Παρασκευή, 4 Σεπτεμβρίου 2020

Δελτίο Τύπου ΠΣΣΕ – Στέλνουν στα «αρπακτικά» την επικουρική ασφάλιση

Η κυβέρνηση, με «λαγό» τον σύμβουλο του πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη, ανοίγει διάπλατα τις πόρτες του ασφαλιστικού και δη της επικουρικής στους ιδιώτες, οδηγώντας όχι μόνο εμάς τους συνταξιούχους αλλά και παλιούς και νέους ασφαλισμένους στον καιάδα.

Οι δηλώσεις του επικεφαλής του ....

οικονομικού συμβούλου του πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη στην εφημερίδα το «Βήμα», είναι ενδεικτικές των προθέσεων του υπουργείου Εργασίας και του Μαξίμου, που σοκάρουν με τον κυνισμό με τον οποίο αντιμετωπίζουν τους συνταξιούχους.

«Σταματάμε να παίρνουμε τα λεφτά των νέων και να τα δίνουμε στους ηλικιωμένους», δήλωσε με περίσσεια άνεση ή θράσος αν προτιμάτε ο κ.Πατέλης,  θέλοντας να καταδείξει το έμπρακτο ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τους νέους, κάτι που ωστόσο, δεν πιστοποιείται επ’ ουδενί από τις ενέργειες και τις δράσεις της

Είναι ντροπή! Πρόκειται για ένα χυδαίο κοινωνικό αυτοματισμό, με σκοπό να στρέψει εντέχνως τους νέους απέναντί μας. Παρουσιάζει τους συνταξιούχους ως τους υπαίτιους για τα εργασιακά «δεινά» των νέων εργαζομένων.  Επιχειρεί να σπείρει τη διχόνοια, να βάλει διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα σ’ εμάς και τα παιδιά μας! Οσονούπω θα ακουστεί ότι εμείς φταίμε και για τα ντροπιαστικά μεροκάματα και τους μισθούς των νέων!

Πρόκειται επί της ουσίας για ένα συστημικό μοντέλο κατά τα πρότυπα του «ασφαλιστικού Πινοσέτ», το οποίο προωθεί την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης και αλλάζει άρδην και επί τα χείρω τις συνθήκες, τόσο για τους συνταξιούχους όσο και για τους νέους εργαζόμενους.

Συνάδελφοι – Συναδέλφισσες

Δεν τρέφουμε αυταπάτες, γνωρίζουμε και το είχαμε επισημάνει κατ’ επανάληψη, ότι στην κυβερνητική ατζέντα υπήρχε – και μάλιστα σε περίοπτη θέση – η είσοδος των ιδιωτών στην επικουρική ασφάλιση. Το είχε «ομολογήσει» προ μηνών, ο πρώην υφυπουργός Εργασίας Νότης Μηταράκης. Τότε, ο νυν υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης έκανε φιλότιμες προσπάθειες για να αποδείξει το αντίθετο, ότι, δηλαδή, η κυβέρνηση προασπίζεται τη δημόσια ασφάλιση.

Τώρα, μετά τις δηλώσεις Πατέλη, ο κ.Βρούτσης τηρεί σιγήν ιχθύος, βρίσκεται σε κατάσταση αφωνίας! Καμιά διάψευση επί του θέματος.

Πρόκειται για ξεκάθαρη επιλογή. Η κυβέρνηση επεξεργάζεται σοβαρά την εφαρμογή του «ασφαλιστικού Πινοσέτ» και της ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης. Βάσει των λεγομένων του κ.Πατέλη, η κυβέρνηση σκοπεύει να ανατρέψει πλήρως την αναδιανεμητική λειτουργία του τωρινού ασφαλιστικού συστήματος και τον δημόσιο χαρακτήρα του.

Δεν ξεκαθαρίζει, ωστόσο, ούτε το εξής πολύ απλό: πώς θα βρίσκονται τα χρήματα για τις επικουρικές των ήδη συνταξιούχων, όταν είναι γνωστό ότι οι συντάξεις μας πληρώνονται από τις εισφορές αυτών που εργάζονται;

Τα έσοδα του ασφαλιστικού συστήματος θα μειωθούν, εφόσον τα χρήματα των νέων ασφαλισμένων δεν μπαίνουν σ’ αυτό, με συνέπεια να κληθούν κάποιοι να αναπληρώσουν το κενό –   ποιοι άλλοι από τους φορολογούμενους-. Το πιο πιθανό είναι να μειώνονται σταδιακά οι επικουρικές συντάξεις μας, μέχρι να εξαφανιστούν…

Η έννοια αλληλεγγύη παύει να ισχύει οριστικά και αμετάκλητα για την επικουρική, ενώ ούτε  για τους νέους θα υπάρχει ασφάλιση,  παρά μόνο τζόγος και ρίσκο. Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι θα εξασφαλιστούν τεράστια κέρδη για συγκεκριμένες ασφαλιστικές εταιρείες που θα πάρουν το πακέτο. Πρόκειται για την μπίζνα του αιώνα!

Αυτές οι εταιρείες, για όσα χρόνια διαρκεί ο ασφαλιστικός βίος των εργαζόμενων, μόνο θα εισπράττουν, παρέχοντας τις «ίδιες εγγυήσεις» της Lehman Brothers, τη χρεωκοπία της οποίας πληρώνουμε ακόμα και τη φερεγγυότητα της AΣΠΙΣ Πρόνοια, που χτύπησε κόκκινο και τα χρήματα που είχε μαζέψει από τους ασφαλισμένους, έκαναν φτερά.

Η Διοίκηση του Συλλόγου έχει εκφράσει επανειλημμένως, μέσω των πολλών και δημόσιων τοποθετήσεων του προέδρου, επιστολών, αλλά και κατ’ ίδιαν επαφών με τους επικεφαλής του υπουργείου Εργασίας, τη διαφωνία της με το άνοιγμα της επικουρικής ασφάλισης στους ιδιώτες.  Το ίδιο θα πράξουμε και στο μέλλον, με την ίδια δυναμική, αν η κυβέρνηση δώσει σάρκα και οστά στο σχέδιό της, για είσοδο των ιδιωτών στην επικουρική ασφάλιση.

Και μη νομίζει ότι θα το περάσει ευκολότερα, λόγω του κορωνοϊού. Αυτό είναι θέμα που θα ξεσηκώσει όχι μόνο εμάς τους συνταξιούχους, αλλά τα παιδιά και τα εγγόνια μας, για την υπεράσπιση των δικών μας και των δικών τους μελλοντικών συντάξεων.

Η διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης δεν πρόκειται να περάσει.

 

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                    Ο Γεν.Γραμματέας

Γιώργος Πεπόνης                          Τάσος Γεωργιάδης

https://www.psselta.gr/deltio-typou-stelnoun-sta-arpaktika-tin-epikouriki-asfalisi/?fbclid=IwAR0hB2J2e5ISjZr03QGjdjtNWlPGbBv7ctyjT8TnwRYft7RUjJQs1o08H8g