16 Μαΐ 2013

Alenka Bratusek: Η πρωθυπουργός που αρνείται να σύρει τη χώρα της στο Μνημόνιο

Παρά τις ασφυκτικές πιέσεις των Ευρωπαίων να γίνει η Σλοβενία η έκτη χώρα της ευρωζώνης που θα καταφύγει σε πρόγραμμα διάσωσης, η πρωθυπουργός της,  Alenka Bratusek, αντιστέκεται σθεναρά να ενδώσει στις σειρήνες της έξωθεν βοήθειας, επιχειρώντας να εφαρμόσει το δικό της πρόγραμμα διάσωσης των...
τραπεζών – πρόκειται μάλιστα για ένα πρόγραμμα που η ίδια είχε απορρίψει όταν ήταν στην αντιπολίτευση.
Η  Bratusek έχει δεσμευτεί ότι έως τον επόμενο μήνα η κυβέρνηση συνεργασίας της οποίας ηγείται θα αρχίσει την ανταλλαγή μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών ύψους 4 δισ. ευρώ με εγγυημένα κρατικά ομόλογα. Οκτώ εβδομάδες μετά την ανάληψη των νέων της καθηκόντων, οι αναλυτές αναρωτιούνται εάν θα τα καταφέρει.
Δεχόμενη ασφυκτικές πιέσεις από την Κομισιόν προκειμένου να καταφύγει σε διεθνή δανεισμό, η Bratusek εξήγησε πιο διεξοδικά το σχέδιό της: η κυβέρνηση επιδιώκει να ξεκινήσει τον Ιούνιο εκκαθάριση στους ισολογισμούς των τραπεζών, κυρίως μέσω της ανταλλαγή των “κόκκινων” δανείων των τραπεζών με εγγυημένα ομόλογα του Δημοσίου, κάτι που αναμένεται να οδηγήσει στην αύξηση του δημόσιου χρέους στο 71% του ΑΕΠ, το 2014, σύμφωνα με τον Σλοβένο ΥΠΟΙΚ. Σημειώνεται ότι το 2008 το δημόσιο χρέος ανερχόταν στο 22%. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών αντιστοιχούν σχεδόν στο 19% του ΑΕΠ, σύμφωνα με την κεντρική τραάεζα της χώρας.
“Τα λόγια δεν κοστίζουν τίποτα”, αναφέρει ο Σλοβένος οικονομολόγος της Federal Reserve, Egon Zakrajsek και συμπληρώνει ότι η Σλοβενία χρειάζεται “δομικές οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις” ώστε να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών και ότι “ούτε η τωρινή κυβέρνηση ούτε καμία προκάτοχός της στάθηκε ικανή να πετύχει”.
“Η συνεχής επίκληση της ‘μη διάσωσης’ συνιστά μια 100% επίδειξη ισχύος” και η Βratusek “δεν θα καταφύγει ποτέ σε αίτημα για διάσωση” γιατί κάτι τέτοιο θα μπορούσε να τινάξει στον αέρα την κυβέρνηση συνεργασίας, αναφέρει ο Andraz Grahek, στέλεχος της Capital Genetics.
Η 43χρονη Bratusek ανέλαβε καθήκοντα στις 20 Μαρτίου μετά το σκάνδαλο διαφθοράς που έπληξε τους ηγέτες των δύο μεγαλύτερων κομμάτων της χώρας. Αμέσως ήρθε αντιμέτωπη με τη φημολογία ότι η Σλοβενία θα πάει στον μηχανισμό διάσωσης, την ώρα που  τα CDS ανέβαιναν στις 378 μονάδες βάσης. Τώρα, τα CDS έχουν μεν υποχωρήσει σημαντικά μετά και από μια επιτυχημένη δημοπρασία ομολόγων, ωστόσο η Σλοβενία διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο στάσης πληρωμών απ’ ό,τι η Ιταλία ή η Ισπανία, σύμφωνα με αναλυτές.
Η Bratusek εκλέχθηκε βουλευτής τον Δεκέμβριο του 2011 και έγινε ηγέτης κόμματος τον περασμένο Ιανουάριο. Στι 9 Μαιου παρουσίασε ένα πακέτο φορολογικών αυξήσεων, μείωσης δαπανών και αποκρατικοποιήσεων,ώστε να καθησυχάσει τους φόβους των Ευρωπαίων. Οι προτάσεις της έτυχαν θερμής υποδοχής από τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ,  Wolfgang Schaeuble και τον Επίτροπο Οικονομικών Olli Rehn.
Στην προσωπική της ζωή δηλώνει φανατική θαυμάστρια των ποδοσφαιρικών προσπαθειών του μικρού της γιου, καθώς δεν χάνει ούτε έναν αγώνα του. Είναι κάτοχος μεταπτυχικαού στις κοινωνικές επιστήμες και εγκατέλειψε νωρίς το όνειρό της να γίνει φυσιοθεραπεύτρια. Επί έξι χρόνια ηγείτο του τομέα προϋπολογισμού του υπουργείου Οικονομικών, ενώ σε αυτό το πόστο βρισκόταν και όταν η Σλοβενία προσαρτήθηκε στο άρμα του ευρώ το 2007, όντας το πρώτο μετακομμουνιστικό κράτος που συμμετείχε στο κοινό νόμισμα.