23 Ιουλ 2009

Ανακοίνωση της ΔΑΚΕ ΕΛΤΑ

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΩΝ
(ΔΑΚΕ – ΕΛΤΑ)
Ζήνωνος 7- 9 104 31 ΑΘΗΝΑ τηλ. 210- 5234001
http://www.dake-elta.eu
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα 22-7-2009
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Σε λίγες μέρες και συγκεκριμένα στις 31-7-2009, λήγει η συμπεφωνημένη προθεσμία, μέχρι και την οποία η Διοίκηση του ΕΛΤΑ υποχρεούται, να ολοκληρώσει τις διαδικασίες επιλογής Προϊσταμένων Υπηρεσιακών Λειτουργιών του Οργανισμού σε Στάθμη Διεύθυνσης, Τομέα ή και Τμήματος, στις περιπτώσεις που η θητεία των κατεχόντων τις θέσεις έχει λήξει.
Επισημαίνουμε ότι το σύνολο, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων, των θέσεων ευθύνης καλύπτεται από συναδέλφους που είτε η θητεία τους έχει λήξει (σε κάποιες περιπτώσεις από το 2007) ή είναι αναθεσίτες.
Σε πολλές των περιπτώσεων οι Προϊστάμενοι συνταξιοδοτούνται στο τέλος του χρόνου και εύλογα δεν έχουν κίνητρα για παραγωγή έργου.
Η υφιστάμενη κατάσταση συνιστά, κατά την άποψή μας, σοβαρή θεσμικού χαρακτήρα εκτροπή, που πλήττει ευθέως την εύρυθμη λειτουργία του ΕΛΤΑ και κατά συνέπεια τη βιωσιμότητά του, την προοπτική συνέχισης της κερδοφορίας του και την προετοιμασία της Επιχείρησης ενόψει απελευθέρωσης της Ταχυδρομικής Αγοράς το 2013.
Πέραν τούτων, θα ήταν σοβαρή, σχετική με το θέμα παράλειψη μας, να μην αναφέρουμε ότι:
Στις 29-7-2008, υπεγράφη Κοινή Συμφωνία, που δέσμευε Διοίκηση και ΠΟΣΤ για Προκήρυξη και κάλυψη των θέσεων ευθύνης νωρίτερα από το τέλος του Α’ Τετραμήνου του 2009, χωρίς αποτέλεσμα.
Στις 26-3-2009, υπεγράφη νέα Κοινή Συμφωνία, που τροποποιούσε την παλαιά και μεταξύ των άλλων παρέτεινε το χρόνο ολοκλήρωσης των διαδικασιών Στελέχωσης μέχρι τα τέλη Ιουλίου 2009.
Σε αμφότερες τις περιπτώσεις η ΔΑΚΕ-ΕΛΤΑ καταψήφισε, στα Όργανα της Ομοσπονδίας, την υπογραφή αυτών των Κοινών Συμφωνιών ,αφού διέκρινε εμφανή τη διάθεση των κατά κύριο λόγω εμπλεκομένων, να αναβληθεί η Στελέχωση επ’ αόριστον.
Επίσης κατέφυγε στη χρήση ένδικων μέσων, θεωρώντας ότι έτσι ίσως έληγε η εκκρεμότητα.
Μολαταύτα δυστυχώς ένα (1) χρόνο μετά δεν έχει γίνει τίποτα.
Γιατί κάποιοι αντιμετωπίζουν αυτή την κορυφαία για τον ΕΛΤΑ διαδικασία, ως παίγνιο.
Γιατί οι προτεραιότητες των συναρμόδιων για το θέμα είναι πέρα και έξω από αυτές του μέσου Ταχυδρομικού.
Γιατί υπάρχουν σκοπιμότητες και ανοχές.
Γιατί κάποιοι παραβλέπουν τον ελεγκτικό τους ρόλο, επιτρέποντας εκτροπές.
Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι
Μια σειρά από ζητήματα που έχουν σχέση με το προσωπικό, λιμνάζουν εδώ και χρόνια χωρίς να δίνονται οι απαιτούμενες λύσεις και ακόμη χειρότερα χωρίς να δρομολογείται η παραμικρή προς αυτή την κατεύθυνση ενέργεια.
Ο ΕΛΤΑ είναι επιχείρηση έντασης εργασίας και αυτού του είδους οι αδράνειες δημιουργούν οξύ πρόβλημα εύρυθμης λειτουργίας.
Άμεσα, θα λέγαμε χθες, πρέπει να δρομολογηθούν δράσεις και ενέργειες προκειμένου:
Να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και να καλυφθούν οι υφιστάμενες κενές Οργανικές θέσεις. Ο ΕΛΤΑ δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί με Εκτάκτους καθότι οι επιπτώσεις στην ποιότητα και αλλού είναι καταστροφικές.
Προσλήψεις που θα έχουν τα χαρακτηριστικά της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας και θα διαπνέονται από τη θεωρία της αλληλεγγύης των γενεών.
Με πρόβλεψη για ένταξη των Νεοπροσληφθέντων στο ΓΚΠ – ΕΛΤΑ.
Με την προβλεπόμενη αντικειμενική μοριοδότηση και χωρίς συνέντευξη για τις κατηγορίες ΥΕ και ΔΕ.
Εξυπακούεται ότι τα προαναφερόμενα ισχύουν και για τη θυγατρική μας ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΕΛΤΑ ΑΕ.
Να αρχίσουν άμεσα οι διαδικασίες που προβλέπονται από τις σχετικές ΕΣΣΕ, για μετατάξεις προσωπικού λοιπών κλάδων στον κλάδο Διοίκησης.
Τα κενά του Κλάδου 1 είναι πλέον τόσο πολλά, που δεν επιτρέπουν πλέον άλλες παλινωδίες.
Να γίνει το ΣΥΜΠ που εκκρεμεί από το Α’ Εξάμηνο του 2009, ώστε και οι εντάξεις του υπό μονιμοποίηση Προσωπικού να γίνουν και να λήξουν ζητήματα που αφορούν μισθολογικές προαγωγές, μετακινήσεις κλπ.
Να χορηγηθεί το επίδομα 7% στους ΔΕ Τμηματάρχες της Πληροφορικής, που με ευθύνη της επιχείρησης δεν έχουν ολοκληρώσει τους κύκλους του ΚΕΚ-ΕΛΤΑ.
Να εξομοιωθούν οι μεταταγμένοι υπάλληλοι από OLYMPIC CATERING, που έχουν προσληφθεί εκεί πριν το 1985, με τους άλλους συναδέλφους της κατηγορίας ΥΕ.
Η υφιστάμενη διαφορά στα Μισθολογικά Κλιμάκια είναι παράλογη και πρέπει να εκλείψει.
Να έχουν όλοι οι υπάλληλοι του Κλάδου 1 δικαίωμα συμμετοχής στις διαδικασίες στελέχωσης ανεξαρτήτως ειδικότητας.
Ο αποκλεισμός κάποιων για τυπικά κωλύματα που θεσμοθετήθηκαν στο παρελθόν είναι απαράδεκτος.
Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι
Η ΔΑΚΕ-ΕΛΤΑ είναι αποφασισμένη να διεκδικήσει και να πετύχει λύσεις σε ζητήματα που χρονίζουν, με αποτέλεσμα να ζημιώνονται οι Ταχυδρομικοί και ο Οργανισμός.
Είναι βέβαιο ότι πέραν των προαναφερόμενων θεμάτων, που στο σύνολό τους αφορούν τη διαχείριση του Ανθρώπινου Δυναμικού του Οργανισμού, υπάρχουν και άλλα (ληστείες, υποδομές, επιχειρησιακό πρόγραμμα κλπ), που και σημαντικά είναι και χρήζουν αντιμετώπισης.
Όμως, ως Παράταξη έχουμε αποφασίσει να προκρίνουμε τη διεκδίκηση των θεμάτων που αφορούν τα δίκαια και εύλογα αιτήματα των Ταχυδρομικών και να απαιτήσουμε άμεσες λύσεις.
Η στήριξη όλων των συναδέλφων, είτε μεμονωμένα, είτε μέσω των συνδικαλιστικών τους οργανώσεων, είναι απαραίτητη και ευπρόσδεκτη.
Η ΔΑΚΕ-ΕΛΤΑ είναι ανοικτή στο διάλογο και τη συνεννόηση , επειδή αισθάνεται ότι έτσι υπηρετεί καλύτερα το κοινό καλό.
Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ :ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΨΟΚΟΛΗΣ

Ο ΑΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΛΛΑΣ