25 Μαρ 2013

Τι σημαίνει η συμφωνία για τα ελληνικά υποκαταστήματα

Την απόφαση του Eurogroup περίμεναν στη Λευκωσία, η διοικηση της Τράπεζας Πειραιώς και η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου για να επανεκκινήσουν και να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις για την απορρόφηση των εν Ελλάδι καταστημάτων της Κύπρου, της Λαϊκής και της Ελληνικής τράπεζας από τον όμιλο...
του Μιχάλη Σάλλα.

Πότε θα ανοίξουν τα κυπριακά υποκαταστήματα στην Ελλάδα


Οι δύο πλευρές θα πραγματοποιήσουν αγώνα δρόμου ούτως ώστε να μπουν οι τελικές υπογραφές και να μπορέσουν να ανοίξουν αύριο Τρίτη τα υποκαταστήματα στην Ελλάδα.

Θυμίζουμε ότι, όπως αποκάλυψε το news.gr το πρωί της Κυριακής, υπήρξε εμπλοκή στις συνομιλίες που είχε να κάνει με αξιώσεις της κυπριακής πλευράς, την ώρα που η Πειραιώς επιχειρούσε να κάνει πράξη το συντομότερο δυνατόν τη συμφωνία Σαμαρά-Αναστασιάδη για τη συγκεκριμένη εξέλιξη.

Στο πρόβλημα αυτό ήρθε να προστεθεί η απόφαση του Κύπριου προέδρου να παγώσει τις συνομιλίες στις 18:00 της Κυριακής, αναμένοντας τις εξελίξεις των διαπραγματεύσεών του με τους Ευρωπαίους για την εύρεση συνολικής λύσης για την κυπριακή οικονομία, ενώ, αργά το βράδυ της Κυριακής, ο διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς, Σταύρος Λεκκάκος, παραδέχτηκε την ύπαρξη νομικών θεμάτων, κάνοντας λόγο ταυτόχρονα και για πολιτική απόφαση.

Άλλωστε και ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, κ. Μιχάλης Σαρρής, αναφερόμενος νωρίτερα σήμερα στο ζήτημα από τις Βρυξέλλες τόνισε ότι αν και τις προηγούμενες ημέρες υπήρξαν ορισμένες δυσκολίες, κατά τις χθεσινές επαφές που είχε με τον Έλληνα ομόλογό του Γ. Στουρνάρα το θέμα έχει κλείσει.

Η Ευρωομάδα στο ανακοινωθέν που εξέδωσε για την Κύπρο ζήτησε την άμεση εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας για τα ελληνικά υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών, η οποία όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά "προστατεύει τη σταθερότητα των ελληνικών αλλά και κυπριακών υποκαταστημάτων".

Σύμφωνα με κύκλους της Τράπεζας της Ελλάδος το θέμα της μεταφοράς των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού των Τράπεζα Κύπρου, Cyprus Popular Bank και Ελληνικής Τράπεζας στην Τράπεζα Πειραιώς θα κλείσει σήμερα και το αργοτερο μέχρι αύριο θα υπάρξουν αναλυτικές ανακοινώσεις, αναφορικά με τις τεχνικές λεπτομέρειες.
Οι εξελίξεις αυτές κατέδειξαν τη σοβαρότητα του προβλήματος που ανέδειξε το news.gr και το οποίο αφορούσε προφανώς σε πολιτικούς χειρισμούς και δεν είχε να κάνει σε καμιά περίπτωση με οποιαδήποτε υπόνοια για την ασφάλεια των καταθέσεων στην Ελλάδα, η οποία είναι δεδομένη και έχει εγγυηθεί επανειλλημένως το τελευταίο διάστημα ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.

Τι θα γίνει με τις καταθέσεις και τα δάνεια


Σε ό,τι αφορά τις καταθέσεις στα ελληνικά υποκαταστήματα των τριών κυπριακών τραπεζών, αυτές θα μεταφερθούν κανονικά χωρίς να υπάρξει κανένα πρόβλημα στην Τράπεζα Πειραιώς. Το ίδιο θα συμβεί και με τα δάνεια, τόσο αυτά που εξυπηρετούνται κανονικά, όσο και τα λεγόμενα "κόκκινα".

Θα αλλάξουν τα επιτόκια;

Σε πρώτη φάση, όχι. Σε δεύτερη όμως φάση, είναι λογικό η Τράπεζα Πειραιώς να προσαρμόσει τα επιτόκια καταθέσεων και δανείων στη δική της πολιτική, η οποία είναι -όπως και όλων των ελληνικών τραπεζών- σαφώς πιο "σφικτή" από το κυπριακό. 
Πηγή:http://www.news.gr