11 Απρ 2017

Η γυναίκα που χαμογέλασε απέναντι στον φασισμό

Την λένε Saffiyah Khan. Είναι γέννημα θρέμα του Μπέρμιγχαμ. Μέχρι πριν από λίγο ήταν παντελώς άγνωστη στο ευρύ κοινό. Όμως πλέον έχει αναδειχθεί σε ένα πρόσωπο σύμβολο ενάντια στον ρατσισμό και τον φασιμό.
Ο λόγος; Ήταν η μόνη που ...
στάθηκε απέναντι από 20 ακροδεξιούς του EDL, στο Μπέρμιγχαμ, οι οποίοι είχαν περικυκλώσει και απειλούσαν μια περαστική μουσουλμάνα που φορούσε χιτζάμπ. Το ειρωνικό και συνάμα ατρόμητο χαμόγελό της απέναντι στην υστερία και τις απειλές των φασιστών καταγράφηκε από τον φωτογραφικό φακό.
Η Saffiyah Khan περνούσε τυχαία από το σημείο, όταν είδε το περιστατικό. Ένιωσε την ανάγκη να λάβει δράση. Στάθηκε μπροστά τους και ενώ την περικύκλωσαν, αυτή με το ένα χέρι στην τσέπη, τους κοίταξε κατάματα και τους χαμογέλασε ειρωνικά.
«Είμαι γέννημα θρέμμα του Μπέρμιγχαμ και το έκανα γιατί αυτό ήταν το σωστό». Δεν είμαι πολιτκή ακτιβίστρια, απλά έτυχε να είμαι με την παρέα μου εκεί γύρω, όταν είδα ότι μια μουσουλμάνα που φώναξε στους φασίστες είστε «ρατσιστές» περικυκλώθηκε από εκείνους. Ήταν απόλυτα τρομαγμένη και, επειδή η αστυνομία δεν έκανε, τίποτα αποφάσισα να πάω εγώ εκεί. Έτσι στράφηκαν προς εμένα. Ο Ian Crossland (αρχηγός του EDL) κούναγε το δάχτυλό του στο πρόσωπό μου. Δεν φοβήθηκα στο ελάχιστο. Μένω αρκετά ήρεμη σε αυτές τις καταστάσεις. Ήξερα ότι προσπαθούσε να με προκαλέσει, αλλά εγώ δεν θα το έκανα. Απλά έμεινα μπροστά του», είπε αργότερα στους δημοσιογράφους.
«Έχω χάσει την ανωνυμία μου, λόγω της εικόνας, αλλά συνολικά άξιζε τον κόπο. Αν και μάλλον πλέον με έχουν στοχοποιήσει, δεν είχα συνειδητοποιήσει πόσο πολλοί άνθρωποι θα ήταν τόσο υποστηρικτικοί, γι' αυτό άξιζε τον κόπο», πρόσθεσε.

Πηγή: http://tvxs.gr