3 Οκτ 2022

Η Άλωση των ΔΕΚΟ

 Οργάνωση μελών ΕΛΤΑ 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η ΑΛΩΣΗ ΤΩΝ ΔΕΚΟ

Με το νέο νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ που κατέθεσε η κυβέρνηση της Ν.Δ. απέδειξε  για μια ακόμη φορά την νεοφιλελεύθερη προσέγγισή της για το δημόσιο. Δεν αντιλαμβάνεται την σημερινή πραγματικότητα που επιτάσσει κρατικοποιήσεις δημοσίων εταιρειών ενέργειας σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά μένει προσκολλημένη στην ξεπερασμένη δογματική αντίληψη της. Το νομοσχέδιο αυτό εκφράζει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο τα ιδεώδη της κυβέρνησης Μητσοτάκη που  θεωρεί ότι η δημόσια περιουσία και το κράτος αποτελούν ιδιοκτησία της. Είναι η εικόνα του επιτελικού κράτους που εδώ και 3 χρόνια περιγράφουν και υλοποιούν....

Στην πραγματικότητα με το νομοσχέδιο αυτό καταργούνται οι συλλογικές συμβάσεις για τους νέους εργαζόμενους και δημιουργούνται οι προυποθέσεις για εργαζόμενους ορισμένου χρόνου αφού καταργείται η πλήρης απασχόληση. Ετσι δημιουργείται ένας εργασιακός μεσαίωνας με τον οποίο η κυβέρνηση επιδιώκει να εγκαταστήσει ένα πελατειακό κράτος με ρουσφέτια και προσλήψεις μόνο των ημέτερων γαλάζιων παιδιών και μάλιστα από το παράθυρο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα όλων αυτών που προετοιμάζονται για τις ΔΕΚΟ είναι η ΔΕΗ που κατά τον τότε υπουργό έπρεπε  να απελευθερωθεί από το δημόσιο με αποτέλεσμα σήμερα να έχουμε υπέρογκες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ και υπέρογκο κόστος ρεύματος για όλους τους καταναλωτές, αφού σήμερα πουλάει επτά φορές πάνω από όσο πουλούσε επί ΣΥΡΙΖΑ. Ο στόχος βέβαια ήταν να βολευτούν τα γαλάζια golden boys που υπομονετικά περίμεναν τόσο καιρό, αφού εξαπλασιάστηκε η αμοιβή του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΗ, καταργήθηκε το πλαφόν στις αποδοχές των γαλάζιων διευθυντών, καταργήθηκε το ΑΣΕΠ στις προσλήψεις και οι συλλογικές συμβάσεις για τους νέους εργαζόμενους δημιουργώντας έτσι εργαζόμενους δύο ταχυτήτων. Δόθηκαν αυτοκίνητα πολυτελείας, αυξήθηκαν οι θέσεις σε επίπεδο Γενικών Διευθυντών και Διευθυντών προκειμένου να προσληφθούν από το παράθυρο τα γαλάζια μεγαλοστελέχη.

Το ίδιο πάρτι όμως  εδώ και τρία χρόνια γίνεται και στα ΕΛΤΑ με διορισμούς γαλάζιων παιδιών σε θέσεις στελεχών, με αυξήσεις μισθών, bonus και απολαβές που μόνο στην πραγματικότητα και στα προσόντα τους δεν ανταποκρίνονται. Σε έναν Οργανισμό που αφενός με δική τους ευθύνη τον έχουν χρεωκοπήσει, που συνεχώς κάνουν περικοπές μισθών στους εργαζόμενους, που έδιωξαν εκβιαστικά  όλο το έμπειρο προσωπικό, βαφτίζοντας την εθελουσία έξοδο ως επιτυχημένη, που έχουν εγκαταλείψει τα καταστήματα χωρίς προσωπικό, αφετέρου οι ίδιοι αυξάνουν τους μισθούς τους, προσλαμβάνουν φίλους και γνωστούς και δίνουν υπέρογκα ποσά με απευθείας αναθέσεις ακόμα και σε εταιρίες που συστήνονται λίγα εικοσιτετράωρα πριν. Βασικός και απώτερος όμως στόχος τους είναι να περάσει και αυτή η ΔΕΚΟ στον ιδιώτη.

Ο τρόπος απλός και εύκολος γι αυτούς. Με το νέο νομοσχέδιο άλλωστε εισάγονται διατάξεις με τις οποίες ακυρώνονται οι επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις και οι κανονισμοί εργασίας για τους νέους εργαζόμενους ενώ παράλληλα καταργείται η πλήρης απασχόληση και η απασχόληση αορίστου χρόνου με τη δυνατότητα πρόσληψης εκτάκτων υπαλλήλων. Με τον τρόπο αυτό εκμηδενίζεται ο ρόλος του ΑΣΕΠ στο σύστημα προσλήψεων και περιορίζεται σε τυπικό έλεγχο λίγων ημερών που δεν θα ολοκληρώνεται ποτέ, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε επιτροπές των ίδιων των εταιρειών να καθορίζουν τον τρόπο επιλογής προσωπικού εισάγοντας πλέον και την έωλη διαδικασία της προσωπικής συνέντευξης. Συνέπεια όλων αυτών η αδιαφάνεια σε θέματα προσλήψεων, ανέλιξης και αποδοχών προσωπικού και διοικήσεων μέσα από ένα πλέγμα μη αντικειμενικών κριτηρίων ( εκτός ΑΣΕΠ) με σκοπό να βολευτούν οι «φίλοι».

Επιπλέον δίνεται η δυνατότητα πλήρωσης θέσεων Γενικών Διευθυντών με υποψήφιους εκτός Εταιρίας, με αδιαφανή και μη αντικειμενικά κριτήρια, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες στελέχωσης της Εταιρίας μέσα από τους εργαζόμενους της. Τα κριτήρια επιλογής όμως των θέσεων αυτών και η μοριοδότησή τους θα πρέπει να είναι μια καθαρά εσωτερική υπόθεση της εταιρίας δηλαδή του Διοικητικού Συμβουλίου, και για  την πρόσληψή τους θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη για ελάχιστα κριτήρια βάσει Α.Σ.Ε.Π. Στην προκειμένη περίπτωση δεν υπάρχει ούτε ένα βασικός κανόνας στάθμισης της μοριοδότησης, που θα πρέπει να αποτελεί πολύ βασική παράμετρο για το αντικειμενικό της διαδικασίας ενώ οι αποδοχές τους θα διαμορφώνονται από το Δ.Σ και την Γενική Συνέλευση, με ότι αυτό συνεπάγεται.

 

Στο νομοσχέδιο επίσης προβλέπεται η κατάργηση  του πλαφόν σε αμοιβές Δ.Σ., ενώ ο Διευθύνων και εντεταλμένος σύμβουλος, θα μπορούν να νομοθετούν Bonus ως ενενήντα τοις εκατό (90%) των αποδοχών και των επιδομάτων του Προέδρου του Αρείου Πάγου, δηλαδή θα εισηγούνται χορήγηση bonus στους εαυτούς τους που θα εγκρίνεται από την Γενική Συνέλευση.

Παράλληλα δεν καθιστά υποχρεωτική την συμμετοχή των εργαζομένων στο Δ.Σ. Η συμμετοχή τους όμως θα πρέπει  να είναι υποχρεωτική αφού αποτελούν ένα κρίσιμο, αν όχι τον κρισιμότερο παράγοντα, λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Τέλος προβλέπεται ότι οι εταιρείες θα μπορούν να καταρτίζουν και να υποβάλλουν, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, προς έγκριση στη Γενική Συνέλευση, τα στρατηγικά και επιχειρησιακά τους σχέδια, μετά από σχετική εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών, χωρίς να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του εποπτεύοντος υπουργού και της κυβέρνησης. Με τον τρόπο αυτό  υπάρχει ο κίνδυνος να εγκρίνονται και να υλοποιούνται στρατηγικά και επιχειρησιακά σχέδια που δεν θα έχουν πολιτική νομιμοποίηση και στόχευση σε βασικές ανάγκες των πολιτών που θέτονται από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία (κυβέρνηση).

 Γίνεται πλέον φανερό ότι η κυβέρνηση επιδιώκει και ανοίγει τον δρόμο για την πλήρη ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Π-Σ δεσμεύεται για την διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα όλων των Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών, για την κάλυψη των κενών θέσεων εργασίας με την πρόσληψη προσωπικού αορίστου χρόνου πλήρους απασχόλησης, με την ουσιαστική εποπτεία του ΑΣΕΠ.

Δεσμεύεται για την επαναφορά της δυνατότητας των κοινωνικών εταίρων (οργανώσεων εργαζομένων και διοικήσεων ΔΕΚΟ) να συμφωνούν μισθολογικούς και μη όρους με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

 

Θεωρούμε επιτακτική ανάγκη  τόσο τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών όσο και την προστασία των θέσεων και των όρων εργασίας του προσωπικού.

Πλέον έρχεται η ώρα των απαντήσεων αφού η πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη εδώ και τρία χρόνια έχει προκαλέσει μόνο το θυμό και την οργή των εργαζομένων που καλούνται να ανατρέψουν και θα ανατρέψουν, την χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης.

Στις επερχόμενες εκλογές ο λαός θα δώσει και πάλι την εντολή στον ΣΥΡΙΖΑ Π-Σ να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει με την κυβέρνηση της Ν.Δ.