31 Δεκ 2021

Η εξυγίανση των ΕΛΤΑ και τα... γαλάζια γράμματα

Άρης Χατζηγεωργίου

Η διοίκηση των Ελληνικών Ταχυδρομείων έσπευσε να ανανεώσει προκαταβολικά και κατ’ ανάθεση τη θητεία γενικού διευθυντή, παρόλο που στο ...

άρθρο 42 του νόμου 4758 που ψηφίστηκε πέρσι για τη διάσωση και τον εκσυγχρονισμό των ΕΛΤΑ αναφέρεται ότι οι θέσεις αυτές καλύπτονται με δημόσια προκήρυξη ● Με ευλάβεια όμως εφαρμόστηκαν οι διατάξεις για την εθελούσια έξοδο 2.000 εργαζομένων...

Παρατράγουδα με τα... γαλάζια γράμματα στα Ελληνικά Ταχυδρομεία. Εναν χρόνο μετά την ψήφιση του νόμου 4758 για τη διάσωση και τον εκσυγχρονισμό τους, η διοίκηση αποφασίζει να τον παραβιάσει εμφανώς, ανανεώνοντας προκαταβολικά και κατ’ ανάθεση τη θητεία γενικού διευθυντή, αν και στο άρθρο 42 αναφέρεται ότι οι θέσεις αυτές πληρώνονται με δημόσια προκήρυξη.

Ο νόμος για την εξυγίανση των ΕΛΤΑ ψηφίστηκε στις αρχές Δεκεμβρίου του 2020 και η κυβέρνηση τον είχε διαφημίσει στο έπακρον, αν και περιελήφθη ως τροπολογία σε νομοσχέδιο για την πάταξη του λαθρεμπορίου. Το κράτος διέθεσε 300 εκατομμύρια ευρώ, οι εργαζόμενοι αποδέχθηκαν πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου για 2.000 υπαλλήλους και δόθηκαν υποσχέσεις ότι γίνεται μια νέα αρχή, με στόχο την πιο εύρυθμη λειτουργία, χωρίς να αποκλείεται στο μέλλον και η πώληση σε ιδιώτες.

Η πρόβλεψη

Ως μέτρο εκσυγχρονισμού εξελήφθη και η πρόβλεψη στο άρθρο 42 ότι «η πλήρωση οργανικών θέσεων γενικών διευθυντών γίνεται κατόπιν δημόσιας προκήρυξης», δηλαδή θα ακολουθείται μια διαγωνιστική διαδικασία και δεν θα διορίζονται απλώς οι αρεστοί της εκάστοτε κυβέρνησης.

Οι μήνες πέρασαν, με το προσωπικό να αποχωρεί και τους εναπομείναντες εργαζομένους να παρακολουθούν με αγωνία χωρίς σοβαρές αντιδράσεις. Μόλις μία ανακοίνωση διαμαρτυρίας βγήκε τον Απρίλιο από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ταχυδρομικών (ΠΟΣΤ) που επεσήμαινε τον κίνδυνο να πάει χαμένη η εθελούσια έξοδος καθώς «δεν συνοδεύεται από άλλες ενέργειες αναδιοργάνωσης και ενίσχυσης του οργανισμού».

Κάπως έτσι, φτάνουμε στις 14.12.2021, οπότε σε συνεδρίασή του το Διοικητικό Συμβούλιο των ΕΛΤΑ αποφασίζει ξαφνικά να υπογράψει νέα τριετή σύμβαση με έναν από τους τέσσερις γενικούς διευθυντές. Η απόφαση αναρτάται στη «Διαύγεια», όπου, εκτός από το ύψος των μικτών μηνιαίων αποδοχών (4.631 ευρώ), μαθαίνουμε κάτι ακόμη πιο ενδιαφέρον: Η θητεία του γενικού διευθυντή δεν είχε λήξει, ώστε να δικαιολογείται κάποια επείγουσα απόφαση, αλλά η νέα σύμβαση θα ξεκινήσει πέντε μήνες αργότερα, στις 12 Μαΐου 2022, για να ολοκληρωθεί στις 11.05.2025.

Η αναρτημένη απόφαση δεν επικαλείται κάποια διαδικασία μέσω σχετικών εγγράφων και καμία δημόσια προκήρυξη όπως προβλέπει ο νόμος 4758 της εξυγίανσης των ΕΛΤΑ παρά μόνον «την εισήγηση της Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού, τη σχετική εισήγηση του Διευθύνοντος Συμβούλου καθώς και τις απόψεις του Προέδρου και των Μελών του».

Η «Εφ.Συν.» έθεσε σχετικό ερώτημα στη διοίκηση των ΕΛΤΑ, ζητώντας να μάθει αφενός γιατί παραβιάζεται ο νόμος της εξυγίανσης και αφετέρου γιατί αυτό γίνεται προκαταβολικά με μια απόφαση η οποία αφορά θητεία που ξεκινά πέντε μήνες αργότερα. «Η διαδικασία που ακολουθήθηκε είναι απολύτως σύννομη», ήταν η μοναδική απάντηση που λάβαμε από κύκλους της διοίκησης, χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις.

Το «παραθυράκι»

Μετά την άρνηση της διοίκησης να εξηγήσει πόθεν εκπορεύεται μια τέτοια αυτοπεποίθηση, ανατρέξαμε και πάλι στον νόμο 4758, μέσα στον οποίο κρύβεται, ως συνήθως, και ένα «παραθυράκι». Το άρθρο 42, αν και στο πρώτο εδάφιο λέει ρητά ότι η πλήρωση οργανικών θέσεων γενικών διευθυντών γίνεται κατόπιν δημόσιας προκήρυξης, στο αμέσως επόμενο αναφέρει ότι «η διαδικασία πρόσληψης και η πολιτική αποδοχών των στελεχών εγκρίνονται από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων μετά από εισήγηση της Επιτροπής Προσλήψεων και Αμοιβών».

Τι είναι αυτή η Επιτροπή Προσλήψεων και Αμοιβών και γιατί χρειάζεται να γνωμοδοτήσει «για τη διαδικασία», όταν λίγο πριν ο νόμος ορίζει ότι η διαδικασία αυτή είναι εκείνη της δημόσιας προκήρυξης; Ο νόμος, πάντως, επανέρχεται στο επόμενο άρθρο 43 και ορίζει τις αρμοδιότητες της Επιτροπής Προσλήψεων. Εκεί ξαναλέει ότι η Επιτροπή αυτή εισηγείται, μεταξύ άλλων, επί της διαδικασίας πρόσληψης των γενικών διευθυντών και ότι το Δ.Σ. της εταιρείας καθορίζει τον Κανονισμό Λειτουργίας της.

Οπως επίσης διαβάζουμε στη Διαύγεια των ΕΛΤΑ, το Δ.Σ. ενέκρινε μεν τον Κανονισμό Λειτουργίας της επιτροπής τον περασμένο Μάρτιο, αλλά μετά ένα μήνα, τον Απρίλιο, ξεκίνησε η επεξεργασία των κανονιστικών κειμένων και διαδικασιών της ίδιας επιτροπής μέσω συμβούλου που πληρώθηκε τον Νοέμβριο. Με άλλα λόγια, η επιτροπή δεν είχε ακόμη διαμορφώσει τη γνώμη που προέβλεπε ο νόμος έναν χρόνο νωρίτερα. Ισως εκεί στηρίζεται η διοίκηση και θεωρεί σύννομη τη χωρίς δημόσια προκήρυξη ανανέωση της θητείας του γενικού διευθυντή. Μήπως, όμως, για τον ίδιο λόγο έσπευσε να το κάνει από τώρα, αν και η νέα σύμβαση ξεκινά τον ερχόμενο Μάιο, απέναντι στον κίνδυνο η Επιτροπή Προσλήψεων να είχε λάβει στο μεταξύ αποφάσεις που δεν βόλευαν;

Πηγή: https://www.efsyn.gr