28 Φεβ 2011

Με νέο νόμο «απαντά» η κυβέρνηση στις μισές ΔΕΚΟ που αρνήθηκαν να κάνουν περικοπές στους μισθούς – Στο στόχαστρο και οι εισηγμένες

Σκούρα τα βρήκε η κυβέρνηση όσον αφορά τις μειώσεις αποδοχών στο «βαθύ κράτος» των ΔΕΚΟ. Δεκάδες κρατικές εταιρίες, μεταξύ αυτών και εισηγμένες στις οποίες το Δημόσιο διατηρεί πλειοψηφική συμμετοχή, αγνόησαν την επιταγή να μειωθούν εκ νέου οι μισθοί, η οποία αποτελεί και νόμο που.. πρόσφατα ψήφισε η κυβέρνηση.
Στο οικονομικό επιτελείο προετοιμάζονται να αλλάξουν τη νομοθεσία για τις ΔΕΚΟ που θα προβλέπει αυστηρότερες κυρώσεις για τις επιχειρήσεις, οι οποίες θα αγνοούν τις  παρεμβάσεις του μισθολογικού κόστους.  
Στις νέες διατάξεις θα εμπίπτουν και οι εισηγμένες ΔΕΚΟ στο πλαίσιο ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας τους που επιχειρεί η κυβέρνηση που θα τις κάνει πιο ελκυστικές εν όψει του νέου προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων.
Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου είχε ζητήσει από τις διοικήσεις των επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε νέες περικοπές στις τακτικές αποδοχές των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ μέχρι του ορίου του 25%.
Το προηγούμενο ύψος της μείωσης  αφορούσε κυρίως τα «ρετιρέ» των Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών.
Για τους υπαλλήλους των οποίων οι μηνιαίες αποδοχές τους κυμαίνονται πιο κάτω από το πλαφόν των 4.000 ευρώ που επέβαλε το οικονομικό επιτελείο αλλά είναι μεγαλύτερες από τα 2.000 ευρώ το μήνα, το ποσοστό της μείωσης έφθανε μέχρι το 10%.
Για μηνιαίες αποδοχές από 1.801έως 2.000 ευρώ το μήνα οι μειώσεις θα είναι κατώτερες του 10%, ενώ οι αμειβόμενοι με μισθούς κάτω των 1.800 ευρώ εξαιρούνταν από το γενικότερο «ψαλίδι» των μισθών.
Το ίδιο πρόγραμμα μείωσης του μισθολογικού κόστους, δηλαδή σε τακτικές αποδοχές,  μπόνους και ανώτατες αμοιβές, είχαν ενημερωθεί γραπτώς να εφαρμόσουν και οι διοικητές των εισηγμένων ΔΕΚΟ.    
Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου είχε στείλει επιστολές σε όλες τις κρατικές επιχειρήσεις στις οποίες  το Ελληνικό Δημόσιο διατηρεί πλειοψηφικό πακέτο μετοχών.  
Μεταξύ των εταιριών που ειδοποιήθηκαν για τον περιορισμό της μισθολογικής δαπάνης ήταν ο  ΟΠΑΠ όπου το Δημόσιο διατηρεί το 34%, τα Ελληνικά Πετρέλαια (35,48%), η ΔΕΗ (51,12%), η ΕΥΑΘ (74,02%), η ΕΥΔΑΠ (61,33%), ο ΟΛΘ (74,27%), ο ΟΛΠ (74,14%).  
Οι έλεγχοι όμως που έκανε το υπουργείο Οικονομικών στις μισθολογικές καταστάσεις των κρατικών επιχειρήσεων εισηγμένων και μη έδειξαν ότι ελάχιστες από αυτές είχαν εφαρμόσει το πρόγραμμα των μισθολογικών μειώσεων.
Αρκετοί διοικητές επιχειρήσεων και Οργανισμών θεώρησαν υπερβολή τη νέα περικοπή αφού σύμφωνα με τις νομικές γνωματεύσεις που απέστειλαν στο υπουργείο Οικονομικών εάν σ’ αυτή συνυπολογιστεί και η προηγούμενη μείωση που έγινε ( σ.σ. εξοικονομήθηκαν 200 εκατ. ευρώ από την μείωση των επιδομάτων κατά 11%)τότε οι απώλειες στους μισθούς των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ αγγίζουν το 36%!
Άλλες πάλι ΔΕΚΟ όπως ανακάλυψαν οι ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών προσπάθησαν με πρακτικές όπως οι ωριμάνσεις μισθολογικών κλιμακίων και οι προαγω γές υπαλλήλων να περιορίσουν το νέο «ψαλίδι» των αποδοχών.           
Το γεγονός αυτό έχει σημάνει «συναγερμό» στην κυβέρνηση βλέποντας τις ΔΕΚΟ να οδηγούν στα «βράχια» το πρόγραμμα περικοπών που συμφώνησε η κυβέρνηση με την Τρόικα και περιλαμβάνεται στο Μνημόνιο.                
Για το λόγο αυτό ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου ετοιμάζει νέο νόμο για τις ΔΕΚΟ που θα προβλέπει αυστηρότερες κυρώσεις για τις επιχειρήσεις που θα αγνοούν τις  παρεμβάσεις του μισθολογικού κόστους.  
Στις διατάξεις του νέου νόμου θα εμπίπτουν και οι εισηγμένες ΔΕΚΟ στο πλαίσιο ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητα τους που θα τις καταστήσουν πιο ελκυστικές εν όψει του νέου προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων.
Να σημειωθεί ότι ο μέσος μισθός στις 11 πλέον πιο ζημιογόνες ΔΕΚΟ ανέρχεται σε 40.772 ευρώ. Είναι αυξημένος κατά 6,5% σε σχέση με το 2008, που ήταν 38.287 ευρώ, και 8% σε σχέση με το 2007 που ήταν 37.750 ευρώ.
Τον υψηλότερο μέσο μισθό (56.554 ευρώ) εμφανίζει ο ΗΣΑΠ και τον χαμηλότερο (28.609 ευρώ) η ΤΕΟ.
Επίσης, πέντε ΔΕΚΟ ΕΘΕΛ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΗΣΑΠ, ΕΑΣ και ΗΛΠΑΠ έχουν μισθολογικό κόστος μεγαλύτερο από τα έσοδά τους, ενώ σε δύο ΔΕΚΟ η μισθοδοσία καλύπτει το 90% των εσόδων τους.
Βάσει αυτών των συμπερασμάτων αλλά και πολλών άλλων ακόμη το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε μειώσεις μισθών για να καλύψει ελλείμματα και χρέη που έχουν συσσωρευτεί στις συγκεκριμένες δημόσιες επιχειρήσεις.
Το πρώτο «κύμα» περικοπών στις 52 ΔΕΚΟ μείωσε το μισθολογικό κόστος κατά 143, 4 εκατ. ευρώ ή σε ποσοστό 15% στο εννεάμηνο του 2010 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2009.
Η συνολική μισθοδοσία ανήλθε σε 812,3 εκατ. ευρώ έναντι 955,7 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2009.

Μ. Χριστοδούλου

Πηγή: www.bankingnews.gr