12 Απρ 2023

Το χρονικό διάλυσης των ΕΛΤΑ

Οργάνωση μελών ΕΛΤΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

                            «ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΛΥΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΤΑ»

Από τότε που η Ν.Δ ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας, με την νεοφιλελεύθερη πολιτική της, απέδειξε ότι δεν έχει κανένα οικονομικό, αναπτυξιακό και κοινωνικό σχεδιασμό για τη χώρα, πόσο μάλλον για τα ΕΛΤΑ. Αμέσως έδειξε την βούλησή της για το μέλλον του Ομίλου και τον δημόσιο χαρακτήρα του....

Η διορισμένη από την κυβέρνηση διοίκηση προχώρησε, χωρίς σχεδιασμό, σε αθρόες απολύσεις συμβασιούχων, σε κλείσιμο των καταστημάτων και διάλυση των εργασιακών σχέσεων, σε  σωρεία απευθείας αναθέσεων εκατομμυρίων ευρώ στους ημετέρους ενώ παράλληλα προσλάβανε αφειδώς στρατιές συμβούλων με παχυλούς μισθούς και προνόμια επιβαρύνοντας δραματικά το μισθολογικό κόστος του ΕΛΤΑ . Απέδειξαν έτσι ότι ο πραγματικός στόχος τους ήταν η υποβάθμιση της εξυπηρέτησης των πολιτών και των επιχειρήσεων, η μείωση των θέσεων εργασίας, η δραματική μείωση εσόδων και τζίρου και τέλος η απαξίωση του Ομίλου ΕΛΤΑ, οδηγώντας τον μ ΄αυτό τον τρόπο στον μαρασμό και την χρεωκοπία.

Στην πραγματικότητα κανείς δεν γνωρίζει τα πραγματικά οικονομικά αποτελέσματα της άλλοτε τεράστιας στρατηγικής και κομβικής σημασίας επιχείρησης, με τον αδιαμφισβήτητο κοινωνικό ρόλο. Η γαλάζια διοίκηση που διορίστηκε το 2019 διαχειρίστηκε την κρατική ενίσχυση των 300 εκατομμυρίων ευρώ, με σκοπό να βάλει τα ΕΛΤΑ στη σύγχρονη εποχή. Πέραν όμως του προγράμματος εθελούσιας εξόδου , με την οποία αποχώρησαν «τιμωρητικά και εκδικητικά» περίπου 2.000 εργαζόμενοι, τα υπόλοιπα χρήματα «χάθηκαν» μέσα στον κυκεώνα ενός αποτυχημένου μάνατζμεντ, με πολλές αδιευκρίνιστες ζώνες και ελεγχόμενης σκοπιμότητας επιλογές και αποφάσεις. Οι δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις από το καλοκαίρι του 2022 μιλούν για αρνητικά ιδία κεφάλαια, μόλις ένα χρόνο μετά από την καταβολή των 280.000.000 εκ. ευρω στα ταμεία των ΕΛΤΑ. Οι υποχρεώσεις των ΕΛΤΑ ξεπερνούν τα 350 εκατομμύρια ευρώ

Δηλωτικό του χάους που επικρατεί όμως στα ΕΛΤΑ είναι ότι ενώ στις αρχές του 2020 αποφασίστηκε να βγει η επιχείρηση από την αγορά της Ενέργειας, ως μια δραστηριότητα που δεν αποφέρει κέρδη, αφήνοντας παράλληλα χώρο στις άλλες εταιρείες ενέργειας να εξασφαλίζουν υπερκέρδη εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, έως το τέλος του 2022 η δραστηριότητα αυτή παρέμεινε μετέωρη, με τα ΕΛΤΑ να δαπανούν ποσά σε συμβούλους και εταιρείες, με σοβαρές επιπτώσεις για όλα αυτά τα χρόνια στα οικονομικά στοιχεία της Εταιρίας. Τα ΕΛΤΑ ξεκίνησαν να λειτουργούν ως πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας το 2017 με ένα δίκτυο καταστημάτων, πρακτόρων και διανομέων που φθάνουν ως το πιο απομακρυσμένο σημείο της χώρας. Εδειξαν ότι θα μπορούσαν να μπουν δυναμικά σε μια απελευθερωμένη αγορά ενέργειας, αφού και η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έδειχνε πως ήθελε, ενόψει της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, να έχει επικουρικά της ΔΕΗ και δεύτερο κρατικό φορέα προκειμένου να ασκεί τιμολογιακή πολιτική στην αγορά ενέργειας προς όφελος του καταναλωτή. Χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός ότι η απελθούσα γαλάζια διοίκηση, δεν πλήρωνε, ως όφειλε, τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης με συνέπεια ο ΕΛΤΑ να καλείται σήμερα να πληρώσει πρόστιμα χιλιάδων ευρώ.

Αυτό όμως που προκαλεί αγωνία είναι η τραγική μείωση του ποσού που θα λάβουν τελικά τα ΕΛΤΑ για την παροχή της Καθολικής Υπηρεσίας για τα έτη 2020 και 2021. Η καταβολή της κρατικής αποζημίωσης προς τα ΕΛΤΑ, δίνεται για τον ρόλο που επιτελούν ως Εταιρία παροχής υπηρεσιών σε όλη την επικράτεια, με στόχο να εξυπηρετούνται όλοι οι πολίτες ακόμα και στα πιο απομακρυσμένα σημεία. Με την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το χρέος ρυθμίστηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, στα 50 εκ ευρώ ανά έτος από το 2013, έσοδα που θα βοηθούσαν τον Οργανισμό να ανακάμψει και να προχωρήσει μπροστά.

Τον Μάρτιο του 2022, τα ΕΛΤΑ, για τα οποία η διοίκηση ανακοινώνει με συνεχή δημοσιεύματα στον Τύπο ότι έχουν μπει σε διαδικασία ψηφιακού μετασχηματισμού, δέχονται κυβερνοεπίθεση. Το πληροφοριακό σύστημα των ΕΛΤΑ αποδεικνύεται απολύτως σαθρό. Όλα τα συστήματα καταρρέουν, και μαζί και το αφήγημα του αρμόδιου Υπουργού Πιερρακάκη και της γαλάζιας διοίκησης για την μετάβαση των ΕΛΤΑ στη νέα ψηφιακή εποχή. Στα χέρια των δραστών της κυβερνοεπίθεσης βρίσκονται ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα εργαζομένων, πολιτών και επιχειρήσεων που συναλλάσσονται με τα Ελληνικά Ταχυδρομεία. Η τότε διοίκηση διεμήνυε ότι δεν τίθεται θέμα διαρροής προσωπικών δεδομένων, κάτι όμως που αναγκάζεται να παραδεχτεί εννέα μήνες αργότερα! Η αιτία της καθυστερημένης παραδοχής της διαρροής, προφανώς και συνδέεται με λόγους πολιτικής σκοπιμότητας προκειμένου να «προστατευτεί» η ψηφιακή βιτρίνα της κυβέρνησης και του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής  και πολιτικού προισταμένου των ΕΛΤΑ, Κυρ. Πιερρακάκη . Χαρακτηριστικό το παράδειγμα στην ΕΛΤΑ – Ενέργεια όπου χάνονται όλα τα δεδομένα των πελατών και των τιμολογήσεών τους με αποτέλεσμα να αδυνατούν να γνωρίζουν τις οφειλές των πελατών τους. Βέβαια, πριν αποχωρήσει η προηγούμενη διοίκηση, πληρώνει χιλιάδες ευρώ σε δικηγορική εταιρεία για να λάβει γνωμοδότηση ότι δεν κινδυνεύει να κατηγορηθεί για απιστία και παράβαση καθήκοντος λόγω των χειρισμών της στο θέμα της ΕΛΤΑ-Ενέργεια. Το μόνο δηλαδή που τους ενδιέφερε ήταν να φανούν ότι όλες οι ενέργειές τους ήταν νόμιμες και προς το συμφέρον του Οργανισμού. Αυτό όμως αποδεικνύεται στην πράξη και όχι με καλοπληρωμένες νομικές γνωμοδοτήσεις! Στη περίπτωση της διαρροής προσωπικών δεδομένων η νομοθεσία προβλέπει αυστηρά διοικητικά πρόστιμα, πρόστιμα που καλούνται τώρα να πληρώσουν τα ΕΛΤΑ παρά τη δεινή οικονομική τους κατάσταση. Την ίδια ώρα, βροχή προστίμων αναμένονται και από την Επιθεώρηση Εργασίας για παραβιάσεις του Κανονισμού Λειτουργίας και της εργατικής νομοθεσίας, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Κι αυτά είναι μόνο μερικά από τα μελανά, αδιευκρίνιστα και, κατά πώς φαίνεται, καταστροφικά σημεία των οικονομικών των ΕΛΤΑ. Η επόμενη μέρα προμηνύει αβεβαιότητα, καθώς αφήνει πίσω της διαλυμένο δίκτυο εξυπηρέτησης, φτωχό πελατολόγιο, κατεστραμμένο παραγωγικό ιστό, τεράστια ελλείμματα, και ένα τραυματισμένο brand name. Θα κληθούμε να διαχειριστούμε έναν διαλυμένο και χρεοκοπημένο Ομιλο τον οποίο θα πρέπει να τον ξαναστήσουμε από την αρχή. Για κάποιους το μοναδικό τους μέλημα ήταν να εξασφαλίσουν το δικό τους προσωπικό όφελος και όχι να προστατέψουν τον Οργανισμό. Θα πρέπει όμως να λογοδοτήσουν για την καταστροφή που επέφεραν. Στόχος όλων μας είναι αφ΄ενός ο φραγμός στην υποβάθμιση και απαξίωση των ΕΛΤΑ και αφ΄ετέρου η διάσωσή τους προκειμένου να εξυπηρετεί, με τον καλύτερο τρόπο, το κοινωνικό σύνολο και την επιχειρηματικότητα. Αποτελεί πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ η δέσμευση για την προστασία του Δημόσιου Ταχυδρομείου και της ιστορίας του καθώς και της διασφάλισης στο ακέραιο των θέσεων εργασίας.