30 Δεκ 2010

Σχέδιο για μείωση εισφορών με κάρτα εργασίας

Μας το έστειλε ο Κυριάκος:

Στην καθιέρωση κάρτας εργασίας στις επιχειρήσεις με «αντάλλαγμα» τη μείωση των εισφορών προχωρεί το υπουργείο Εργασίας, με στόχο την πάταξη της εισφοροδιαφυγής. Αυτή η νέα κάρτα προβλέπεται σε νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ), που παρουσίασε χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης.
Με την κάρτα -που θα κάνει την εμφάνισή της τη νέα χρονιά- θα καταγράφεται.... η ώρα προσέλευσης και αποχώρησης του εργαζομένου καθώς και το ωράριο εργασίας. 
Τα συγκεκριμένα στοιχεία θα καταχωρίζονται στο κεντρικό σύστημα και θα υπάρχει διασύνδεση του ΙΚΑ, του ΣΕΠΕ και του ΟΑΕΔ.
Σε όσες επιχειρήσεις «υιοθετήσουν» την κάρτα, οι εργοδοτικές αλλά και οι εργατικές εισφορές θα μειωθούν τον Ιούλιο του 2011 κατά 10%. Όπως επεσήμανε ο Γιώργος Κουτρουμάνης, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών -εργοδοτών και εργαζομένων- μέχρι το 2013 θα φτάσει το 25%.
Για παράδειγμα, εργαζόμενος με μηνιαίες αποδοχές 1.300 ευρώ έχει σήμερα ασφαλιστικές εισφορές που παρακρατούνται από τον εργοδότη 208 ευρώ. Το καθαρό εισόδημα προ φόρου διαμορφώνεται στα 1.092 ευρώ.
Το 2011 ο συγκεκριμένος εργαζόμενος θα κερδίσει 20,8 ευρώ (δηλαδή αύξηση στο καθαρό εισόδημα του 1,9%) και το 2013 θα έχει όφελος 52 ευρώ. Ο εργοδότης θα κερδίσει το 2011 το ποσό των 36,4 ευρώ για κάθε εργαζόμενο και μέχρι το 2013 το όφελος θα είναι 91 ευρώ.
Σε περίπτωση που διαπιστωθεί αδήλωτη εργασία σε επιχείρηση -που έχει εφαρμόσει την κάρτα εργασίας- θα επιβάλλονται πρόσθετες διοικητικές κυρώσεις. Το πρόστιμο θα είναι διπλό και θα φτάνει τα 1.000 ευρώ για κάθε παράνομο εργαζόμενο.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εργασίας, «στόχος είναι να περιοριστεί η εισφοροδιαφυγή και να διευρυνθεί η ασφαλιστική βάση. Να πληρώνουν περισσότεροι, αν είναι δυνατόν όλοι, προκειμένου να υπάρξει ελάφρυνση για όλες τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους». Σημειώνεται πως σήμερα η εισφοροδιαφυγή φτάνει περίπου το 30% επί των εσόδων των Ταμείων και οι απώλειες του συστήματος ξεπερνούν τα 9 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Το επόμενο διάστημα με υπουργική απόφαση θα καθοριστούν οι επιχειρήσεις που θα έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στη ρύθμιση, τα πρόστιμα, το ποσοστό της έκπτωσης και οι βασικές προδιαγραφές του συστήματος.
Πηγή: Έθνος