1 Μαρ 2017

Πρωτοβουλίες Μέρκελ για ένταξη της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», φέρεται να είναι έτοιμη να κάνει ό,τι χρειάζεται προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση και να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, υπό την ...
προϋπόθεση πως η κυβέρνηση θα συμφωνήσει προηγουμένως στο πακέτο των περικοπών συντάξεων και αφορολογήτου, ύψους 2% του ΑΕΠ περίπου.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η Άνγκελα Μέρκελ, παίρνοντας την πρωτοβουλία των κινήσεων, συναντήθηκε για το σκοπό αυτό με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, στον οποίο και διαμήνυσε τη βούλησή της να δοθεί στην Ελλάδα το κίνητρο του QE.
Μάλιστα η καγκελάριος φέρεται να είναι πρόθυμη ακόμη και να παρακάμψει τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αψηφώντας τις αντιρρήσεις του, και να υπάρξει μια σαφέστερη περιγραφή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους, μόλις υπάρξει η συμφωνία από την ελληνική κυβέρνηση για τα μέτρα που ζητάει το ΔΝΤ και βρίσκονται από την Τρίτη στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Στόχος της, όπως αναφέρεται, είναι να απομακρύνει το ελληνικό πρόβλημα από τον προεκλογικό ορίζοντα της Γερμανίας και να προσφέρει τη συγκεκριμενοποίηση του χρέους, που ζητεί η Φρανκφούρτη, αλλά και το ΔΝΤ.
Τόσο ο Μάριο Ντράγκι, όσο και το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ έχουν δηλώσει ότι η ένταξη της Ελλάδας στο QE προϋποθέτει αφενός ολοκλήρωση της αξιολόγησης και αφετέρου τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Αυτά, δηλαδή, στα οποία αντιδρά μέχρι στιγμής κυρίως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Πηγή: http://tvxs.gr