30 Δεκ 2010

Πολύ σύντομα, τι συζητήσαμε σήμερα στο Δ.Σ. της ΠΟΣΤ

Όλοι οι συμμετέχοντες στο Δ.Σ. της ΠΟΣΤ, σύντροφοι και αντίπαλοι, είχαν να πουν ένα καλό λόγο για τον ταμία της ομοσπονδίας μας Νίκο Ψυχαλάκη που συνταξιοδοτήθηκε.

Ο Νίκος λόγω της σεμνότητας που τον διέκρινε πάντα, δεν του αρέσει να μιλούν για εκείνον, όμως δεν μπορούμε να μη γράψουμε δυο λόγια για έναν άνθρωπο – συνάδελφο που μας συνέδεσε μια 25ετής πορεία, άλλοτε στο ίδιο στρατόπεδο, άλλοτε χώρια.

Υπόδειγμα συναδέλφου, με ήθος, ανθρωπιά, εντιμότητα, εργατικότητα, συνέπεια και... αξιοπρέπεια που πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα για τους νεότερους.
Πάντα στρατιώτης του συνδικαλιστικού κινήματος, παρέμενε πολλές φορές αφανής, μακριά από τις υψηλόβαθμες συνδικαλιστικές θέσεις. Πάντα έβαζε το κοινό συμφέρον πάνω από τις όποιες προσωπικές φιλοδοξίες του και παρά το γεγονός της πλούσιας εμπειρίας του μπήκε στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΣΤ μόνο τα τελευταία χρόνια.
Του ευχόμαστε, όπως και όλοι οι συνάδελφοι να είναι καλά στην υγεία του, για να καταφέρει να προσφέρει στους αγαπημένους του ανθρώπους το χρόνο που τους στέρησε τόσα χρόνια για χάρη του συνδικάτου.

Στην θέση του στην εκτελεστική επιτροπή της ΠΟΣΤ και στη θέση του ταμία τοποθετήθηκε ο συνάδελφος Σπύρος Μακρυγιάννης από το σωματείο Ταχυδρόμων Αθήνας, ενώ στη θέση του στο Δ.Σ. πήρε ο συνάδελφος Ευθύμιος Μπουντούλας από τις Ταχυμεταφορές.

Στα υπόλοιπα θέματα:
Υπογράφτηκε κοινή συμφωνία ΕΛΤΑ – ΠΟΣΤ που συμπεριλαμβάνει δύο όρους:
  1. Συνέχιση των διαπραγματεύσεων της συλλογικής σύμβασης εργασίας (αν υπογραφεί ποτέ!!!)
  2. Συνεχίζουν να ισχύουν οι όροι παλαιότερων συλλογικών συμβάσεων και μετά την 010/01/2011

Η αποζημίωση λόγω απόλυσης καθορίζεται λόγω τιμαριθμικής αναπροσαρμογής στα 28.583 € για το 2010 και το επιπλέον ποσό θα δοθεί αναδρομικά σε όσους απολύθηκαν μέσα στο έτος.

Ο πρόεδρος αναφέρθηκε στην εισήγηση του στην ανάγκη εξορθολογισμού των δαπανών του ΕΛΤΑ μέσα από την διαδικασία αποτύπωσης των αναγκών του οργανισμού σε προσωπικό (νέο οργανόγραμμα) καθώς και από τη διαμόρφωση του δικτύου του (κλείσιμο καταστημάτων). Ήδη έχει συσταθεί τριμελής επιτροπή (γ.γραμματέαςυπουργείου – διευθύνων σύμβουλος – επιστημονικός συνεργάτης) που χειρίζεται το θέμα.
Δήλωσε πάντως πως η ΠΟΣΤ δεν θα ανεχθεί νέες περικοπές μισθών για τους εργαζόμενους (στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτα!!!)

Αναφορά έγινε και για το θέμα της περικοπής της αναλογίας των προσθέτων αμοιβών στους συναδέλφους, επικαλούμενος ο πρόεδρος τον νόμο που βάζει πλαφόν στα δώρα και στο επίδομα κανονικής άδειας (500 – 250 – 250) αποδεχόμενος ουσιαστικά την κατάργηση της.
Η παράταξη μας πρότεινε να σταλεί εξώδικο στη διοίκηση για το θέμα, επειδή παραβιάζεται η συλλογική σύμβαση εργασίας του 1983 και ο ΓΚΠ ΕΛΤΑ, αλλά η πρόταση μας δεν πέρασε.

Τα στελέχη της ΔΑΚΕ ΕΛΤΑ εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκεια τους για τους χειρισμούς των θεμάτων από την πλειοψηφία και για το γεγονός πως όλα γίνονται εν κρυπτώ και δεν συμμετέχει εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ στις συναντήσεις που γίνονται στο υπουργείο και την διοίκηση.

Το κείμενο γράφτηκε πολύ βιαστικά, λεπτομέρειες σε άλλη ανάρτηση μας.