22 Μαρ 2009

Συνεδρίαση Δ.Σ. ΠΟΣΤ 19/3/09

Συνεδρίασε την Πέμπτη 19 Μάρτη το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΣΤ και σύμφωνα με την πρόσκληση συζητήθηκαν τα παρακάτω θέματα:
1. Ενημέρωση
2. Αποτελέσματα περιφερειακών συνδιασκέψεων
3. Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο
4. Κοινές συμφωνίες
5. Πρόγραμμα δράσης


1. Το πρώτο θέμα της ενημέρωσης, αφορούσε μια καταγραφή της πραγματικότητας που βιώνουμε σήμερα όλοι οι εργαζόμενοι στα ΕΛΤΑ.

Την κατηφορική πορεία του οργανισμού σε ότι έχει να κάνει με τα οικονομικά του, την μείωση των εσόδων του και τον εμφανέστατο κίνδυνο να μπει σε ελλειμματική χρήση το 2009, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Την εμφανέστατη, τεράστια έλλειψη προσωπικού, τα προβλήματα που αυτή δημιουργεί και την πολιτική μη προσλήψεων μόνιμου προσωπικού που εφαρμόζουν διοίκηση και κυβέρνηση.

Την ανάγκη να υιοθετήσει και η Ελληνική Κυβέρνηση τις πολιτικές άλλων Ευρωπαϊκών χωρών και να καταβάλλει στον ΕΛΤΑ, το κόστος που του δημιουργεί η υποχρέωση του να προσφέρει τις καθολικές υπηρεσίες.

Την αναγκαιότητα να ενταχθεί ο ΕΛΤΑ στο Ευρωπαϊκό πλαίσιο στήριξης ΕΣΠΑ, ώστε να προχωρήσει την αναδιοργάνωση του.

Την αντίθεση του συνδικάτου για την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων και την μη εφαρμογή στα ΕΛΤΑ των αντεργατικών νόμων της κυβέρνησης.

Την αντίθεση του συνδικάτου σχετικά με το νέο πενταετές επιχειρησιακό σχέδιο 2009 - 2013.

Την απάντηση της διοίκησης για την ασφάλεια των χρηματαποστολών. (Μια απάντηση με χιλιοειπωμένα πράγματα που αμφιβάλουμε αν πραγματοποιηθούν).

Το πρόγραμμα διακοπών του καλοκαιριού. Ένα πρόγραμμα που δέχτηκαν οι άλλες παρατάξεις την πρόταση της ΠΑΚ, να κρατά η ΠΟΣΤ λίστα με όσους συναδέλφους κάνουν χρήση κάθε χρόνο, ώστε να έχουν προτεραιότητα όσοι δεν έχουν ξαναπάει διακοπές.

Και τέλος το μεγάλο ζήτημα της πώλησης των Ταχυμεταφορών που βρίσκεται στην επικαιρότητα τελευταία. Σ’ αυτό το μεγάλο πραγματικά θέμα βγαίνουν και οι ουσιαστικές διαφορές των συνδικαλιστικών παρατάξεων στην ΠΟΣΤ.

Η ΠΑΣΚΕ είναι αντίθετη όπως λέει με την πώληση των Ταχυμεταφορών στα συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα, που σήμερα έχουν εκφράσει την επιθυμία να τις αγοράσουν. Προτείνει όμως την σύναψη στρατηγικής συμμαχίας με μεγάλο ταχυδρομικό οργανισμό, που θα έχει λένε, διεθνές δίκτυο και τεχνογνωσία. Δηλαδή δεν έχουν αντίρρηση να δοθεί μέρος των Ταχυμεταφορών σε επενδυτή, με τις προϋποθέσεις που βάζουν.

Η ΔΑΚΕ ΕΛΤΑ από την μεριά της, διαφωνεί με την πώληση ποσοστού πάνω από το 50% της επιχείρησης.

Η μόνη παράταξη που εκφράζει πλήρως την αντίθεση της, με την πώληση οποιουδήποτε ποσοστού στον οποιοδήποτε Έλληνα ή ξένο, δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα είναι η ΠΑΚ.

Μέχρι σήμερα, είναι αποδεδειγμένο πως όπου ξεκίνησαν διαδικασίες ιδιωτικοποίησης δημόσιων επιχειρήσεων, ποτέ δεν σταμάτησαν στα αρχικώς συμφωνηθέντα, αλλά στο τέλος προχωρούν στην πλήρη ιδιωτικοποίηση αυτών των επιχειρήσεων.

Τα παραπάνω θέματα μαζί με την απεργία της 2/4/2009 που έχουν προκηρύξει ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ αποτελούν και το πρόγραμμα δράσης της ΠΟΣΤ.

2. Αυτά ουσιαστικά ήταν και τα θέματα που συζητήθηκαν στις περιφερειακές συνδιασκέψεις ( σας είχαμε ενημερώσει σε παλαιότερη ανάρτηση).
Το κύριο συμπέρασμα, βέβαια ήταν η μικρή συμμετοχή των συνδικαλιστικών στελεχών καθώς και η παντελής απουσία απλών συναδέλφων.
Κάποιοι μάλλον είχαν λόγους να μην συμμετέχουν οι συνάδελφοι και δεν τους ειδοποίησαν ως όφειλαν.

3. Για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, συζητήθηκε το θέμα των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων,(σας έχουμε ενημερώσει στην προηγούμενη ανάρτηση μας) η συνεργασία ΕΛΤΑ-ΤΤ και το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί από την απόφαση του ΤΤ να κάνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που θα έχει ως συνέπεια να κληθεί ο ΕΛΤΑ να καταβάλει 52,5 εκατ. €.
Αποφασίστηκε να διεκδικηθεί από τον μέτοχο (κράτος) να πληρώσει το παραπάνω ποσό.

4. Κοινές Συμφωνίες.
Η διοίκηση της ΠΟΣΤ έφερε εισήγηση και ζήτησε εξουσιοδότηση για να υπογράψει κοινή συμφωνία με την διοίκηση του ΕΛΤΑ στα παρακάτω θέματα:

Α. Παράταση έως 31/7/2009 της προηγούμενης παράτασης (που έληγε στις 28/2/2009) που είχε υπογραφεί στις 29/7/2008 για να γίνει στελέχωση όλων των θέσεων ευθύνης που σήμερα είναι κενές και καλύπτονται με αναθέσεις στους προηγούμενους κατόχους τους.

Β. Να δεσμευτούν από την παρούσα κοινή συμφωνία η διοίκηση του ΕΛΤΑ και η ΠΟΣΤ πως θα επαναδιαπραγματευθούν τα πτυχιακά επιδόματα στην επόμενη ΕΣΣΕ.

Γ. Να καλυφθούν με συνδικαλιστικές άδειες, όσοι συμμετέχουν στα Δ.Σ. του ΚΕΚ ΕΛΤΑ και του ΤΕΑ ΕΛΤΑ, στην εξελεγκτική επιτροπή του ΤΕΑ ΕΛΤΑ και στην επιτροπή διαχείρισης των προγραμμάτων διακοπών.

Δ. Στις περιπτώσεις στελέχωσης θέσεων ευθύνης του ΤΕΑ ΕΛΤΑ από προσωπικό του ΕΛΤΑ, ο χρόνος παραμονής στην θέση ευθύνης, να θεωρείται χρόνος παραμονής αντίστοιχης στάθμης κεντρικής υπηρεσίας του ΕΛΤΑ (κατηγορίας Β΄) για όλες τις συνέπειες.

Ε. Στο προσωπικό που προσλήφθηκε κατά τις διατάξεις του Π.Δ. 164/04 με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου μερικής απασχόλησης, μετατρέπεται η σύμβαση του από μερικής απασχόλησης σε πλήρους απασχόλησης και εντάσσεται στις διατάξεις του ΓΚΠ ΕΛΤΑ και στις ΕΣΣΕ προσωπικού ΕΛΤΑ.

Η θέση της ΠΑΚ ΕΛΤΑ για τις προτεινόμενες κοινές συμφωνίες


Σε προηγούμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΠΟΣΤ, είχαμε αποφασίσει ομόφωνα όλες οι παρατάξεις, πως δεν θα συζητούσαμε κανένα θέμα (πόσο μάλλον να υπογράψουμε και κοινή συμφωνία) με την διοίκηση του οργανισμού, αν δεν αποσυρόταν από το τραπέζι η πώληση των Ταχυμεταφορών ΕΛΤΑ.
Γιατί λοιπόν υπαναχωρεί η διοίκηση της ΠΟΣΤ από την αρχική μας θέση;
Γιατί έρχεται σε αντίθεση με τις ίδιες τις δεσμεύσεις της (που μεγαλόστομα ανακοίνωσε και στις περιφερειακές συνδιασκέψεις).
Εμείς πάντως δεσμευόμενοι από την προηγούμενη θέση του Δ.Σ. της ΠΟΣΤ δεν δώσαμε ψήφο εξουσιοδότησης για υπογραφή κοινής συμφωνίας.

Δεν μπορούμε όμως να μην σχολιάσουμε τα θέματα της κοινής συμφωνίας,

Στο Α. Έως τις 29/7/2008 η διοίκηση δεν πρόκανε να στελεχώσει τις θέσεις ευθύνης και έτσι της δόθηκε παράταση, μέσω της προηγούμενης κοινής συμφωνίας, έως 28/2/2009 για να το πράξει, όμως πάλι δεν πρόκανε και έρχεται σήμερα μαζί με την διοίκηση της ΠΟΣΤ να συμφωνήσει νέα παράταση έως 31/7/2009.
Αντί η ΠΟΣΤ να καταγγείλει την διοίκηση για παραβίαση του θεσμικού πλαισίου της στελέχωσης έρχεται και συμφωνεί μαζί της, ουσιαστικά, την καταστρατήγηση των συλλογικών συμβάσεων που η ίδια έχει υπογράψει.
Είναι δυνατόν να έχουμε σήμερα συναδέλφους που να κατέχουν την ίδια διοικητική θέση τα τελευταία πέντε χρόνια χωρίς καμιά προκήρυξη της θέσης και αξιολόγηση μετά την λήξη της τριετίας;
Μήπως έχουμε επανέλθει στο παλιό σύστημα με τις λίστες των ρουσφετιών και δεν το πήραμε χαμπάρι;

Στο Β. Για το πτυχιακό επίδομα τί είδους τεχνάσματα είναι αυτά;
Ανοίγουμε το θέμα, για να το κλείσουμε και να το συζητήσουμε την επόμενη ΕΣΣΕ;;
Τότε γιατί το αναφέρουμε σήμερα, αφού δεν πρόκειται να ασχοληθούμε;;;
Επειδή εμείς δεν καταλαβαίνουμε τα τερτίπια τους, μήπως ο συγκεκριμένος όρος στρέφεται εναντίον εκείνων των συναδέλφων που κέρδισαν στα δικαστήρια, επιπλέον ποσοστό πτυχιακού επιδόματος, επειδή έχουν τελειώσει ΑΤΕΙ τετραετούς φοίτησης και λαμβάνουν επίδομα ίδιο με τα ΤΕΙ και τα παλιά ΚΑΤΕΕ;;

Στο Γ. Συμφωνούμε, γιατί πρέπει οι εκλεγμένοι συνάδελφοι να ασκήσουν τα καθήκοντα τους.

Στο Δ. Βεβαίως και οι θέσεις ευθύνης του ΤΕΑ ΕΛΤΑ να είναι ισότιμες με τις αντίστοιχες του ΕΛΤΑ, με την προϋπόθεση όμως να καταλαμβάνονται μέσω της ίδιας διαδικασίας στελέχωσης, που στελεχώνονται οι θέσεις ευθύνης στα ΕΛΤΑ και τις λοιπές θυγατρικές του ΕΛΤΑ.

Στο Ε. Ναι πρέπει να γίνει, για να κλείσει η Κερκόπορτα που άνοιξε με τους συναδέλφους τετράωρης απασχόλησης. Άλλωστε είναι το θέμα που σηκώσαμε εδώ και ένα χρόνο και ζητούσαμε την λύση του.

Μην ξεχνάτε συνάδελφοι την απεργία στις 2 Απριλίου 2009 που έχουν κηρύξει ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΟΛΟΙ - ΝΑ ΜΗΝ ΛΗΨΕΙ ΚΑΝΕΙΣ