8 Σεπ 2020

Ώρα μηδέν για τα ΕΛΤΑ!!!

Συναδέλφισσες-οι,

Τις τελευταίες εβδομάδες πληθαίνουν τα ερωτήματά σας για την τύχη του ομίλου ΕΛΤΑ, αλλά και ποιες θα είναι οι εξελίξεις στα εργασιακά, στην εθελούσια και στις διάφορες διαρροές που έχουν δημοσιευτεί το προηγούμενο διάστημα. Καθοριστικής σημασίας χαρακτηρίζεται ο ...

μήνας που διανύουμε για την επόμενη μέρα του Οργανισμού μας, αλλά και των εργαζομένων του.

Πιο συγκεκριμένα στις 10 του Σεπτέμβρη περιμένουμε τα αποτελέσματα που της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων στο πολύ σοβαρό θέμα των αρνητικών ιδίων κεφαλαίων του ΕΛΤΑ, το οποίο χαρακτηρίζεται ζωτικής σημασίας για την συνέχιση της λειτουργίας του. Όμως δεν είναι μόνον η συγκεκριμένη απόφαση που θα καθορίσει την τύχη του οργανισμού καθώς αναμένεται και η περιβόητη έγκριση του πακέτου διάσωσης των ΕΛΤΑ, στο οποίο θα περιλαμβάνεται και η πολυδιαφημιζόμενη εθελούσια έξοδος, που έχει καταντήσει σαν το γεφύρι της Άρτας.

Οι δεσμεύσεις από πλευράς κυβέρνησης για εξαγγελίες από τον ίδιο τον πρωθυπουργό στην έκθεση της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με πληροφορίες δείχνουν να πάνε πίσω και όλοι πλέον περιμένουν την κατάθεση νομοσχεδίου από το αρμόδιο υπουργείο, το οποίο αναμένεται να δώσει το πράσινο φως για να δρομολογηθούν οι εξελίξεις στα ΕΛΤΑ. Το σίγουρο είναι ότι χωρίς την κατάθεση  νομοσχεδίου (κάτι αντίστοιχο με της ΔΕΗ) εθελούσια δεν υπάρχει!!!

Κερασάκι στην τούρτα των εξελίξεων είναι η έναρξη διαπραγμάτευσης για υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας, η οποία απ’ ότι διαφαίνεται δεν ξεκίνησε καλά και μάλλον οδηγείται σε ναυάγιο με το καλημέρα. Πιο συγκεκριμένα η πλευρά της διοίκησης έχει αποστείλει με εξώδικο τις προτάσεις της και ζητά την έναρξη διαλόγου με την ΠΟΣΤ, καλώντας την να διατυπώσει τις δικές της. Σύμφωνα με πληροφορίες (καθώς δεν έχουμε τα επίσημα κείμενα ακόμα) η διοίκηση  μέσα από τις προτάσεις της, ζητά από τους  εργαζόμενους να βάλουν ...πλάτη για ακόμη μια φορά,  μειώνοντας το μισθολογικό κόστος στο ύψος του 9,1% επιπλέον σε σχέση με την υφιστάμενη κατάσταση, δηλαδή ζητούν να συνεχιστεί η παλιά μείωση (13,8%) που είχε προκύψει από την κοινή συμφωνία του 2017 (και έχει λήξει) και να προστεθεί επιπλέον 9,1% (σύνολο 22,9%). Επιπλέον ζητά νέο, ευέλικτο θεσμικό πλαίσιο με  νέο Γενικό Κανονισμό Προσωπικού.

Συναδέλφισσες-οι,

Στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης θα πραγματοποιηθεί συνάντηση ανάμεσα στις δυο πλευρές (Διοίκηση &ΠΟΣΤ) στις 15-09-2020 με σκοπό να κατατεθούν προτάσεις και να ξεκινήσει ο διάλογος.

Την ερχόμενη Πέμπτη στις 10-09-2020, θα συνεδριάσει το Δ.Σ. της ΠΟΣΤ προκειμένου να λάβει αποφάσεις για τις τρέχουσες εξελίξεις. Η παράταξή μας θα τοποθετηθεί,  θα καταθέσει  τις προτάσεις της και στη συνέχεια θα προχωρήσει στις απαραίτητες αναλυτικές ανακοινώσεις για όλα τα παραπάνω θέματα με σκοπό την πλήρη ενημέρωση σας. Καλό θα είναι στο μεσοδιάστημα αυτό, όλοι οι συνάδελφοι να παραμείνουν ήρεμοι και να μην μπαίνουν σε σενάρια παραφιλολογίας που διακινούνται πολλές φορές χωρίς να έχουν κανένα ίχνος αλήθειας, με μοναδικό σκοπό την τρομοκρατία των συναδέλφων ή την ωραιοποίηση καταστάσεων.