28 Απρ 2022

Αφού η κυβέρνηση σφύριξε τη λήξη της πανδημίας: Τέλος τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης από 1η Μαΐου - Παραμένουν οι μάσκες

Καταργούνται τα πιστοποιητικά νόσησης και εμβολιασμού για την είσοδο σε κλειστούς χώρους και για την είσοδο στην χώρα από 1η Μαΐου - Ένα rapid test την εβδομάδα για ανεμβολίαστους εργαζόμενους - Σφύριξαν την λήξη της πανδημίας εν όψει της τουριστικής... περιόδου.

Καμία αλλαγή στην άρση των μέτρων για τον κορωνοϊό που είχε ανακοινώσει στις 20 Απριλίου ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης δεν πρόκειται να γίνει, σύμφωνα με όσα αποφάσισαν σήμερα τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, τα οποία κλήθηκαν να συνεδριάσουν για να αποτιμήσουν την κατάσταση με βάση τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, από την 1η Μαΐου καταργούνται τα πιστοποιητικά νόσησης και εμβολιασμού για την είσοδο των πολιτών σε κλειστούς χώρους.

Στο ίδιο πλαίσιο, καταργείται και απαίτηση πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης για την είσοδο πολιτών στη χώρα. Για το θέμα αυτό αναμένεται να εκδοθεί σύντομα νέα αεροπορική οδηγία (ΝΟΤΑΜ).

Αναφορικά με το θέμα της μάσκας, οι ειδικοί αποφάσισαν ότι θα συνεχίσει να είναι υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους, όπως καταστήματα, θέατρα, κινηματογράφοι κ.ά.

Συγκεκριμένα στη σημερινή συνεδρίασή της η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας εισηγήθηκε ομόφωνα:

  • Αναστολή Covid pass από 1η Μαϊου και επαναφορά της χωρητικότητας στο 100%.
  • Αναστολή πιστοποιητικού EUDCC στις πύλες εισόδου της χώρας.
  • 1 rapid τέστ την εβδομάδα (από δύο που ήταν ως τώρα) στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, εξαίρεση τα νοσοκομεία και οι ΜΦΗ που παραμένουν τα 2 rapid τεστ την εβδομάδα.
  • 1 rapid τεστ (από 2 που ηταν ως τώρα) σε ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς και τα μέλη ΔΕΠ. Θα υπάρξουν διευκρινίσεις σπο το υπουργείο Παιδείας.

Τις επόμενες μέρες αναμένεται η ΚΥΑ για περαιτέρω διευκρινίσεις. 

Κατά την διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, υποστήριξε ότι η πανδημία βρίσκεται σε ύφεση σε παγκόσμιο επίπεδο. Σημείωσε ότι οι επιστήμονες παρακολουθούν με ενδιαφέρον την ήπια αύξηση της επιδημίας στο νότιο ημισφαίριο το οποίο μπαίνει στη χειμερινή περίοδο και σε μια διαδικασία αυξημένης μεταδοτικότητας. «Θεωρούμε ότι ανάλογα με το πώς θα κινηθεί η επιδημία στο νότιο ημισφαίριο θα έχουμε αντίστοιχες προσδοκίες και για τη δική μας χειμερινή περίοδο», είπε ο κ. Μαγιορκίνης.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν, σε ύφεση βρίσκεται η επιδημία στον κόσμο. Οι νέες διαγνώσεις συνεχίζουν να μειώνονται, με μείωση κατά 11% την τελευταία εβδομάδα. Καταγράφηκαν περίπου 626.000 διαγνώσεις ανά ημέρα. Ο ρυθμός των θανάτων παρουσίασε μείωση κατά 3% και όπως είπε ο κ. Μαγιορκίνης «παρατηρείται μια επιβράδυνση στη μείωση των θανάτων και μάλλον πηγαίνουμε σε πλατό». Στην Ευρώπη η επιδημία συνεχίζει να βρίσκεται σε ύφεση και την τελευταία εβδομάδα παρατηρήθηκε μείωση 29% στις διαγνώσεις. Ωστόσο οι θάνατοι αυξήθηκαν ελαφριά γύρω στο 4% και μάλλον και στην Ευρώπη, όπως είπε, βρισκόμαστε σε πλατό σχετικά με τους θανάτους.

Στο «τραπέζι» των ειδικών και η οξεία ηπατίτιδα

Ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρθηκε σε δεδομένα από το Ηνωμένο Βασίλειο, σχετικά με τα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά και τόνισε ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά σπάνια επιπλοκή που είχε έξαρση αρχές Απριλίου. Πιο πιθανό αίτιο θεωρήθηκε ένας αδενοϊός, ωστόσο αυτός είναι αρκετά διαδεδομένος, όπως είπε. «Είναι πολύ πιθανό να έχουμε εκτεθεί σε αυτόν τον ιό όλοι μας στο παρελθόν, κυρίως στην παιδική μας ηλικία». Για την κατανόηση του φαινομένου, είπε ο καθηγητής, υπάρχουν μελέτες σε εξέλιξη, προκειμένου να «καταλάβουμε γιατί αυτός ο αρκετά διαδεδομένος ιός ξαφνικά άρχισε να δημιουργεί αυτό το πρόβλημα. Προς το παρόν δεν έχουμε απαντήσεις». Προσέθεσε ότι αυτή τη στιγμή τα δεδομένα από το Ηνωμένο Βασίλειο δείχνουν και χρονική συγκυρία με τον αδενοϊό και υψηλό επιπολασμό. Σχετικά με την πρόληψη, είπε, ότι οι βασικοί κανόνες υγιεινής θα πρέπει να τηρούνται και να μην υπάρχει άγχος στους γονείς σε ό,τι αφορά την κινητικότητα των παιδιών.

Πηγή: https://left.gr