18 Μαρ 2009

Επιτόκια Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου

Η διοίκηση της ΠΟΣΤ σε ενημερωτικό δελτίο που εξέδωσε στις 16/03/2009 αναφέρει τα αποτελέσματα που προέκυψαν από την συνάντηση που είχε με την διοίκηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου:
1. Από 01/04/2009 το επιτόκιο για όλα τα στεγαστικά δάνεια των εργαζομένων στον ΕΛΤΑ από 5,12% υπολογίζεται στο 4% πλέον εισφοράς νόμου 128 (0,12%)
2. Το ευνοϊκό επιτόκιο του 4% υπολογίζεται πλέον σε ολόκληρο το ποσό του στεγαστικού δανείου χωρίς πλαφόν και περιορισμούς.
3. Περιπτώσεις τυχόν εξωλογιστικών και αναδρομικών χρεώσεων παύουν να διεκδικούνται από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
4. Για κάθε λογαριασμό μισθοδοσίας και για ποσό μέχρι 3.000 € το επιτόκιο καθορίζεται στο 5%.
5. Το επιτόκιο για τις πιστωτικές κάρτες από 14,5% παραμένει για τους εργαζόμενους στον ΕΛΤΑ στο 7,5%.
6. Το επιτόκιο για τα προ εγκεκριμένα δάνεια στους εργαζόμενους του ΕΛΤΑ παραμένει στο 5,3% (πλέον εισφοράς Ν. 128 0,60%).
7. Σε επόμενες συναντήσεις θα γίνει προσπάθεια πάγιας ρύθμισης του υπολογισμού των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων και βελτίωσης των όρων στις συναλλαγές των συναδέλφων με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΣΧΟΛΙΑ:

Επειδή, όπως σας έχουμε δηλώσει και παλαιότερα, θέλουμε να είμαστε αντικειμενικοί στις κρίσεις μας, πρέπει εδώ να δηλώσουμε πως η προσπάθεια (έστω και αργά) της διοίκησης της ΠΟΣΤ ήταν προς την σωστή κατεύθυνση.
Το αποτέλεσμα όμως δεν είναι ικανοποιητικό, παρά την προσπάθεια της να το παρουσιάσει ως επιτυχία. Και εξηγούμε τους λόγους:

1. Το επιτόκιο των στεγαστικών δανείων, πριν τις αυξήσεις ήταν 3,5%, στην συνέχεια το ΤΤ το ανέβασε στο 5,12%, πριν είκοσι ημέρες το μείωσε στο 4,87% και τώρα με την παρέμβαση της ΠΟΣΤ μειώθηκε στο 4,12%. Συνεπώς έχουμε επιβάρυνση σε σχέση με το αρχικό κατά 0.62%. Κάποιοι πανηγυρίζουν, εμείς όχι.
Εκτός των άλλων να τονίσουμε εδώ πως η Ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα την περασμένη εβδομάδα μείωσε τα επιτόκια της κατά μισή μονάδα, κατά συνέπεια και οι εδώ τράπεζες (μαζί και το ΤΤ), είναι υποχρεωμένες να μειώσουν τα επιτόκια τους.
Άλλωστε το ΤΤ έχει άλλα στεγαστικά δάνεια συνδεδεμένα με το ευρωπαϊκό επιτόκιο χαμηλότερα από το 4,12%.
θα πρέπει να γνωρίζετε πως το ΤΤ χορηγεί στεγαστικά δάνεια στους υπαλλήλους του με επιτόκιο 3%.
2. Το γεγονός πως το 4,12% υπολογίζεται πλέον σε όλο το ποσό του δανείου, αυτό πράγματι είναι θετικό, σε σχέση με το παρελθόν.
3. Τα επιτόκια των προ εγκεκριμένων δανείων και των πιστωτικών καρτών ποτέ δεν άλλαξαν από αυτά που είχαν καθορισθεί εξ αρχής. Δεν καταλαβαίνουμε τον λόγο που αναφέρονται.


Με την ευκαιρία θα σας παρουσιάσουμε δημοσίευμα της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας, για τα στεγαστικά δάνεια που πήραν δανειολήπτες έως τις αρχές του 2003 και την ανακοίνωση της ΕΠΟΙΖΩ, από την ίδια εφημερίδα, για το δικαίωμα που έχουν οι δανειολήπτες να ζητήσουν πίσω τους τόκους, που η τράπεζα επέβαλε με καπέλο στα επιτόκια των δανείων τους.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - 15/03/2009


ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Μικρότερη δόση για το στεγαστικό

ΟΙ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΖΟΝΤΑΝ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΤΡΑΦΟΥΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΒΑΛΕΙ ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΑ ΣΤΑ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ

Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΚΑΔΔΑ

Ποσό έως και 12.700 ευρώ μπορεί να διεκδικήσει από την τράπεζα δανειολήπτης που πήρε έως και τις αρχές του 2003 στεγαστικό δάνειο 100.000 ευρώ. Παράλληλα, μπορεί να μειώσει σημαντικά τις δόσεις του από τούδε και στο εξής.



Ποιοι είναι αυτοί; Όσοι είχαν πάρει δάνεια με κυμαινόμενα επιτόκια, που όμως ήταν... σταθερά. Πώς είχε συμβεί αυτό; Οι τράπεζες όφειλαν να συνδέσουν από το 2002 και μετά τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων είτε με το επιτόκιο της ΕΚΤ είτε με το euribor. Όμως όσοι είχαν δανειστεί πιο πριν -και μερικοί έως και τις αρχές του 2003- πήραν «κυμαινόμενο» επιτόκιο μη συνδεδεμένο με αυτό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Το επιτόκιο τους καθοριζόταν με βάση την αυθαίρετη απόφαση της κάθε τράπεζας. Έτσι, υπήρχε το παράδοξο φαινόμενο ο δανειολήπτης που είχε πάρει δάνειο το 2001 να πληρώνει επιτόκιο 6%, ενώ κάποιος που είχε πάρει δάνειο το 2003 συνδεδεμένο με το ΕΚΤ, να πληρώνει 4%, παρ' ότι και οι δύο είχαν το ίδιο spread. Το θέμα είχε αποκαλύψει η «Οικονομία» το καλοκαίρι του 2006 και εκτιμάται ότι από τη διαφορά αυτή στα επιτόκια οι τράπεζες «κέρδισαν» 500 εκατ. ευρώ. Ο προσδιορισμός αυτός του επιτοκίου έχει κριθεί μονομερής και καταχρηστικός, ακόμη και από τον Άρειο Πάγο, έπειτα από συλλογικές αγωγές της ΕΚΠΟΙΖΩ. Πολλοί δανειολήπτες προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη και κατόρθωσαν να πάρουν πίσω τη διαφορά που είχαν πληρώσει από τον αυθαίρετο καθορισμό του επιτοκίου.

Όπως αναφέρουν εκπρόσωποι της ΕΚΠΟΙΖΩ, το θέμα επανέρχεται, καθώς «παλιοί δανειολήπτες που δεν μετέτρεψαν τα προηγούμενα χρόνια τα δάνειά τους, πληρώνουν σήμερα τόκους με επιτόκια που είναι μέχρι και 3 μονάδες παραπάνω από το ύψος όπου έπρεπε να βρίσκονται».

Σύμφωνα με τους ίδιους, για να υπολογίσει ένας παλιός δανειολήπτης το περιθώριο (spread) με το οποίο τον χρεώνει η τράπεζα, πρέπει να ανατρέξει στην περίοδο 2001-2002. Εάν τότε το δάνειο του τοκιζόταν με 6% και το παρεμβατικό της ΕΚΤ ήταν στο 4,75% (2001), σημαίνει ότι το περιθώριο ήταν 1,5 ποσοστιαίες μονάδες.

Σήμερα, ο δανειολήπτης αυτός έπρεπε να είχε επιτόκιο 3%, δηλαδή 1,5%, που είναι το παρεμβατικό συν 1,5% (spread). Αντ' αυτού, πολλοί εξακολουθούν να βαρύνονται με επιτόκια 5%-6%.

Όπως υποστηρίζουν από την ΕΚΠΟΙΖΩ, «για ένα δάνειο που δόθηκε ή είχε υπόλοιπο 100.000 ευρώ τον Μάρτιο του 2001, οι απαιτήσεις από αδικαιολόγητα καταβληθέντες τόκους φτάνουν μέχρι και 12.700 ευρώ.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΟΙΖΩ

Διεκδικήστε το δίκιο σας

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, η ΕΚΠΟΙΖΩ συστήνει στους δανειολήπτες που έχουν «σταθερά» κυμαινόμενα επιτόκια να συμπληρώνουν αιτήσεις με το εξής περιεχόμενο: «Με βάση τον νόμο 2.251/94, όπως τροποποιήθηκε από τον ν. 3.587/2007 για την προστασία του καταναλωτή και την υπ' αριθμόν 1.219/2001 απόφαση του Αρείου Πάγου σε συλλογική αγωγή της ΕΚΠΟΙΖΩ, η αναπροσαρμογή του επιτοκίου πρέπει να διαμορφώνεται με αναφορά σε ένα επιτόκιο που αντικατοπτρίζει το κόστος χρήματος για τις τράπεζες.

»Επειδή η τράπεζά σας, παρά τις μειώσεις του επιτοκίου της ΕΚΤ, δεν μείωσε το επιτόκιο του δανείου μου ως όφειλε, ζητώ την άμεση προσαρμογή του συμβατικού μου επιτοκίου με βάση το επιτόκιο αναφοράς. Παρακαλώ για την έγγραφη ενημέρωσή μου. Με τη ρητή επιφύλαξη για κάθε νόμιμο δικαίωμά μου».

Εάν η τράπεζα δεν ανταποκριθεί, τότε ο δανειολήπτης μπορεί να προσφύγει στη Δικαιοσύνη με αγωγή, ζητώντας να του επιστρέψει τα λεφτά που αντιστοιχούν στους τόκους από το καπέλο στο επιτόκιο.