16 Ιουλ 2020

Στο σχέδιο διάσωσης των ΕΛΤΑ, η «έξοδος» από την ηλεκτρική ενέργεια


Η παραχώρηση του τομέα προμήθειας ρεύματος περιλαμβάνεται στους τέσσερις βασικούς άξονες εξυγίανσης, που ενέκρινε πρόσφατα το Δ.Σ. της ΔΕΚΟ

Η απόσυρση από την προμήθεια ρεύματος, με την πώληση του αντίστοιχου πελατολογίου, αποτελεί έναν από τους τέσσερις βασικούς άξονες του πλάνου που έχει ....εκπονηθεί για τη διάσωση και αναδιάρθρωση των ΕΛΤΑ.

Πέρα από την «έξοδο» από την ηλεκτρική ενέργεια, το πλάνο διάσωσης περιλαμβάνει επίσης την υλοποίηση προγράμματος εθελούσιας εξόδου 2.000 εργαζομένων, την ενοποίηση της εταιρείας Ταχυμεταφορές-ΕΛΤΑ με τα ΕΛΤΑ, καθώς και την παραχώρηση καταστημάτων σε πράκτορες και franchising. Μάλιστα, οι τέσσερις αυτές κατευθυντήριες γραμμές τέθηκαν επί τάπητος σε πρόσφατο διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού, το οποίο αποφάσισε να δρομολογήσει την υλοποίησή τους.

Η προμήθεια ρεύματος αποτελεί την τρίτη πηγή εσόδων των ΕΛΤΑ, με τη ΔΕΚΟ να προβλέπει για το 2020 την εισροή στα ταμεία της ενός ποσού της τάξης των 50 εκατ. ευρώ από την προμήθεια ρεύματος. Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας, ο εν λόγω τομέας είναι ελλειμματικός και γι’ αυτό θα πρέπει να παραχωρηθεί.

Μερίδιο 0,98% στην προμήθεια

Στόχος του πλάνου διάσωσης είναι να βγει η ΔΕΚΟ από την ασφυκτική οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται τα τελευταία χρόνια, όπως αποτυπώνουν οι συνεχείς ζημιογόνες χρήσεις. Με κυρίαρχη αιτία τη μείωση του κύκλου εργασιών, λόγω συρρίκνωσης του συμβατικού ταχυδρομείου, το συσσωρευμένο έλλειμμα του Οργανισμού εκτιμάται πως αγγίζει αυτή τη στιγμή τα 140 εκατ. ευρώ.

Με βάση το τελευταίο δελτίο της Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας, τα ΕΛΤΑ κατείχαν τον Μάιο μερίδιο 0,98% στην προμήθεια, το οποίο είναι περίπου ισόποσα μοιρασμένο στη μέση τάση (0,43%) και τη χαμηλή (0,55%). Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, το ποσοστό αυτό «μεταφράζεται» σε περίπου 30.000 παροχές στο διασυνδεδεμένο σύστημα.

«Πάγωμα» των συζητήσεων λόγω κορωνοϊού

Η απόφαση για «έξοδο» από την προμήθεια ρεύματος κάθε άλλο παρά αποτελεί κεραυνό εν αιθρία, καθώς ήδη από τις αρχές της χρονιάς η ΔΕΚΟ είχε ξεκινήσει να διερευνά την αγορά, με σκοπό την παραχώρηση του τομέα ενέργειας. Μάλιστα, κατά τους πρώτους μήνες του 2020, όπως είχε γράψει τότε το WorldEnergyNews, είχε δεχθεί κρούσεις από αρκετούς υποψήφιους αγοραστές, τόσο από εγχώριους προμηθευτές όσο και από fund.

Ωστόσο, στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε, και με το ξέσπασμα της κρίσης του κορωνοϊού, «πάγωσαν» οι σχετικές συζητήσεις. Επίσης, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, για τουλάχιστον κάποιους από τους ενδιαφερόμενους εγχώριους προμηθευτές, τα νέα δεδομένα που δημιούργησε η επιδημία έχει προκαλέσει επιφυλάξεις στη δρομολογήση «επιθετικών» κινήσεων όπως η εξαγορά πελατολογίου.


Κώστας Δεληγιάννης
deligkos@worldenergynews.gr