17 Ιουν 2017

ΥΠΕΣ: Αρνητική εξέλιξη η κρίση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τους συμβασιούχους, θα διασφαλιστεί με κάθε τρόπο η καταβολή των δεδουλευμένων

Η αντίδραση του υπουργείο Εσωτερικών στην απόφαση (η οποία είχε «διαρρεύσει» και πλέον επισημοποιήθηκε) για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα των Δήμων με οκτάμηνες συμβάσεις ορισμένου χρόνου - «Η κυβέρνηση ήδη εξετάζει ...
το θέμα και σύντομα θα κληθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι, πολιτικές δυνάμεις και φορείς, να τοποθετηθούν σε ένα ζήτημα που δημιουργήθηκε εδώ και δεκαετίες απολύτως συνειδητά», τονίζεται σε ανακοίνωση του ΥΠΕΣ το οποίο προαναγγέλει εκ νέου πρωτοβουλία για να διασφαλιστεί η καταβολή των δεδουλευμένων.
Όπως αναλυτικά αναφέρει το υπουργείο Εσωτερικών για την κρίση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου:
«Η κρίση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα των  Δήμων με οκτάμηνες συμβάσεις ορισμένου χρόνου, συνιστά μια αρνητική εξέλιξη για τη συγκεκριμένη κατηγορία εργαζομένων, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα το αδιέξοδο της κάλυψης πάγιων και διαρκών αναγκών μέσω συμβάσεων ορισμένου χρόνου (σ.σ.: δείτε το σχετικό δημοσίευμα όταν είχε «διαρρεύσει» η κρίση του Ελεγκτικού Συνεδρίου).
Τίθεται έτσι, με μεγαλύτερη επιτακτικότητα, η αναζήτηση συνολικής λύσης για τις συμβάσεις εργασίας στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ. Η κυβέρνηση ήδη εξετάζει το θέμα και σύντομα θα κληθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι, πολιτικές δυνάμεις  και φορείς, να τοποθετηθούν σε ένα ζήτημα που δημιουργήθηκε εδώ και δεκαετίες απολύτως συνειδητά.
Τα ζήτημα της πληρωμής των δεδουλευμένων της συγκεκριμένης κατηγορίας εργαζομένων θα κριθεί οριστικά στο επίπεδο των τμημάτων του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Με απόλυτο σεβασμό στην ανεξαρτησία της δικαστικής λειτουργίας, θεωρούμε αυτονόητο ότι το ζήτημα θα αντιμετωπιστεί σύμφωνα με τη βασική, για τον σύγχρονο νομικό πολιτισμό, αρχή - η οποία αποτυπώνεται και στην πάγια νομολογία του Ελεγκτικού Συνεδρίου – ότι εργασία ήδη παρασχεθείσα πρέπει να πληρώνεται. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση διατηρεί τη δυνατότητα ανάληψης  κάθε, τυχόν απαραίτητης, πρωτοβουλίας για να διασφαλιστεί η καταβολή των δεδουλευμένων.
Αναφορικά με την ανακοίνωση της ΚΕΔΕ: Η σπουδή της να συνδέσει τη συγκεκριμένη κρίση του Ελεγκτικού Συνεδρίου με την ακύρωση της όποιας οριστικής και συνολικής λύσης στο ζήτημα των συμβάσεων ορισμένου  χρόνου στο Δημόσιο και στους ΟΤΑ, ελπίζουμε να μην αποτυπώνει την  πραγματική στάση της απέναντι στους εργαζόμενους.
Ως προς το ζήτημα της αποκομιδής των απορριμμάτων, η ΚΕΔΕ γνωρίζει ή θα έπρεπε να γνωρίζει ότι το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο παρέχει τη δυνατότητα αντιμετώπισης αντίστοιχων καταστάσεων έκτακτου χαρακτήρα. Εάν δεν το γνωρίζει, τότε το υπουργείο είναι σε θέση να παράσχει οποιαδήποτε συνδρομή. Εκτός εάν η εμπάθεια που αποπνέει η ανακοίνωση του κ. Πατούλη  υποδηλώνει ότι έχει στο μυαλό του άλλες λύσεις».

Η απόφαση

Όπως γράφει το aftodioikisi.gr:
-Κρίνεται ομόφωνα ότι οι παρατάσεις των συμβάσεων (άρθρο 16 του νόμου 4429/2016) είναι αντίθετες στις διατάξεις του άρθρου 103 του Συντάγματος,
-Κατά πλειοψηφία κρίνεται αντισυνταγματική (αντίθετη στο άρθρο 98 του Συντάγματος) και η ρύθμιση του άρθρου 25 του ν. 4456/2017 για την πληρωμή των συμβασιούχων
-Αναγνωρίζεται ότι οι συμβασιούχοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
Παρά το γεγονός ότι, όπως έγραψε η aftodioikisi.gr, η υπόθεση θα τελεσιδικήσει τις επόμενες ημέρες όταν θα λάβει την σχετική απόφαση το Κλιμάκιο του 1ου Τμήματος, οι συμβασιούχοι αγωνιούν για το μέλλον τους. Κι αυτό γιατί πλην του σημείου με την αναγνώριση ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, τα υπόλοιπα σημεία της απόφασης είναι αρνητικά γι’ αυτούς.
Το γεγονός αποτυπώνεται και στα εκατοντάδες μηνύματα που έχουν φτάσει στην aftodioikisi.gr αλλά και έχουν γραφτεί στα social media. Κοινή συνισταμένη είναι ότι ζητούν την παρέμβαση της κυβέρνησης η οποία, άλλωστε, την έχει προαναγγείλει στο ανώτατο επίπέδο, μέσω του πρωθυπουργού.
Πηγή: https://left.gr