29 Μαρ 2009

Ταχυμεταφορές. . . .ώρα μηδέν;;;;;;

Πηγαίνοντας στην ομοσπονδία την Παρασκευή, ενημερωθήκαμε πως την Δευτέρα 30/3/2009 συνεδριάζει εκτάκτως η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΣΤ και την Τρίτη 31/3/2009 το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΣΤ, με μοναδικό θέμα τις Ταχυμεταφορές.
Η πρόσκληση που μοιράστηκε στα μέλη του Δ.Σ. δεν αναφέρει τίποτα άλλο.
Προσπαθήσαμε να μάθουμε τι συμβαίνει, αλλά όλα τα στόματα ερμητικά κλειστά.
Ψάξαμε στο διαδίκτυο και στις εφημερίδες να μάθουμε τι μπορεί να συμβαίνει, λίγα πράγματα.

1). Η Ελευθεροτυπία της Παρασκευής σε ένα μικρό μονόστηλο, αναφέρει πως η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων, στην συνεδρίαση της 26/3/2009, αποφάσισε την πώληση των Ταχυμεταφορών ΕΛΤΑ στον μοναδικό υποψήφιο αγοραστή την εταιρία imperio αντί του ποσού των 11 εκατ. Ευρώ.

2). Το blog “press-gr” έχει αναρτήσει ένα δελτίο τύπου της ΠΟΣΤ (το οποίο έχει σταλεί και σε πολλά υπηρεσιακά email συναδέλφων) που αναφέρεται στην πώληση των Ταχυμεταφορών.

Καμιά άλλη εφημερίδα, ούτε άλλο ΜΜΕ δεν αναφέρθηκε στο θέμα.

Δύο μέρες τώρα είμαστε ιδιαίτερα προβληματισμένοι, για το τι μπορεί να συμβαίνει και έχουμε καταλήξει σε δύο πιθανά σενάρια, κατά την γνώμη μας.

Α! ΣΕΝΑΡΙΟ
Πράγματι η κυβέρνηση να πήρε αυτή την απόφαση, την οποία φρόντισε να κρατήσει μυστική. Βέβαια δεν υπήρχε κανένας λόγος να την κρύψει, αφού εδώ και ένα ακριβώς χρόνο έχει δημοσιοποιήσει τις προθέσεις της, βγάζοντας τις Ταχυμεταφορές στο σφυρί σε διεθνή διαγωνισμό, ζητώντας να κατατεθούν προσφορές από όσους ενδιαφέρονται.
Το γεγονός πως η ΠΟΣΤ ξύπνησε σήμερα και προσπαθεί να αντιδράσει, είναι ένα άλλο θέμα που χρίζει ειδικής ανάλυσης.

Εμείς, εδώ και δέκα μήνες στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΣΤ και στην συγκέντρωση των προέδρων των σωματείων στο ξενοδοχείο Novotel, καταγγείλαμε με στοιχεία που βρήκαμε από τον τύπο και το διαδίκτυο, τι σχεδίαζαν Κυβέρνηση και διοίκηση του ΕΛΤΑ για τις Ταχυμεταφορές.

Στις καταγγελίες μας, απάντησε ο πρόεδρος της ΠΟΣΤ με το επιχείρημα «εμείς δεν κυνηγάμε μάγισσες και φαντάσματα».
Σήμερα που επιβεβαιώνονται οι καταγγελίες μας, πήρε το σκουπόξυλο και κυνηγά τις μάγισσες;
Αν πάρουν οι εργαζόμενοι το σκουπόξυλο που θα κρυφτούμε;

Σας παρουσιάζουμε τις μάγισσες και τα φαντάσματα που ανακάλυψε σήμερα η ΠΟΣΤ, που εμείς και όλη η Ελλάδα γνωρίζει εδώ και ένα χρόνο!

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ 12/5/2008
Στη δεύτερη φάση με την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών εισέρχεται ο διαγωνισμός για την ανάδειξη στρατηγικού επενδυτή στη θυγατρική εταιρεία των ΕΛΤΑ, της «Ταχυμεταφορές ΕΛΤΑ». Κατά την πρώτη φάση, δηλαδή την εκδήλωση αρχικού ενδιαφέροντος οι συμμετοχές υπερέβησαν τις δέκα, όπως τα γερμανικά, αυστριακά, ολλανδικά και γαλλικά ταχυδρομεία, αλλά και η ACS από την εγχώρια αγορά ταχυμεταφορών.

OIKONOMIA 9/6/2008
Αρχικώς το ενδιαφέρον τους είχαν εκδηλώσει. . . . . . . . και το κοινοπρακτικό σχήμα των βελγικών ταχυδρομείων, με την συμμετοχή των ομοειδών επιχειρήσεων από την Δανία και την Σουηδία, της Imperio και της Star Invenstments.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργού μεταφορών, η ανάδειξη του στρατηγικού συμμάχου, ο οποίος θα αποκτήσει το 50% +1 μετοχή. . . . . .

CAPITAL 12/6/2008
Την εταιρία των Ταχυμεταφορών ΕΛΤΑ διεκδικούν η Deutsche Post και η κοινοπραξία των βελγικών Ταχυδρομείων La Poste de Post, στην οποία μετέχει ένα funt αποτελούμενο από τα δανέζικα και σουηδικά ταχυδρομεία, μαζί με την imperio και την Star Invenstments.



ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ in Πέμπτη, 21 Αυγούστου 08
Imperio-Bαρδινογιάννης σε ΕΛΤΑ Ταχυμεταφορές


Τα βελγικά ταχυδρομεία, η Imperio και ο όμιλος Βαρδινογιάννη θα είναι οι νέοι μεγαλομέτοχοι της εταιρίας ταχυμεταφορών των ΕΛΤΑ. Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε τελικό στάδιο και η επίτευξη τελικής συμφωνίας για τη μεταβίβαση του πλειοψηφικού πακέτου είναι πλέον θέμα χρόνου.
Η κοινοπραξία των βελγικών ταχυδρομείων με την Star Investments του ομίλου Βαρδινογιάννη και την Imperio είναι ο μοναδικός υποψήφιος στρατηγικός επενδυτής, μετά την απόσυρση της Deutsche Post και άλλων 8 επιχειρηματικών σχημάτων που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον στο αρχικό στάδιο της διαδικασίας αποκρατικοποίησης.
Η εταιρία ταχυμεταφορών είχε πέρυσι ετήσιο τζίρο 30 εκ. ευρώ, με κέρδη 700 χιλ. ευρώ. Υπό τον έλεγχο της κοινοπραξίας των βελγικών ταχυδρομείων εκτιμάται ότι μπορεί να επιτύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης εργασιών, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση στον κλάδο (τώρα βρίσκεται στην 4η θέση από πλευράς κύκλου εργασιών). Παράλληλα θα αυξήσει την κερδοφορία της.
Η Imperio προσβλέπει επιπλέον σε συνέργειες και σε οφέλη από την ανάπτυξη συμπληρωματικών δραστηριοτήτων.

Τα ΕΛΤΑ στο Χρηματιστήριο
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Μεταφορών, μετά την αποκρατικοποίηση της θυγατρικής εταιρίας ταχυμεταφορών, θα κινηθεί η διαδικασία εισαγωγής των ΕΛΤΑ στο χρηματιστήριο. Το Δημόσιο θα διαθέσει περίπου 20% των μετοχών, ενώ σε επόμενη φάση θα αναζητηθεί στρατηγικός επενδυτής, που αποκτήσει μεγάλο ποσοστό και θα αναλάβει το μάνατζμεντ. ............................



ΕΞΠΡΕΣ 5/10/2008
EΩΣ το τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για την αποκρατικοποίηση της εταιρίας Ταχυμεταφορές ΕΛ.ΤΑ. αναφέρουν πηγές προσκείμενες στο υπουργείο Μεταφορών.

Ειδικότερα, οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της τελικής συμφωνίας μεταξύ της κοινοπραξίας που απαρτίζεται από τα Bελγικά Tαχυδρομεία, την Imperio, την UPS και τη Star Investments (συμφερόντων του Oμίλου Βαρδινογιάννη) και του υπουργείου Μεταφορών εστιάζονται, σύμφωνα με πληροφορίες, σε σημεία - κλειδιά που αφορούν στο τελικό τίμημα που θα καταβάλει η κοινοπραξία για την απόκτηση του 50% συν μίας μετοχής της θυγατρικής των ΕΛ.ΤΑ. καθώς και του τρόπου διαχείρισής της.

Μέχρι στιγμής η κοινοπραξία έχει καταθέσει, από τον περασμένο Ιούνιο, μη δεσμευτική προσφορά ύψους 15 εκατ. ευρώ, ωστόσο, εκκρεμεί η τελική προσφορά η οποία θα εξεταστεί από τη Διυπουργική Επιτροπή που θα λάβει και την τελική απόφαση.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ
«Τελεσίγραφο» ενός μηνός δίνει στην κυβέρνηση ο μοναδικός ενδιαφερόμενος για τη θέση του στρατηγικού συμμάχου στη θυγατρική των Ελληνικών Ταχυδρομείων «ΕΛΤΑ Ταχυμεταφορές».
Η ύπαρξη ενός μόνο ενδιαφερόμενου στον διαγωνισμό προκαλεί έντονο προβληματισμό στην κυβέρνηση η οποία εδώ και περίπου 6 μήνες έχει «παγώσει» τη διαδικασία. Την ίδια στιγμή η μοναδική κοινοπραξία εταιρειών που παραμένει στον διαγωνισμό για την εξεύρεση στρατηγικού συμμάχου στα «ΕΛΤΑ Ταχυμεταφορές» η οποία απαρτίζεται από τα βελγικά, σουηδικά και δανέζικα ταχυδρομεία, την UPS, την Imberiο - Argo και τη Star Investments (εταιρεία συμφερόντων του Ομίλου Βαρδινογιάννη) τονίζει θα παραμείνει στη διαδικασία μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου και κατόπιν θα εξετάσει το ενδεχόμενο αποχώρησης προκαλώντας την ακύρωση του διαγωνισμού.


ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ
Τι ανακάλυψαν λοιπόν ξαφνικά την Παρασκευή στην ΠΟΣΤ και καλούν έκτακτο Δ.Σ.;
Πιστεύουν πως έτσι θα κρύψουν τις τεράστιες ευθύνες που έχουν;
Ή θα μας καλέσουν να ρίξουμε μια ντουφεκιά και θα έχουν ήσυχη την συνείδηση τους, ότι επιτέλεσαν το καθήκον τους;
Γιατί ενώ γνώριζαν δεν αντέδρασαν;;;
Μήπως η παθητική στάση, η απραξία και η ανοχή που επέδειξαν τόσους μήνες, συνέβαλαν στην αρνητική εξέλιξη της υπόθεσης;;

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Αν τελικά οι Ταχυμεταφορές πωληθούν, κάποιοι αν έχουν στοιχειώδη ευθιξία και λίγο φιλότιμο, πρέπει να παραιτηθούν και να πάνε σπίτια τους!!!!!!!!!!!!!








Β’ ΣΕΝΑΡΙΟ
(Περιέχει στοιχεία επιστημονικής φαντασίας, όμως κάποιοι είναι ικανοί για όλα)
Την απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής για την πώληση, είχε λόγο η κυβέρνηση να την κρατήσει μυστική; Κατά την γνώμη μας όχι.
Μόνο η Ελευθεροτυπία κατάφερε να το μάθει;
Γιατί οι άλλες εφημερίδες δεν έγραψαν τίποτα;
Μήπως, λέμε μήπως, δεν υπάρχει τίποτα και η κινητοποίηση έχει σκοπιμότητα;
Γιατί η ΠΟΣΤ σε τόσα προηγούμενα δημοσιεύματα δεν αντέδρασε;
Γιατί αντιδρά τώρα καθυστερημένα;
Μήπως συμβαίνει κάτι άλλο;
Τι μπορεί να είναι αυτό;
Μήπως μάθανε πως ναυάγησε η διαδικασία της πώλησης, σύμφωνα και με το παραπάνω δημοσίευμα της «Ημερησίας» και το παίζουν επαναστάτες και αγωνιστές, για να εκμεταλλευτούν αυτή την εξέλιξη.
Ότι τάχα, με τους αγώνες τους απέτρεψαν την πώληση της εταιρίας.
Αν συμβεί κι αυτό τότε θα τα έχουμε δει όλα!!!!

Θα έχουμε πλήρη εφαρμογή της νέας συνδικαλιστικής θεωρίας, "έχουμε έτοιμη την λύση του προβλήματος και μετά δημιουργούμε το πρόβλημα, για να την εφαρμόσουμε"

Ας ελπίσουμε πως δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Ότι όμως και να συμβαίνει, όποιο σενάριο κι αν επαληθευτεί, το συμπέρασμα είναι το ίδιο:
Κάποιοι πρέπει να πάνε σπίτι τους!