16 Μαρ 2013

Τσίπρας: Πάγωμα μείωσης μισθών και συντάξεων

Το «πάγωμα» των μέτρων μείωσης μισθών και συντάξεων και την αποκατάσταση σταδιακά του κατώτερου μισθού στα προ μνημονίου επίπεδα έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ, μόλις γίνει κυβέρνηση, ο Αλέξης Τσίπρας.
Μιλώντας χθες σε εκδήλωση που οργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ Λονδίνου, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε πως η...
κρίση που «περνάμε δεν είναι τοπική, δεν είναι μόνο της Ελλάδος. Είναι ευρωπαϊκή». Συνεπώς, είπε, η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η αρχή του τέλους μια αλλαγής πολιτικής στην Ευρώπη.
Όπως και στην ομιλία του στο London School of Economics, μία ημέρα νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας άσκησε έντονη κριτική στην πολιτική λιτότητας που ακολουθεί η Ελλάδα και η Ευρώπη. «Η λιτότητα οδηγεί την ελληνική οικονομία προς το κάτω. Αυτό δεν είναι εκτίμηση είναι δεδομένο», είπε ο κ. Τσίπρας, δηλώνοντας πεπεισμένος ότι «η λιτότητα δεν είναι το μέσο για την έξοδο από την κρίση αλλά ο στόχος αυτών που την επιβάλουν, αυτών που την εφαρμόζουν».
Επιδίωξή τους, συνέχισε ο κ. Τσίπρας, είναι να υπάρξει φθηνό εργατικό δυναμικό, πράγμα που επιτυγχάνεται «εκβιάζοντας τους λαούς με το μεγάλο δημόσιο χρέος που δημιούργησαν οι κυβερνήσεις τους». «Αν δεν υπήρχε η κρίση θα την είχαν εφεύρει για να κάνουν πράξη τα σχέδια τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης άσκησε έντονη κριτική και στις κυβερνήσεις του ευρωπαϊκού νότου, λέγοντας ότι μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί ούτε μια από αυτές να πει ένα όχι σε αυτούς που επιβάλουν τις πολιτικές λιτότητας. «Αποδέχονται κάθε παράλογο μέτρο που τους επιβάλουν», είπε.
Έστρεψε, όμως, τα πυρά του και κατά του τραπεζικού συστήματος, υποστηρίζοντας ότι «δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των πολιτών αλλά του κεφαλαίου», και τόνισε ότι στόχος του είναι οι τράπεζες να τεθούν «υπό δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο», όταν ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει κυβέρνηση.
«Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε ότι το πρώτο θύμα του μνημονίου ήταν η δημοκρατία», είπε ο κ. Τσίπρας κληθείς σχολιάσει την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ελλάδα. Κατηγόρησε, μάλιστα, την κυβέρνηση Σαμαρά ότι «η ατζέντα της βοήθησε στην ενίσχυση της δύναμης των νεο-ναζιστών» διότι, σύμφωνα με τον ίδιο, «ο κ. Σαμαράς έχει στο κόμμα του κάποιους κρυφό-υποστηρικτές της ακροδεξιάς».
Σε ερώτηση για το αν θα επιλέξει το ευρώ, ή την δραχμή, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «αυτό δεν είναι ένα πραγματικό δίλλημα», καθώς «δεν είμαστε τόσο ηλίθιοι να χάσουμε ένα τόσο ισχυρό εργαλείο διαπραγμάτευσης».
Κατά τον ίδιον, «η διέξοδος από την κρίση δεν είναι η λιτότητα που επιβάλλουν οι ευρωπαϊκές ελίτ και η ελληνική κυβέρνηση αλλά οι ριζοσπαστικές δημοκρατικές αλλαγές.»
Ο κ. Τσίπρας δήλωσε πεπεισμένος ότι το κόμμα του θα κυβερνήσει, επεσήμανε όμως πως δεν έχει αυταπάτες για το δύσκολο έργο που θα έχει να αντιμετωπίσει: «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η επόμενη μέρα θα είναι μια δύσκολη μέρα και για μας και για τον ελληνικό λαό γιατί δεν έχουμε ένα μαγικό ραβδί», είπε, τονίζοντας όμως ότι δεν θα πρόκειται για μια «απλή αλλαγή κυβέρνησης αλλά για αλλαγή καθεστώτος».

Πηγή: ΑΜΠΕ
Πηγή:http://www.enikos.gr