30 Μαρ 2022

Δημοσκόπηση MRB: Άνοδος για ΣΥΡΙΖΑ, πτώση για ΝΔ - Καίει την κυβέρνηση το κύμα ανατιμήσεων

Μείωση της διαφοράς ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει η δημοσκόπηση της εταιρείας MRB για λογαριασμό της ιστοσελίδας newsbomb.gr. Σύμφωνα με τη μέτρηση, ο ΣΥΡΙΖΑ αυξάνει το ποσοστό του σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση της εταιρείας κατά... 1,5% ενώ η ΝΔ χάνει 2,1%. Την ίδια στιγμή, τα ευρήματα της έρευνας αναφορικά με την ακρίβεια αποτυπώνουν τόσο την απόγνωση των πολιτών όσο και την αποδοκιμασία τους για την κυβέρνηση Μητσοτάκη.


Κόλαφος για την κυβέρνηση η ακρίβεια

Οι πολίτες, όπως φαίνεται στη δημοσκόπηση της MRB για το newsbomb, κρίνουν στο σύνολό τους αρνητικά και μη αποτελεσματικά τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και των πληθωριστικών πιέσεων. Σίγουρα μη αποτελεσματικά και μάλλον μη αποτελεσματικά θεωρεί το 75,2%. Το πιο ενδεικτικό στοιχείο, όμως, είναι το γεγονός ότι το 50% των ψηφοφόρων που ψήφισαν ΝΔ το 2019 θεωρούν τα μέτρα αποτελεσματικά.

Το 59,5% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι η κυβέρνηση έλαβε λιγότερα μέτρα από όσα μπορούσε να λάβει για να ανακουφίσει τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Είναι ενδεικτικό ότι το 42,8% όσων το 2019 ψήφισαν Νέα Δημοκρατία θεωρούν ότι η κυβέρνηση έλαβε λιγότερα μέτρα από αυτά που της επέτρεπε η οικονομία.

Στο ερώτημα αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να διαχειριστεί αποτελεσματικότερα τα ζητήματα της οικονομίας και αν προσέφερε καλύτερη βοήθεια στα νοικοκυριά, σίγουρα όχι και μάλλον όχι απαντά το 64,9%. Το 27,8% πιστεύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να προσφέρει βοήθεια στα νοικοκυριά. Όσοι ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ το 2019, σε ποσοστό 62,6% λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είχε διαχειριστεί καλύτερα τα πράγματα, ενώ το 32,5% των ψηφοφόρων του πιστεύει το αντίθετο.

Στη συνολική ερώτηση «ποιο θέμα από τα της επικαιρότητας σας απασχολεί περισσότερο από όλα προσωπικά;» οι πολίτες απάντησαν:

-47,7% η ακρίβεια και η αύξηση των τιμών

-30,5% ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις στην χώρα μας

- 8,1% η ανεργία

-6,9% η πορεία των ελληνοτουρκικών

-5% η εξέλιξη της πανδημίας

Κλείνει η ψαλίδα ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Ενώ στην προηγούμενη μέτρηση της MRB (Δεκέμβρης 2021), η διαφορά της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στις 11 ποσοστιαίες μονάδες, στη νέα μέτρηση της εταιρείας βρίσκεται πλέον στις 7,4. Συγκεκριμένα, η ΝΔ καταγράφει ποσοστό 28,6% (30,7% στην προηγούμενη μέτρηση) ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στο 21,2% (19,7% στην προηγούμενη).

Από ΄κει και πέρα, το ΚΙΝΑΛ είναι στο 13,4%,  το ΚΚΕ συγκεντρώνει 4,5%, η Ελληνική Λύση 4,9%, το ΜεΡΑ25 3,1% ενώ στο 18,1% βρίσκεται το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου.

Στην αναγωγή, τα στοιχεία δείχνουν πρωτιά της ΝΔ με ποσοστό 34,9% με δεύτερο τον ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 25,9% και τρίτο το ΚΙΝΑΛ με ποσοστό 16,4%, το ΚΚΕ με 5,5%, η Ελληνική Λύση με 6% και το ΜέΡΑ25 με 3,8%.

Στην έρευνα της MRB και αναφορικά με τις μετακινήσεις/συσπειρώσεις ψηφοφόρων καταγράφονται τα εξής: Η ΝΔ διατηρεί το 68,8% των ψηφοφόρων που είχε τον Ιούλιο του 2019, παίρνει 2,8% από το ΣΥΡΙΖΑ και έχει διαρροή 12% προς το ΚΙΝΑΛ. Την ίδια στιγμή η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνεται στο 64,1% σε σχέση με τις τελευταίες εκλογές, παίρνει 4,1% των ψηφοφόρων της ΝΔ και έχει διαρροή προς το ΚΙΝΑΛ 12,8%.

Αρνητική η αξιολόγηση για την κυβέρνηση

Σε ό,τι αφορά στην αξιολόγηση της κυβερνητικής θητείας με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το 61,8% την κρίνει αρνητικά/μάλλον αρνητικά και θετικά/μάλλον θετικά το 35,1%. Για την αντιπολιτευτική στάση του ΣΥΡΙΖΑ, το 68% την αξιολογεί μάλλον αρνητικά/σίγουρα αρνητικά και το 26,3% σίγουρα θετικά/μάλλον θετικά.

Διαβάστε ακόμη:

Δημοσκόπηση Alco: Απώλεια δυνάμεων για τη ΝΔ - Απογοήτευση των πολιτών από τα μέτρα για την ακρίβεια

Σύμφωνα με τη μέτρηση της Alco, που ανακοινώθηκε χθες, Τρίτη 29/3, η διαφορά της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ μειώνεται στις 8,9 ποσοστιαίες μονάδες έναντι των 9,6 στην προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας, ενώ μειωμένη εμφανίζεται και η επιρροή του ΚΙΝΑΛ. Σε ό,τι αφορά το μείζον θέμα της ακρίβειας, η κατάσταση για το κόμμα του Κυρ. Μητσοτάκη είναι απογοητευτική, αφού το 46% των πολιτών δηλώνει πως τα μέτρα της κυβέρνησης είναι ανεπαρκή (διαβάστε αναλυτικά)

Πηγή: https://left.gr