1 Μαρ 2017

Ποιες περικοπές στις συντάξεις ζητά το ΔΝΤ

Με σκληρή γραμμή και αμετακίνητη στην απαίτηση να ξανανοίξει το ασφαλιστικό μπήκε η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντέλια Βελουλέσκου στον νέο κύκλο της διαπραγμάτευσης για την αξιολόγηση. Στο μεταξύ αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη νέα ...
συνάντηση των θεσμών με κυβερνητικά στελέχη. 
Σύμφωνα με πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση, το ΔΝΤ βάζει στο τραπέζι το γνωστό σενάριο για περικοπές στις συντάξεις 1,8 δις ευρώ (1%), δια της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς από το 2019, απορρίπτοντας το σχέδιο της κυβέρνησης για περισσότερες εξοικονομήσεις από τη μείωση του αφορολόγητου και πιο ήπιες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό.
Συγεκριμένα, οι πληροφορίες φέρουν το Ταμείο να ζητά κατάργηση της προσωπικής διαφοράς για περίπου 1,4 εκατομμύρια συνταξιούχους, μείωση της εθνικής σύνταξης κάτω από τα 384 ευρώ και κατάργηση των εκπτώσεων που ισχύουν για επιστήμονες και αγρότες στο νέο σύστημα των ασφαλιστικών εισφορών.
Παρά, δε, και την ανοιχτή διαφωνία της Κομισιόν, το Ταμείο επιμένει ότι υπάρχουν μεγάλες στρεβλώσεις στο ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα ακόμη και μετά τον νόμο Κατρούγκαλου και ότι το έλλειμμά του παραμένει σε επίπεδα τετραπλάσια από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο φθάνοντας στο 11% του ΑΕΠ.
Εάν υιοθετηθεί το μοντέλο περικοπών που ζητά το Ταμείο εκτιμάτα ότι εκείνοι που θα πληγούν περισσότερο - με μειώσεις από 30% έως και 40% - θα είναι οι συνταξιούχοι που έφυγαν από την αγορά εργασίας με λιγότερα χρόνια ασφάλισης.
Οι περικοπές όμως θα αγγίξουν, έστω και σε πολύ χαμηλότερα ποσοστά, ακόμη και συνταξιούχους των 600 και 700 ευρώ.
Η κυβέρνηση από την πλευρά επιχειρεί αφ΄ενός να περιορίσει το ύψος των παρεμβάσεων στο ασφαλιστικό τουλάχιστον στο 0,75% του ΑΕΠ (1,4 δις ευρώ) και, αφ' ετέρου να τις εφαρμόσει σε μεταγενέστερο χρόνο, μετά το 2020, και σταδιακά σε ορίζοντα τετραετίας.
Στο κυβερνητικό σενάριο που τελεί υπό διαμόρφωση επιδιώκεται επίσης να πέσει το κύριο βάρος των περικοπών σε συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ, καθώς και οι μεσοσταθμικές περικοπές να μην ξεπεράσουν το 5%.
Πηγή: http://tvxs.gr