26 Νοε 2009

ΜΕ ΠΑΛΙΑ ΥΛΙΚΑ ΔΕΝ ΟΙΚΟΔΟΜΕΙΤΑΙ Ο ΝΕΟΣ ΕΛΤΑ.

Κείμενο από την σελίδα των πτυχιούχων: http://www.paspaase.gr/

arxaia.jpg

Απήλθε κακήν-κακώς, ευτυχώς πάντως, η νεοφιλελεύθερη (ο θεός βοηθός) Κυβέρνηση Καραμανλή, που οδήγησε τη χώρα στα πρόθυρα της οικονομικής χρεοκοπίας. Από τη γενική διάλυση, φυσικά δεν γλίτωσε και ο ΕΛΤΑ, που τους τελευταίους 18 μήνες - ειδικά την περίοδο του ανεκδιήγητου Σταμάτη Μαύρου, ο οποίος το μόνο που προσέφερε ήταν τα πανηγύρια με δαπάνες της επιχείρησης για προσωπική προβολή και τέρψη των συμπατριωτών του, κατοίκων και ψηφοφόρων των Κυκλάδων - βάδιζε σε σκοτεινούς δρόμους.

Αποτέλεσμα; Η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης να είναι στα όρια του κραχ, να οδηγούμεθα ταχέως σε δανεισμό και το έλλειμμα για το οικονομικό έτος 2009 να κλείνει περίπου στα 35 εκατομμύρια ευρώ, όταν εδώ και μια 10ετια,μεχρι και το 2008,τα οικονομικά αποτελέσματα της επιχείρησης να είναι με θετικό πρόσημο.

Η νέα Κυβέρνηση Παπανδρέου με σχετική καθυστέρηση προκήρυξε τη θέση του Δ/ντα Συμβούλου των ΕΛΤΑ, η οποία ταυτίζεται και με τη θέση του Προέδρου του Δ.Σ.-ΕΛΤΑ. Μια απόφαση μέσα στα πλαίσια της διαβούλευσης και της επιλογής μέσω της διαδικασίας προκήρυξης των θέσεων των Κρατικών Λειτουργών. Τώρα, όσον αφορά την ταύτιση των δυο θέσεων στο ίδιο πρόσωπο, εμάς μας βρίσκει σύμφωνους διότι θα βοηθήσει να εξαλειφθούν τα φαινόμενα δυσλειτουργίας που δυστυχώς βιώσαμε στο παρελθόν, όταν δεν εναρμονίζονταν οι απόψεις και οι θέσεις των προσώπων που τις κατείχαν με αποτέλεσμα να καθυστερεί το έργο της επιχείρησης.

Πολλά ακούγονται αυτές τις μέρες εν μέσω της αγωνιάς των συναδέλφων για την επιχείρηση, για την καθυστέρηση στη στελέχωση, για τα άτομα που έχουν πιθανότητες να ηγηθούν, αλλά και για το που θα οδηγηθούμε. Ακούγονται ονόματα ανθρώπων που έχουν στο παρελθόν διαχειριστεί την επιχείρηση από διάφορες θέσεις, ακούγονται ονόματα εν ενεργεία συναδέλφων και τέλος ακούγονται ονόματα ιδιωτών που μπορούν να επιλέγουν.

Ο Σύλλογος μας έχει να δηλώσει προς κάθε κατεύθυνση, ότι με παλιά υλικά δεν οικοδομείται το μέλλον της επιχείρησης και ότι το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού. Και εν τέλει, όση πείρα και να έχει κάποιος μάνατζερ, ότι είχε να προσφέρει το προσέφερε, και δεν μπορεί να επανέλθει κάποιος που έχει ιδιαίτερο παρελθόν να διαχειριστεί το μεγαλύτερο πρόβλημα της επιχείρησης, αυτό της πλήρους απελευθέρωσης της αγοράς το 2013.Τη θέση αυτή την διαμηνύσαμε στον Υπουργό κ. Δημήτρη Ρέππα, αλλά και στο Γραφείο του Πρωθυπουργού. Και επιπλέον ο νέος Διοικητής των ΕΛΤΑ, εκτός από μάνατζερ πρέπει να έχει και πολιτική βαρύτητα, γιατί όπως προαναφέραμε στο πρόσωπο του θα συνυπάρχουν οι ρόλοι του Προέδρου και του Δ/ντα Συμβούλου. Όσο ικανός και αν είναι ένας μάνατζερ, εάν δεν έχει πολιτική βαρύτητα να στηρίξει πολιτικά τα συμφέροντα της επιχείρησης και τις Κυβερνητικές επιλογές, να συγκρουστεί με συμφέροντα ανταγωνιστών, να επιβάλει τις θέσεις της επιχείρησης, να μιλάει με πολιτικά χαρακτηριστικά και με πολιτικούς όρους στον προϊστάμενο Υπουργό, δεν θα έχει αποτελέσματα.

Όσοι κατά το παρελθόν, επαναλαμβάνουμε, έχουν διατελέσει σε κορυφαίες θέσεις της επιχείρησης, ότι είχαν να προσφέρουν, το προσέφεραν. Τυχόν επανάληψη δεν είναι καλός οιωνός και δεν θα επιφέρει τα προσδοκούμενα από το σύνολο των εργαζομένων αποτελέσματα, αντίθετα θα δημιουργήσει δυσπιστία για τις προθέσεις της κυβερνητικής πολιτικής.

Επιπλέον πρέπει να γίνει συνείδηση σε όλους αυτούς που έχουν στελεχώσει την επιχείρηση την τελευταία 5ετια από την αγορά ότι, ότι είχαν να προσφέρουν τα προσέφεραν, με αρνητικά μάλιστα αποτελέσματα για την επιχείρηση. Δεν έχουν καμία θέση στο νέο ξεκίνημα και τη νέα Διοίκηση, και καλό είναι να αποχωρήσουν εδώ και τώρα. Όπως επίσης και όλοι αυτοί οι συνάδελφοι που κατείχαν υψηλές θέσεις ευθύνης την προηγούμενη περίοδο, καλό είναι να κάνουν στην άκρη για να αναλάβουν άλλοι, προκειμένου να γίνει η νέα αρχή.

Μια νέα αρχή για τον ΕΛΤΑ που θα είναι δύσκολη και οι προσδοκίες που υπάρχουν για ανάκαμψη, δεν μπορούν να ικανοποιηθούν από ανθρώπους που έχουν παρελθόν, κυρίως όπως το πρόσφατο στην επιχείρηση. Αυτός είναι θεμελιώδης κανόνας στη Διοίκηση των Επιχειρήσεων και βασικός παράγοντας της Ψυχολογίας των Εργαζομένων.