31 Μαΐ 2010

Περί συντάξεων στα 480 ευρώ!!!

Έπιασαν δουλειά από το πρωί τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ, αλλά και αρκετών blogs, σπέρνοντας τον τρόμο στους εργαζόμενους (όχι πως δεν είναι τρομαγμένοι), σε σχέση με το ποσό της σύνταξης που θα πάρουν, όταν με το καλό και εφόσον αξιωθούν να συνταξιοδοτηθούν.


Παλιά πετυχημένη συνταγή.

Παρουσιάζουν τα πράγματα πολύ περισσότερο εφιαλτικά, απ’ ότι είναι πραγματικά και στην συνέχεια θα μας παρουσιάσουν την τραγική πραγματικότητα σαν επιτυχία.

Μιλούν για συντάξεις των 480 ευρώ, κατ’ απαίτηση όπως λένε της τρόικας, έτσι ώστε να πανηγυρίζουν όταν θα μας ανακοινώσουν πως τάχα κατάφεραν να τις κρατήσουν στα 800 ή 900 ευρώ.

Και κάποιοι αφελείς από μας θα πανηγυρίζουμε μαζί τους.

Καλό το παραμύθι τους αλλά δεν έχει δράκο.

Το περιβόητο μνημόνιο που συμπεριλαμβάνεται στο νόμο 3845/10, αναφέρει συγκεκριμένα πως...
 το ποσοστό ανταποδοτικότητας από το 2% ανά έτος ασφάλισης που είναι σήμερα, θα μειωθεί στο 1,2%.

Αυτό σημαίνει με απλά λόγια, πως ενώ μέχρι σήμερα ίσχυε:

35 χρόνια Χ 2% = Ποσοστό σύνταξης 70%

Με το νέο νόμο που απαιτεί 40 χρόνια ασφάλισης, θα έχουμε:

40 χρόνια Χ 1,2% = Ποσοστό σύνταξης 48%

Εύκολα λοιπόν διαπιστώνει κάποιος πως το ποσό των 480 ευρώ που διαλαλούν τα παπαγαλάκια του συστήματος δεν έχει σχέση με όσα ο νόμος προβλέπει τουλάχιστον για εργαζόμενους της δικής κατηγορίας.
(Δεν αναφερόμαστε στα ποσοστά των συντάξεων όσων αποχωρήσουν νωρίτερα από τα 40 χρόνια, τα οποία θα είναι μειωμένα κατά 6% ετησίως για κάθε έτος που υπολείπεται των 40. Αναφερόμαστε στην πλήρη σύνταξη)

Κατά συνέπεια δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν

Ή ισχύει αυτό που σας γράφουμε παραπάνω. Παρουσιάζουν, δηλαδή, την κατάσταση τραγικότερη απ’ ότι είναι, για να πουν μετά ότι κάτι καταφέραμε να περισώσουμε. Που είναι και το πλέον πιθανό.

Ή έχουν χάσει τελείως κάθε επαφή με την πραγματικότητα και αυτό δεν μπορεί να το χωρέσει ο ανθρώπινος νους.