29 Μαΐ 2017

Μακρόν σε Πούτιν: Αν ξαναπέσουν χημικά στη Συρία θα απαντήσουμε

Οποιαδήποτε χρήση χημικών όπλων στη Συρία θα συναντούσε δυναμική γαλλική αντίδραση, ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, στην κοινή συνέντευξη Τύπου την οποία παραχώρησε με τον πρόεδρο της Ρωσίας στο Παλάτι των Βερσαλλιών....

«Υπάρχει μια ξεκάθαρη κόκκινη γραμμή από την πλευρά μας, η χρήση των χημικών όπλων, από όποια πλευρά κι αν προέρχεται» επισήμανε ο Μακρόν, προσθέτοντας ότι «κάθε χρήση χημικών όπλων θα αντιμετωπιστεί με αντίποινα και άμεση απάντηση, σε κάθε περίπτωση εκ μέρους των Γάλλων», τόνισε ο ίδιος.
Από την πλευρά του ο Πούτιν τόνισε «ο Γάλλος πρόεδρος ξέρει πολύ καλά τη θέση μας. Πιστεύουμε ότι δεν μπορούμε να καταπολεμήσουμε την απειλή της τρομοκρατίας καταστρέφοντας το κράτος».
Ο Εμμανουέλ Μακρόν υποδέχθηκε με μεγάλη επισημότητα σήμερα τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν στην πρώτη τους, δύσκολη όπως αποδείχτηκε, συνάντηση.
«Έχουμε διαφωνίες, αλλά τουλάχιστον βλέπουμε το πώς θα χτίσουμε μία κοινή δράση», είπε ο Μακρόν. «Χωρίς ειλικρινή διάλογο, που κάποιες φορές έχει δυσκολίες, δεν μπορούμε να κάνουμε πρόοδο», πρόσθεσε.

«Συζητήσαμε για τις διμερείς σχέσεις, τη Ρωσία και την ΕΕ, την ουκρανική κρίση, τις πιθανότητες επίλυσης του Συριακού, τα πυρηνικά όπλα της Βόρειας Κορέας. Προσπαθήσαμε να βρούμε σημεία συμφιλίωσης», είπε από την πλευρά του ο Πούτιν. «Είμαι πεπεισμένος ότι τα συμφέροντα της Γαλλίας και της Ρωσίας θα ξεπεράσουν αυτά τα σημεία τριβής», ανέφερε ακόμη.

Ο Μακρόν έθεσε μεταξύ άλλων και το ζήτημα του σεβασμού των δικαιωμάτων των μειονοτήτων στη Ρωσία, ειδικά το θέμα των ομοφυλοφίλων στην Τσετσενία, λέγοντας ότι «θα παρακολουθεί συνεχώς» αν γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα, τονίζοντας ότι απόσπασε από τον Ρώσο ομόλογό του την υπόσχεση ότι θα φροντίσει ώστε να φανεί «όλη η αλήθεια» όσον αφορά τις διώξεις σε βάρος των ομοφυλόφιλων.
Σε ερώτηση για τη μη χορήγηση διαπιστεύσεων σε δημοσιογράφους των ρωσικών κρατικών δικτύων Russia Today και Sputnik κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Μακρόν, πάντα παρουσία Πούτιν, χαρακτήρισε τα δύο μέσα ενημέρωσης «όργανα προπαγάνδας και όχι δημοσιογραφίας».
«Πάντα είχα εξαιρετική σχέση με τους ξένους δημοσιογράφους. Αλλά πρέπει να είναι δημοσιογράφοι. Το Russia Today και το Sputnik δεν συμπεριφέρονται σαν δημοσιογραφικά μέσα, αλλά σαν όργανα επιρροής και προπαγάνδας», απάντησε.
Πηγή: http://tvxs.gr