15 Ιουλ 2011

"Φάκα" για τους έλληνες καταθέτες του εξωτερικού

Το υπουργείο Οικονομικών είναι σε θέση να διασταυρώσει όλα τα στοιχεία για τις καταθέσεις στο εξωτερικό, δηλώνει ο Ευ. Βενιζέλος στη Βουλή....
Μηχανισμό που επιτρέπει πλέον στις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών να καταστήσει «προσιτά» τα στοιχεία για τις καταθέσεις Ελλήνων στο εξωτερικό, θα ενεργοποιήσει η κυβέρνηση, προειδοποίησε ο υπουργός Οικονομικών και Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Γεράσιμου Γιακουμάτου για τις καταθέσεις στο εξωτερικό και τον έλεγχο του «πόθεν έσχες».

Όπως προειδοποίησε
ο υπουργός, το υπουργείο Οικονομικών είναι σε θέση, με την άρση του τραπεζικού απορρήτου, να πληροφορηθεί ποια είναι τα εμβάσματα που έχουν σταλεί το τελευταίο διάστημα στο εξωτερικό και θα καλέσει όλους αυτούς τους καταθέτες να δηλώσουν τα στοιχεία. Ταυτόχρονα το Υπουργείο είναι σε θέση να προχωρήσει και στη διασταύρωση τόκων από καταθέσεις στο εξωτερικό αλλά και από τη χρήση πιστωτικών καρτών σε τράπεζες του εξωτερικού.

«Είναι ευκαιρία όποιος θεωρεί ότι έχει κενό με τις φορολογικές αρχές να προσέλθει και να δώσει τα στοιχεία αυτά, γιατί για το Υπουργείο Οικονομικών τα στοιχεία είναι προσιτά και οι έλεγχοι θα γίνουν», προειδοποίησε ο κ. Βενιζέλος τονίζοντας ότι αποτελεί στοιχειώδες πατριωτικό φρόνημα η εκπλήρωση των φορολογικών υποχρεώσεων αλλά και η στήριξη του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, όχι για τις τράπεζες και τους επιχειρηματίες, αλλά με τρόπο που θα είναι προς όφελος των πολιτών.


Ο υπουργός αξιοποίησε
τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης για να ανακοινώσει ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει καταφέρει να ξεχωρίσει την κατάσταση με το βουνό των ληξιπρόθεσμων οφειλών που φθάνουν τα 42 δισ ευρώ. Όπως εξήγησε από τα 42 δισ , τα 37 δισ τα οφείλουν 14.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα που με την εκκαθάριση (σ.σ. αποβιώσαντος κλπ) φθάνουν τα 10.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Τα υπόλοιπα 4 δισ τα οφείλουν 890.000 φορολογούμενοι. Εμείς θα επικεντρώσουμε τον έλεγχο στα 10.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα που έχουν τον μεγαλύτερο όγκο των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ξεκαθάρισε ο υπουργός.


Ειδικά για το «πόθεν έσχες», ο υπουργός ανέφερε ότι πρέπει να καταστεί δυνατή η αυτόματη μετατροπή της φορολογικής δήλωσης σε δήλωση «πόθεν έσχες».


Προανήγγειλε όμως
ότι θα υπάρξουν μεταβατικές ρυθμίσεις για εκείνους που θέλουν να κάνουν επενδύσεις που θα στηρίζουν την πραγματική οικονομία.

Ο Γεράσιμος Γιακουμάτος ζήτησε έλεγχο των καταθέσεων στο εξωτερικό, του ηλεκτρονικού τζόγου αλλά και του «πόθεν έσχες» και των λογαριασμών ειδικά για τα πολιτικά πρόσωπα από το 1974 και μετά.


Ο υπουργός ενημέρωσε τον βουλευτή ότι θα υπάρξουν συνεννοήσεις με τον Πρόεδρο της Βουλής για τον εξαντλητικό έλεγχο πολιτικών προσώπων που δεν έχουν επανεκλεγεί αλλά και προσώπων που βρέθηκαν σε υψηλές διοικητικές θέσεις.

Πηγή:http://www.nooz.gr