29 Φεβ 2012

Θέμα Καρχιμάκη θέτει η πλευρά Βενιζέλου – Σήμερα η πρόταση για την υποψηφιότητά του;


Θέμα Καρχιμάκη θέτει η πλευρά Βενιζέλου – Σήμερα η πρόταση για την υποψηφιότητά του; Θέμα ηθικής τάξης βλέπουν στη συγγενική σχέση μεταξύ Καρχμάκη - Παπουτσή, αυτοί που στηρίζουν τον Ευ. ΒενιζέλοΒγαίνουν σιγά σιγά τα μαχαίρια στο ΠΑΣΟΚ, καθώς πλησιάζει πλέον η ώρα της διαδοχής του Γ. Παπανδρέου στη ηγεσία του κινήματος. Την Παρασκευή είναι προγραμματισμένο να γίνει το Πολιτικό Συμβούλιο κατά το οποίο η πλευρά του Ευ. Βενιζέλου φέρεται να ετοιμάζεται να θέσει θέμα ηθικής τάξης για ....
τον γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου Μιχάλη Καρχιμάκη, επειδή έχει συγγενική σχέση με τον Χρήστο Παπουτσή, ο οποίος θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία. Πάντως, ο ίδιος ο κ. Καρχιμάκης, φέρεται να διαμηνύει (μέσω κύκλων του) ότι «υπάρχει θεσμική λειτουργία του γραμματέα που θα επιτελεσθεί».
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η εφημερίδα «Τα Νέα», μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου τα οποία στηρίζουν την υποψηφιότητα του κ. Βενιζέλου, προτίθενται να ζητήσουν την αποστασιοποίηση του γραμματέα του κινήματος από τις εκλογικές διαδικασίες, αξιώνοντας να μην έχει την ευθύνη για τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα υπάρξει πρόταση την ευθύνη της διαδικασίας να αναλάβει στο σύνολό του το Πολιτικό Συμβούλιο ή κάποια άλλη εκλογική επιτροπή.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, κύκλοι από την πλευρά του Μιχάλη Καρχιμάκη έλεγαν ότι «δεν μπορεί να καταργηθεί η θεσμική λειτουργία του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ. Η διαδρομή του, η πορεία του και οι αγώνες του για την ανατροπή της Δεξιάς δεν του επιτρέπουν παρά να σκέφτεται την ομαλή πορεία του Κινήματος και την ενότητά του στη δύσκολη συγκυρία. Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ δεν δέχεται από κανέναν να αμφισβητεί την αγωνία του γι' αυτό τον χώρο».

Υποψηφιότητα Βενιζέλου
Εν τω μεταξύ, υπάρχουν σενάρια σύμφωνα με τα οποία δεν αποκλείεται ακόμη και εντός της ημέρας να κατατεθεί και επίσημα το κείμενο 95 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ  με το οποίο θα προτείνεται η υποψηφιότητα του Ευάγγελου Βενιζέλου για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. 
Στο κείμενο, το οποίο φέρονται να υπογράφουν βουλευτές και μέλη του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, θα αναφέρεται ότι «η εκλογή του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ έρχεται λίγο πριν τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές και με την πατρίδα μας σε συνθήκες βαριάς και πολύπλευρης κρίσης. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο». 
Αναφέρεται ακόμη ότι οι αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου 2011 και 21ης Φεβρουαρίου 2012 είναι μία ευκαιρία -ίσως η τελευταία- για την ανασυγκρότηση της χώρας , την ανάκτηση της θέσης της στην Ευρώπη και την αποκατάσταση απωλειών και αδικιών που κλονίζουν την κοινωνική συνοχή.
Παράλληλα, θα γίνεται λόγος για «δυσβάστακτο και δυσανάλογο ιστορικό βάρος της διαχείρισης της κρίσης και της διάσωσης του τόπου», το οποίο «σήκωσε το ΠΑΣΟΚ τα δυόμιση τελευταία χρόνια» και πως το κίνημα θα πρέπει «να ξαναβρεί τον εσωτερικό του βηματισμό και την στενή και γνήσια σχέση του με τον λαό». Ακόμη, θα αναφέρεται ότι «η κοινωνία θέλει ένα ΠΑΣΟΚ του τιμά την ιστορική του πορεία, αλλά ξέρει να κάνει τομές και ανατροπές που εκφράζουν την σημερινή εποχή» .
Σε ό,τι έχει να κάνει με τη διαδικασία εκλογής του νέου προέδρου, στο κείμενο θα αναφέρεται ότι αυτή, μετά την απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να μην διεκδικήσει την επανεκλογή του, μπορεί να λειτουργήσει ως μια ευκαιρία επανασυσπείρωσης της δημοκρατικής παράταξης .
Τέλος, στο κείμενο αναφέρεται ότι όσοι το υπογράφουν θεωρούν ότι η υποψηφιότητα του Βαγγέλη Βενιζέλου είναι αυτή που συγκεντρώνει τις προϋποθέσεις για την είσοδο του ΠΑΣΟΚ στη νέα εποχή και με αυτό το σκεπτικό προτείνουν στο Εθνικό Συμβούλιο του Κινήματος την υποψηφιότητα του κ. Βενιζέλου για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ.


Υποψηφιότητα Τζουμάκα
Την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε στον Real.gr το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός των κυβερνήσων του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κώστα Σημίτη, Στέφανος Τζουμάκας. Τάχθηκε υπέρ μίας «προοδευτικής πολιτικής εξόδου από την κρίση απέναντι στη νεοφιλελεύθερη μνημονιακή στρατηγική που ομολογήθηκε η αποτυχία της από τους ηγέτες της Ευρωζώνης και ήδη ομιλούν και για νέο σχέδιο, που δεν θα ευοδωθεί όσο επιμένουν σε συνταγές αποτυχίας».
Ο κ. Τζουμάκας, μεταξύ άλλων τόνισε:
«Η υποψηφιότητά μου δεν υπακούει σε προσωποκεντρικές προσεγγίσεις υποψηφίων «αρχηγών» με κορώνες και ρητορικές χωρίς ουσία, ούτε ομάδες χωρίς ιδεολογικές και πολιτικές αρχές, πολύ δε περισσότερο η υποψηφιότητά μου είναι απέναντι στον έλεγχο προσώπων από χορηγούς και διαπλοκές» σημείωσε ο Στέφανος  Τζουμάκας ο οποίος και τόνισε: «Σε δυο ή περισσότερες βάρκες και όπου αλλού επιδιώκουν τα οικονομικά δίκτυα και η μιντιοκρατία, δεν μπορούν να βρίσκονται οι σοσιαλιστές, αλλά οι λαθρεπιβάτες».

«Η υποψηφιότητά μου» εξηγεί,  «επιδιώκει να διαμορφώσει μια νέα ηγεσία με συλλογικότητα. Αναδείχθηκε μέσα από αυτή την κρίση για άλλη μια φορά η θέση μας για τη συλλογική ηγεσία τόσο στο ΠΑΣΟΚ. για να αποκλείονται ηγεμονισμοί και βοναπαρτικές συμπεριφορές» και προσθέτει «στα όργανα θα προτείνουμε τη θεσμοθέτηση δύο αντιπροέδρων άμεσα στο ΠΑΣΟΚ. Με μια ηγετική ομάδα με δοκιμασμένους ανθρώπους αλλά και νέους αγωνιστές που έμπρακτα να οδηγήσει σε ανασύνταξη της προοδευτικής πολιτικής και των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ για αλλαγή πλεύσης, με πολιτική διαπραγμάτευση στη βάση των πραγματικών δεδομένων και σε αντίθεση με τις δύο «πραγματικότητες», μία πραγματική και μία εικονική: Η πραγματικότητα που ζουν οι πολίτες και μία «πραγματικότητα» που κατασκευάζουν τα δίκτυα συμφερόντων και χειραγώγησης».
Πηγή: http://www.eklogika.gr/