14 Μαΐ 2013

Διαφωνία κοινωνικών εταίρων για το επίδομα γάμου


Φωτο: Αλέξανδρος Κατσής/ FosPhotos
Διαφωνία προέκυψε μεταξύ των κοινωνικών εταίρων για το θέμα της καταβολής του επιδόματος γάμου, με αποτέλεσμα να διακοπεί προσωρινά η σημερινή συνάντηση για τη νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στα γραφεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας ....
Ελληνικού Εμπορίου. Πληροφορίες αναφέρουν πως αιτία αποτελεί η άρνηση του ΣΕΒ να δεσμευθεί γραπτώς για την καταβολή του επιδόματος.
Η ΓΣΕΕ και οι εργοδοτικές οργανώσεις, εκτός του ΣΕΒ, φέρονται ότι συμφωνούν να συμπεριληφθεί στη νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση επίδομα γάμου με συγκεκριμένο ποσοστό.

Ο ΣΕΒ, από την πλευρά του, υποστηρίζει ότι τα μέλη του καταβάλλουν ήδη το σχετικό επίδομα και προτείνει η συζήτηση να διεξαχθεί και επί άλλων θεσμικών θεμάτων, ενώ διαφωνεί με τη συμβατική αποτύπωση του επιδόματος, επικαλούμενος σχετική απόφαση της χθεσινής γενικής του συνέλευσης.

Στην απόφαση αυτή, που εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία μετά από πρόταση του προέδρου του ΣΕΒ Δημήτρη Δασκαλόπουλου, προβλέπεται πως οι επιχειρήσεις-μέλη του ΣΕΒ θα συνεχίσουν να καταβάλουν το επίδομα γάμου, που προβλέπεται στην ισχύουσα Εθνική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), προς τους εργαζόμενους που ήδη το λαμβάνουν, χωρίς να κάνουν χρήση του δικαιώματος μονομερούς περικοπής του επιδόματος, που παρέχει ο νόμος.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η απόφαση αυτή είναι συνεπής προς την εργασιακή πραγματικότητα που επικρατεί στις επιχειρήσεις-μέλη του ΣΕΒ. «Οι επιχειρήσεις μας δίνουν τις υψηλότερες αμοιβές, τηρούν διαδικασίες ουσιαστικής συνεννόησης με τους εργαζομένους τους και είναι οι πλέον συνεπείς στην εφαρμογή της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας σε όλη την οικονομία. Γι’ αυτό άλλωστε, περιπτώσεις μονομερούς μείωσης κατώτατου μισθού από 751 ευρώ σε 586 όπως προβλέπει ο νόμος, πρακτικά δεν έχουν υπάρξει», αναφέρει ο Σύνδεσμος.

Σημειώνεται πως χθες και ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης είχε ταχθεί υπέρ της διατήρησης του επιδόματος γάμου, «ακόμα και εάν χρειαστεί να περιορισθεί για να σωθεί».

Εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων, μιλώντας σήμερα - τελευταία ημέρα ισχύος της μετενέργειας της προηγούμενης σύμβασης και 42 κλαδικών συμβάσεων - στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων εξέφρασαν την αισιοδοξία τους ότι τελικά θα υπάρξει συμφωνία. 

Πηγή: tvxs.gr