30 Μαρ 2013

Reuters: Χάνουν πολύ περισσότερα απ' ό,τι φοβόταν

"Οι μεγάλοι καταθέτες στην μεγαλύτερη τράπεζα της Κύπρου χάνουν τελικά, πολύ περισσότερα από ό,τι αρχικά φοβόταν", γράφει σήμερα στο κεντρικό ρεπορτάζ του το Reuters.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι καταθέτες στην τράπεζα Κύπρου θα πάρουν μετοχές στην τράπεζα ύψους 37,5% των καταθέσεών τους άνω των 100.000 ευρώ, ενώ το υπόλοιπο των καταθέσεών τους δεν μπορεί να επιστραφεί....

Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης την Παρασκευή υπερασπίστηκε τις 10-δισεκατομμύριο ευρώ ($ 13 δισ.) συμφωνία διάσωσης που συμφωνήθηκε με την ΕΕ πριν από πέντε ημέρες, λέγοντας ότι περιείχε τον κίνδυνο εθνικής χρεοκοπίας.
Οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ, πάντως, θα συνεχίσουν να προστατεύονται από την εγγύηση των καταθέσεων του κράτους, τονίζεται.
Η επιβολή των ελέγχων κεφαλαίου, συνεχίζει το Reuters, έχει οδηγήσει τους οικονομολόγους να προειδοποιούν για  μια δεύτερης κατηγορίας "Κύπρου στο ευρώ" με κεφάλαια που παγιδεύονται στο νησί με σαφώς πολύ μικρότερη αξία από το ευρώ, που μπορεί να περάσει ελεύθερα στο εξωτερικό.
Εξάλλου, "η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου εξέδωσε οδηγία για τον περιορισμό των μετρητών που μπορούν να ληφθούν για περιοχές του νησιού, πέρα από τον "έλεγχο των κυπριακών αρχών" - μια αναφορά στην τουρκικά ελεγχόμενη βόρεια Κύπρο που θεωρεί τον εαυτό της ένα ανεξάρτητο κράτος". Στην Κύπρο οι κάτοικοι μπορούν να λάβουν 300 ευρώ, οι μη κάτοικοι μπορούν να λάβουν 500 ευρώ.
Σύμφωνα δε, με τους όρους των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων, οι Κύπριοι και ξένοι μπορούν να λάβουν έως και 1.000 ευρώ σε μετρητά, όταν φεύγουν από το νησί.

Πηγή: Reuters 
Πηγή:http://www.enikos.gr