15 Μαΐ 2017

Ποιες ΔΕΚΟ περνούν αυτομάτως στο Υπερταμείο

Αυτομάτως μεταφέρεονται στο Υπερταμείο μια σειρά από ΔΕΚΟ και δημόσια ακίνητα, με το που θα καταχωρισθεί στο ΓΕΜΗ το καταστατικό της Εταιρείας Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ).
Σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο στο Υπερατμείο θα περάσουν οι ...
εξής συμμετοχές του Δημοσίου σε:


-ΟΑΣΑ, ΟΣΕ, ΟΑΚΑ, ΕΛΤΑ, Διεθνής Αερολιμένας ΑθηνώνΕλληνικές Αλυκές, ΕΤΒΑ - ΒΙΠΕ, Ανώνυμη Εταιρεία Διώρυγας ΚορίνθουΟργανισμός Κεντρικών Αγορών και ΑλιείαςΚεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης, ΔΕΗ, HELEXPO, Καταστήματα Αφορολογήτων ΕιδώνΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠΚτιριακές Υποδομές ΑΕ,ΕΛΒΟ, Αττικό Μετρό.

Στο άρθρο 81 του πολυνομοσχεδίου αναφέρεται ότι επιπλέον, από την ημέρα καταχώρησης του Καταστατικού της ΕΔΗΣ στο ΓΕΜΗ "μεταβιβάζονται αυτοδικαίως και χωρίς αντάλλαγμα από το ΤΑΙΠΕΔ στην ΕΔΗΣ" τα δικαιώματα εκμετάλλευση των μικρότερων περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας που δεν έχουν παραχωρηθεί στη γερμανική Fraport.


Με το άρθρο 73 ανοίγει ο δρόμος για τη μεταφορά στο υπερταμείο, και συγκεκριμένα στη θυγατρική Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), ακινήτων που σήμερα βρίσκονται υπό τον έλεγχο υπουργείων και άλλων οργανισμών.


Με το συγκεκριμένο άρθρο συστήνεται "ομάδα εργασίας αποτελούμενη από εκπροσώπους του υπουργείου Οικονομικών, των κατά περίπτωση συναρμοδίων Υπουργείων και των θυγατρικών ΕΤΑΔ και ΤΑΙΠΕΔ της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ (σ.σ. του υπερταμείου) με σκοπό τον εντοπισμό στο Μητρώο Ακίνητης Περιουσίας της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας (...) ακινήτων που πληρούν κριτήρια τα οποία τα καθιστούν κατάλληλα για αξιοποίηση".


Η ομάδα εργασίας "θα έχει πλήρη πρόσβαση στο μητρώο και σε τυχόν αντίστοιχα αρχεία ακίνητης περιουσίας που τηρούνται σε συναρμόδια υπουργεία...". Στο ίδιο άρθρο επισημαίνεται, όπως και στο κείμενο του συμπληρωματικού μνημονίου, πως "καμία μεταβίβαση ακινήτου δεν μπορεί να λάβει χώρα, εφόσον είναι αντίθετη με την Ελληνική νομοθεσία".
Πηγή: http://www.kerdos.gr