2 Απρ 2013

Άκαρπη και η τρίτη συνάντηση ΟΤΟΕ - τραπεζιτών για μειώσεις μισθών

της Μαίρης Λαμπαδίτη
Αμετακίνητοι στο αίτημά τους για μειώσεις των αποδοχών των τραπεζοϋπαλλήλων και ανατροπές σε θεσμικά θέματα παρέμειναν και σήμερα οι εκπρόσωποι των Τραπεζών  κατά τη διάρκεια της τρίτης συνάντησής τους με ....
την ΟΤΟΕ.
Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, παρά τις καλές προθέσεις που εξέφρασαν οι τραπεζίτες  να υπογραφεί Κλαδική Συλλογική Σύμβαση, το χάσμα των απόψεων παραμένει αγεφύρωτο ενώ δε δέχτηκαν να δεσμευτούν για την προστασία των θέσεων εργασίας στον κλάδο.
Η ΟΤΟΕ κατηγόρησε τις διοικήσεις των Τραπεζών ότι με πρόσχημα την οικονομική συγκυρία των τελευταίων ημερών, σκληραίνουν τη στάση τους, επισημαίνοντας:  «Ο κλάδος των τραπεζοϋπαλλήλων δεν πρόκειται να αποδεχθεί την περαιτέρω υποβάθμιση των αποδοχών, δεδομένου ότι το εισόδημά τους έχει ήδη υποστεί μεγάλες μειώσεις σε επιχειρησιακό επίπεδο από τις Τράπεζες.  Μειώσεις που σωρευτικά λόγω των επιχειρησιακών συμβάσεων θα αγγίξουν το 30% μέσα στο 2013.  Επίσης, η ΟΤΟΕ δεν πρόκειται να επιτρέψει τη λεηλασία των θέσεων εργασίας, με την οποία οι Τράπεζες επιδιώκουν να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους».
Παρά τη δύσκολη προσέγγιση των δύο πλευρών συμφωνήθηκε να συνεχιστεί η προσπάθεια με στόχο να αποτραπεί το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις. Η νέα συνάντηση ΟΤΟΕ -Τραπεζών ορίστηκε για την Τρίτη 9/4/2013 ενώ η Ομοσπονδία συγκάλεσε για την Τετάρτη 3/4 η Εκτελεστική Γραμματεία  να συζητήσει το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι  τραπεζίτες ζήτησαν  να πέσει βαρύς ο πέλεκυς στα επιδόματα πολυετίας που διατηρούνται παγωμένα, να καταργηθεί το επίδομα ισολογισμού (που είναι μισός μισθός το χρόνο) και να απαλειφθούν από την κλαδική τα επιδόματα γάμου (ποσοστό10%) και βρεφονηπιακιού σταθμού, τα οποία  ενδεχομένως μπορεί να επιστραφούν στις επιχειρησιακές συμβάσεις με συμφωνία των δύο πλευρών.
Ειδικά, η μείωση του επιδόματος πολυετίας θα επιφέρει δραματική συρρίκνωση  έως και 40% στις αποδοχές διευθυντικών στελεχών κοντά στη σύνταξη. 
Ακόμη, το ωράριο προτάθηκε να πάει από τις 37 στις 39 την εβδομάδα με διατήρηση της πενθήμερης απασχόλησης και να ισχύσει ελαστικό ωράριο έως τις 6 το απόγευμα στα υποκαταστήματα συγκεκριμένων περιοχών.
Ανεξάρτητα από την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με την ΟΤΟΕ, η οποία απέρριψε τις προτάσεις των εκπροσώπων των τραπεζών, στις περισσότερες τράπεζες βρίσκονται ήδη σε ισχύ επιχειρησιακές συμβάσεις που προβλέπουν μειώσεις αποδοχών οι οποίες δεν αποκλείεται να τροποποιηθούν επί τα χείρω λόγω των συγχωνεύσεων.
Η αγωνία έχει εξαπλωθεί σ΄όλο τον τραπεζικό κλάδο, καθώς άδηλο είναι το μέλλον για 53.000 υπάλληλους που απασχολούνται στους μεγάλους ομίλους  οι οποίοι βρίσκονται σήμερα σε διαδικασία συγχώνευσης.
Οι Έλληνες τραπεζίτες δεν κρατούν κρυφό ότι  τα επόμενα χρόνια  θα αναγκαστούν να απομακρύνουν το «πλεονάζον» προσωπικό ώστε να συμπιέσουν το λειτουργικό κόστος. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, όταν ολοκληρωθούν οι συγχωνεύσεις, στον αέρα θα βρεθούν 20.000 υπάλληλοι  οι οποίοι θα πρέπει να αποχωρήσουν  είτε με προγράμματα εθελουσίας εξόδου ή λόγω συνταξιοδότησης είτε λόγω απόλυσης.
Η νέα υπερτράπεζα  που προέκυψε από τη συγχώνευση Εθνικής και Eurobank απασχολεί σήμερα 18.835 υπαλλήλους. Σύμφωνα με το business plan, τα επόμενα χρόνια θα αποχωρήσουν 2000 λόγω συνταξιοδότησης η με εθελούσια έξοδο.
Ωστόσο οι εργαζόμενοι δεν κρύβουν την αγωνία τους για τις αλλαγές στο καθεστώς εργασίας και τη συρρίκνωση αμοιβών και προνομίων. Η ίδια ατμόσφαιρα αγωνίας επικρατεί  στον όμιλο Alpha- Emporiki που απασχολεί 12.123 υπαλλήλους  καθώς και στον Ομιλο Πειραιώς- ΑΤΕ- Γενικής  που απασχολεί πλέον 23.000 μετά  την απορρόφηση και  των 5.500 υπαλλήλων των Κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα .  Σήμερα στον όμιλο υπάρχουν τέσσερεις ταχύτητες εργαζομένων αναφορικά με το ύψος των αμοιβών , την επιδοματική πολιτική και τα εργασιακά δικαιώματα .
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ένας μέσος μικτός μισθός υπάλλήλου της Τράπεζας Πειραιώς  είναι 1.700 ευρώ,  ενός υπαλλήλου της Λαικής που προήλθε από την Εγνατία ανέρχεται σε 1550 ενώ ενός υπαλλήλου της  Κύπρου φθάνει τα 1.350 ευρώ.
Ο αντίστοιχος υπάλληλος της ΑΤΕ που εισέπραττε 2.200 ευρώ μετά τις μειώσεις που επέβαλε το μνημόνιο αμείβεται με 1.450 ευρώ ( Η Τράπεζα Πειραιώς χορήγησε αυξήσεις στους υπαλλήλους της ΑΤΕ που μετά τις μνημονιακές περικοπές εισέπρατταν λιγότερα από το ύψος που προέβλεπε  το αντίστοιχο κλιμάκιο της κλαδικής τους σύμβασης).
Ο διευθυντής υποκαταστήματος στην ΑΤΕ αμείβεται με  2.500 -3000  (από 4.500 που έπαιρνε), της Πειραιώς με 3.000 και της Κύπρου με 1.650 ευρώ. Η διαφορά οφείλεται κυρίως στο επίδομα θέσης ευθύνης 280-1000 ευρώ που σε κάποιες τράπεζες προβλέπεται και σε άλλες όχι ( πχ δεν καταβάλλεται στην Τράπεζα Κύπρου).
Σήμερα στην Τράπεζα Κύπρου εργάζονται 2.800 υπάλληλοι μετά την εθελούσια έξοδο που πραγματοποιήθηκε στο τέλος του 2012  και είχε ως αποτέλεσμα την αποχώρηση 282 υπαλλήλων .  Το δυναμικό που ελπίζει στη διασφάλισή του , θεωρείται υψηλού επιπέδου –το 80% διαθέτει πτυχίο ΑΕΙ -καθώς οι προσλήψεις γίνονταν με διαφάνεια και αξιοκρατία  χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις .

Πηγή: newmoney.gr