3 Νοε 2022

Αφωνία και Συγκάλυψη



Οργάνωση μελών ΕΛΤΑ 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

ΑΦΩΝΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΚΑΛΥΨΗ 

Τις τελευταίες ημέρες γινόμαστε μάρτυρες της περίφημης κανονικότητας που ευαγγελίζεται 3 χρόνια τώρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Για μια ακόμη φορά αποδεικνύει την ανικανότητά της καθώς και τον τρόπο που έχει επιλέξει να κυβερνήσει. Μετά το σκάνδαλο Πάτση το μόνο που θεώρησε σωστό να κάνει ήταν να τον αποπέμψει από τη Νέα Δημοκρατία. Μια αποπομπή καθαρά προσχηματική αφού τον πραγματικά υπεύθυνο, τον Κυριάκο Πιερρακάκη δεν τολμάει να τον «ακουμπήσει»....

 

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης είναι ο κύριος υπεύθυνος και φέρει βαρύτατες πολιτικές ευθύνες για το πάρτι των απευθείας αναθέσεων στα ΕΛΤΑ, ενώ προκειμένου να καλύψουν τον υπουργό κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ για «ευδιάκριτη πολιτική σκοπιμότητα». Μ αυτό τον τρόπο και υπό το καθεστώς πανικού, προσπαθούν να μας πείσουν ότι ο Υπουργός είναι άμοιρος ευθυνών και ότι δεν έχει καμμια ανάμειξη στο σκάνδαλο που ταλανίζει την ΝΔ και την κυβέρνηση. 

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης όμως με τον τρόπο αυτό επιδεικνύει πολιτική δειλία αφού κρύβεται πίσω από το «δεν γνώριζα τίποτε». Πώς είναι όμως δυνατόν ο αρμόδιος Υπουργός να μην γνωρίζει τίποτε για αυτά που είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου του?

Τρία χρόνια τώρα καταγγέλλουμε αυτά που γίνονται στον ΕΛΤΑ, τρία χρόνια κωφεύουν και συνεχίζουν σαν να μην συμβαίνει τίποτε. Απευθείας αναθέσεις. Διαγωνισμοί με «συλλογή προσφορών». Ανοικτοί διαγωνισμοί με μόνον έναν υποψήφιο. Σύμβουλοι που παίρνουν ανάθεση για μελέτες και γίνονται ακριβοπληρωμένα στελέχη. 

Διευθυντές που πολλαπλασιάζονται συνεχώς. Προσωπικό που μετατίθεται γιατί αντιδρά. Ενα ατέλειωτο πάρτι αδιαφανών προμηθειών. Τα ΕΛΤΑ σε πλήρη διάλυση και μια κυβέρνηση που προσπαθεί ακόμη να δείξει ότι δεν γνωρίζει τίποτα για όλα αυτά που συμβαίνουν. Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Πιερρακάκης προσπαθεί εναγωνίως να κρατήσει αποστάσεις αλλά διαψεύδεται από τις εξελίξεις. 

Οι εργαζόμενοι μέσα σ΄αυτό τον κυκεώνα βλέπουν την κατρακύλα του Οργανισμού, χωρίς να μπορούν να την σταματήσουν, αφού ακόμα και κάποιοι από τους εκπροσώπους τους, ενώ γνώριζαν τί ακριβώς συνέβαινε, έπαιζαν στην πλάτη τους συνδικαλιστικά παιχνίδια, ασκώντας μικροπολιτική, στο όνομα της ψηφοθηρίας και με αντάλλαγμα όποιες θέσεις- ψίχουλα περίσσευαν από τα ακριβοπληρωμένα στελέχη. 

Παρόλο που η θητεία του διδύμου Κωνσταντόπουλου - Μπαλούρδου, είχε λήξει από τον περασμένο Αύγουστο, αυτοί παρέμεναν στις θέσεις τους για να αποτελειώσουν ότι είχαν αρχίσει, ενώ από το Μάιο είχε λήξει και η θητεία τους στο Διοικητικό Συμβούλιο της «ΕΛΤΑ Courier». Φυσικά σε καμία περίπτωση δεν ήθελαν να αποχωρήσουν, αντίθετα μάλιστα, πριν το σκάνδαλο Πάτση, έκαναν τις «επαφές» τους προκειμένου να παραμείνουν στις θέσεις τους. Η παραίτηση βέβαια του κ. Κωνσταντόπουλου για «λόγους ευθιξίας» και η δήλωση του κ. Μπαλούρδου «ότι δεν επιθυμεί την ανανέωση της θητείας του» μόνο ως αστείες δικαιολογίες μπορούν να θεωρηθούν. 

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά και μάλλον θα μείνουν αναπάντητα. Στα ΕΛΤΑ υπήρχε πλήρως στελεχωμένη Νομική Υπηρεσία και μάλιστα με την διορισμένη από την κυβέρνηση διοίκηση αυτή, αναβαθμίστηκε σε στάθμη Γενικής Διεύθυνσης της οποίας προΐσταται δικηγόρος . Ποιοι ήταν αυτοί που έδιναν απευθείας αναθέσεις στο δικηγορικό γραφείο του κ. Πάτση; Δεν θα μπορούσαν κάποια από τα θέματα νατα χειριστούν οι νομικοί που υπηρετούσαν στον Οργανισμό; Αν η Νομική Υπηρεσία του ΕΛΤΑ αδυνατούσε να χειριστεί τα θέματα αυτά, γιατί αναβαθμίστηκε σε Γενική Διεύθυνση; 

Και ακόμα δεν έχουμε φτάσει στην κορυφή του παγόβουνου. 

Ο κ. Μητσοτάκης όμως γνώριζε εδώ και 2 χρόνια για τη δράση και το έργο του Πάτση, γνώριζε ότι είχε ρημάξει τα ΕΛΤΑ με τις απευθείας αναθέσεις, αφού είχε κατατεθεί και σχετική ερώτηση στο κ. Πιερρακάκη από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μ. Κάτση, χωρίς όμως να δοθεί ποτέ καμμία απάντηση. Γνώριζε για το πλιάτσικο στον ΕΛΤΑ όμως δεν έκανε τίποτα. Δεν κάνει τίποτα όμως ούτε και τώρα, αφού θεωρεί ότι με την αποπομπή του κ. Πάτση το θέμα έχει λυθεί. Ο κ. Πάτσης όμως δεν έδρασε μόνος του. Ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να αποπέμψει και τον κ. Πιερρακάκη ως συνυπεύθυνο για το σκάνδαλο Πάτση αλλά όμως δειλιάζει. Το ερώτημα είναι, γιατί δειλιάζει; 

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά την αποπομπή και του Κυριάκου Πιερρακάκη ο οποίος έδωσε την ανάθεση ύψους 1εκ. ευρώ στον Ανδρέα Πάτση, σε διαφορετική περίπτωση η διαγραφή Πάτση είναι απλώς και μόνο προσχηματική. 

Ενας Υπουργός που έως και σήμερα διατυμπανίζει ότι «Τα ΕΛΤΑ γυρίζουν σελίδα και συνεχίζουν να επιτελούν το έργο τους», και ότι υπάρχει σχέδιο μετασχηματισμού των ΕΛΤΑ. Τον «ψηφιακό μετασχηματισμό της εταιρείας», την «αναδιάρθρωση της οργανωτικής δομής» και ,κυρίως, την «ανάπτυξη νέας πολιτικής προμηθειών» που έως σήμερα όχι μόνο δεν είδαμε αλλά αντίθετα οδήγησαν τον Οργανισμό στην χειρότερη θέση που θα μπορούσε να είναι, στην κατάρρευση και στην χρεοκοπία.

 Ο ΣΥΡΙΖΑ Π-Σ για μια ακόμη φορά λέει ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση του ΕΛΤΑ που εδώ και 3 χρόνια προσπαθούν με τις ενέργειές τους να τον οδηγήσουν η κυβέρνηση Μητσοτάκη και η Ν.Δ. 

Το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη αποδείχτηκε ότι έχει σοβαρές συνέπειες στην καθημερινότητα των εργαζομένων. Είναι επιτακτική ανάγκη η πολιτική αλλαγή και η αποκατάσταση της λειτουργίας των θεσμών. Αυτή είναι η απαίτηση της πλειοψηφίας των πολιτών που θα εκφραστεί με τον πιο ηχηρό τρόπο στις επερχόμενες εκλογές.