22 Σεπ 2009

ΕΠΙΔΟΤΗΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΛΥΣΟΥΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

Γράφει ο Χρήστος Μπούφης


Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι

Πολλές Ελληνικές επιχειρήσεις εκμεταλλευόμενες τους Αναπτυξιακούς - Επενδυτικούς Νόμους για χρόνια επιδοτήθηκαν προκειμένου να εκσυγχρονιστούν και να δημιουργήσουν χιλιάδες θέσεις εργασίας, ενισχύοντας την Ελληνική Οικονομία…
Αντί όμως να συμβεί αυτό κάποιες επιχειρήσεις εκμεταλλευόμενοι την Παγκόσμια κρίση προχώρησαν σε απολύσεις, σε προγράμματα οικειοθελούς αποχώρησης, σε ελαστικοποίηση των ωρών εργασίας, σε καταπάτηση της Εργατικής Νομοθεσία.

Ο ΟΜΙΛΟΣ ΑΚΚΑ - Εργοστάσια κλωστοϋφαντουργίας.
Υπήρξε από τους καλύτερους πελάτες των Αναπτυξιακών - Επενδυτικών Νόμων και μετά από υπαγωγή του σε αυτούς, με διάφορα επενδυτικά προγράμματα ύψους 21.000.000 ευρώ - πήρε από το Δημόσιο ποσό που ξεπερνά τα 4.300.000 ευρώ….
Αποτέλεσμα αυτών των γενναίων Επιδοτήσεων ήταν πριν λίγο καιρό να προχωρήσει σε μείωση μισθού των εργαζομένων κατά 25 % και όταν οι εργαζόμενοι αρνήθηκαν, ξεκίνησε η εφαρμογή εκ περιτροπής 4ήμερης εργασίας….

ΕΤΑΙΡΕΙΑ - AMASA HELLAS - Εργοστάσιο Κονσερβοποιίας.
Η Εταιρεία συμμετείχε και αυτή σε Αναπτυξιακούς - Επενδυτικούς Νόμους και μετά από υπαγωγή της σε αυτούς, με διάφορα επενδυτικά προγράμματα ύψους 13.700.000 ευρώ - πήρε από το Δημόσιο ποσό που ξεπερνά τα 3.300.000 ευρώ….
Αποτέλεσμα αυτών των γενναίων Επιδοτήσεων ήταν εδώ και αρκετό καιρό οι 120 εργαζόμενοι να μένουν απλήρωτοι και να αναγκαστούν να πραγματοποιούν επίσχεση εργασίας….

ΑΦΟΙ ΚΑΡΥΠΙΔΗ - Επιχείρηση παραγωγής ελαστικών.
Το 2007 είχε ενταχθεί και αυτή στον αναπτυξιακό νόμο για επέκταση - εκσυγχρονισμό, με επενδυτικό σχέδιο ύψους 1.700.000. εκατομμυρίων ευρώ - πήρε από το Δημόσιο ποσό που ξεπερνά τα 850.000 ευρώ.
Αποτέλεσμα… οι 70 εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι, έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας, ενώ προ ημερών 25 από αυτούς απολύθηκαν χωρίς αποζημίωση…..


ARCADIA Βιομηχανική μονάδα κατασκευής έξυπνων καρτών.
Το 2006 για τη δημιουργία συμπληρωματικών εγκαταστάσεων, η επένδυση ύψους 2.100.000 € χαρακτηρίστηκε ολοκληρωμένη και το Δημόσιο συνεισέφερε 537.315 € με όρο τη δημιουργία 12 νέων θέσεων εργασίας….
Αποτέλεσμα …. το εργοστάσιο στις 19 Φεβρουαρίου 2009 έκλεισε προσωρινά εξαγοράσθηκε από τη Eurosun και από τους 166 εργαζομένους που απασχολούσε, απολύθηκαν σταδιακά οι 100 και ως τα τέλη Ιουνίου 2009 ήταν όλοι απλήρωτοι από τα Χριστούγεννα…

WATERCRAFT HELLAS Εργοστάσιο κατασκευής σκαφών
Το 2006 εξαγοράζεται από την Νορβηγική Norsafe και την ίδια περίοδο η Watercraft υπήχθη σε αναπτυξιακό νόμο προτείνοντας επενδυτικό σχέδιο 740.000 € εκ των οποίων οι 295.000 € θα προέρχονταν από το Δημόσιο….. με όρο τη δημιουργία 4 νέων θέσεων εργασίας…..
Αποτέλεσμα…. ως τα τέλη Μαΐου 2009 η εταιρεία είχε εισπράξει 129.500€ από το Δημόσιο.. και μια μικρή λεπτομέρεια από τον Αύγουστο του 2008 μέχρι και τον Φεβρουάριο 2009 είχε προχωρήσει σε 18 απολύσεις….

ΕΒΙΟΠ -ΤΕΜΠΟ Α.Ε.- θυγατρική της SIEMENS στη ΧΑΛΚΙΔΑ
Το 2006 επί των ημερών του κυρίου Μ. Χριστοφοράκου, με επενδυτική πρόταση 1.600.000 € και με το ύψος της κρατικής επιχορήγησης να φτάνει τα 481.809 € η Γερμανική πολυεθνική Εταιρεία έχει υπαχθεί στις διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου 3299.
Αποτέλεσμα…. η επένδυση θεωρείται ολοκληρωμένη, ο όρος για την δημιουργία 5 νέων θέσεων εργασίας έχει επαλειφθεί από τον εγκεκριμένο επενδυτικό φάκελο…. και σαν να μην έφτανε αυτό εκτός από τις οικειοθελείς απολύσεις…. των 80 εργαζομένων που είχαν πραγματοποιηθεί το χειμώνα του 2008, έθεσε σε εφαρμογή την εκ περιτροπής εργασία για τους υπόλοιπους με τη μείωση των ημερών δουλειάς ανά μήνα και παράλληλα ανακοίνωσε την πρόθεσή της να μειώσει κατά 52 ακόμη άτομα το προσωπικό με τα κίνητρα της εθελουσίας αποχώρησης…..

Ας μη ξεχνάμε και το λουκέτο που έβαλε η SIEMENS στο εργοστάσιό της στη Θες/νίκη με αποτέλεσμα σχεδόν 500 εργαζόμενοι να μείνουν χωρίς δουλειά….

Ας μη ξεχνάμε ότι ο Πρόεδρος των Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος κος Γ. Μυλωνάς πριν από δύο χρόνια είχε προτείνει να γίνουν « Ζώνες ελεύθερης εργασίας » στη Βόρεια Ελλάδα, όπου εκεί οι εργαζόμενοι θα αμείβονταν με όρους των γειτονικών Βαλκανικών χωρών, στις οποίες τελικά ο ίδιος μετέφερε ένα μεγάλο μέρος των παραγωγικών δραστηριοτήτων του….
Από τότε έδειξε με τον τρόπο του την επιχειρηματική του κουλτούρα.
Σήμερα που ο ίδιος μείωσε κατά 20 % τις ώρες εργασίας και τις αποδοχές των υπαλλήλων του, πολλοί Υπουργοί - Βουλευτές αλλά και Μεγαλοσυνδικαλιστές....εμφανίσθηκαν εντυπωσιασμένοι για όσα συμβαίνουν στην αγορά εργασίας…….

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι.

Αν τα όσα αναγράφονται παραπάνω στον ημερήσιο Τύπο ( εφημερίδες και περιοδικά) από έγκριτους δημοσιογράφους, ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, είναι αληθινά, τότε…
Οι Υπουργοί, οι Βουλευτές αλλά και οι Εργατοπατέρες Συνδικαλιστές, οφείλουν να αντιληφθούν ότι η παραπάνω ακολουθούμενη πολιτική της ασυδοσίας, εκ μέρους κάποιων Εταιρειών - Επιχειρηματιών, με την ανοχή τους…. με την ανοχή του Κράτους…. πλήττει πρώτα από όλα εμάς τους εργαζόμενους, ζημιώνει το Κράτος, τις ίδιες τις επιχειρήσεις και στο τέλος οι πάντες δικαιολογημένα θα στραφούν εναντίον τους…..

Η ανεργία σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ εκτιμά ότι στα τέλη του 2010 στις 30 χώρες της ζώνης του ΟΟΣΑ θα ξεπεράσει το 10%....

Ο αείμνηστος πνευματικός μου πατέρας… ο Αθανάσιος Κανελλόπουλος, είχε γράψει ότι η ΑΝΕΡΓΙΑ είναι πριν από όλα ηθικό πρόβλημα. Είναι έκφραση ηθικής καταδίκης μιας κοινωνίας που επιχειρεί διαλογή της ανθρώπινης αξίας ως χρήσιμης ή άχρηστης και ταπεινώνει με την απαράδεκτη αυτή αποδοκιμασία τον πολίτη. Είναι δείγμα κοινωνικής χρεοκοπίας, αφού η οργανωμένη ανθρώπινη συμβίωση αδυνατεί να διασφαλίσει στα μέλη της τα μέσα για την στοιχειώδη επιβίωσή τους. Είναι προπαντός οικονομικό αποτέλεσμα προκρούστειας λογικής, αφού για λόγους συνδεόμενους προς τη δομή της κοινωνικής οργάνωσης εκτοπίζει από την παραγωγική και αναπτυξιακή διαδικασία τον άνθρωπο, τον αδρανοποιεί και τον απαξιώνει……..
Να μην λησμονούν λοιπόν οι Υπουργοί, οι Βουλευτές αλλά και οι Εργατοπατέρες Συνδικαλιστές μας , ότι στην Οικονομία όπως και στη Δημοκρατία, δεν υπάρχουν αδιέξοδα.

Πολύ απλά τα λάθη πληρώνονται….. ακριβά.
Και από ότι φαίνεται η ώρα τους πλησιάζει…