSCO n οποία παρέχει υπηρεσίες συντήρησης του τροχαίου υλικού για την οποία επίσης αναμένεται ότι θα υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον.
Πηγή: euro2day.gr