13 Φεβ 2017

Λαγκάρντ: Δεν μπορούμε να κάνουμε ειδική συμφωνία για την Ελλάδα - “Παράθυρο” για το χρέος

- “Πιθανή μια λύση για το ελληνικό χρέος” τόνισε, μεταξύ άλλων, η διευθύντρια του ΔΝΤ, σε συνέντευξή της στο Reuters
- “Δεν γίνεται να κλείσουμε μια υπερβολικά ευνοϊκή συμφωνία για την Ελλάδα”
- Την ίδια ώρα, ο οίκος Fitch ...
προβλέπει ολοκλήρωση της αξιολόγησης, χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κάνει ό,τι μπορεί για να υπάρξει μια συμφωνία για τους όρους του προγράμματος της Ελλάδας, αλλά δεν μπορεί να κάνει συμβιβασμούς σε ό,τι αφορά τις αρχές του και να κλείσει μια υπερβολικά ευνοϊκή συμφωνία για τη χώρα αυτή, δήλωσε η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters και μεταδόθηκε σήμερα.
Η ίδια σημείωσε, πάντως, ότι η μείωση του κρατικού χρέους της Ελλάδας θα μπορούσε να επιτευχθεί, χωρίς οι διεθνείς πιστωτές να αναγκαστούν να προχωρήσουν σε απομείωση της ονομαστικής αξίας των δανείων τους, ένα ζήτημα το οποίο ανησυχεί ιδιαίτερα τους επίσημους πιστωτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters, κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψής της στο Ντουμπάι, η Λαγκάρντ απάντησε στις επικρίσεις αυτές σημειώνοντας ότι το ΔΝΤ προσπαθεί εντατικά να διευθετήσει τις διαφωνίες που υπάρχουν, αλλά έχει περιορισμένα περιθώρια ελιγμών.
Μας ζητήθηκε να βοηθήσουμε, αλλά μπορούμε να βοηθήσουμε μόνο με όρους και προϋποθέσεις που έχουν ισορροπία. Με άλλα λόγια δεν μπορούμε να κλείσουμε μια υπερβολικά ευνοϊκή συμφωνία με μια χώρα απλά και μόνο επειδή είναι αυτή η χώρα», υποστήριξε η Κριστίν Λαγκάρντ.
Η ίδια πρόσθεσε: «πρέπει να εφαρμόσουμε τις αρχές που εφαρμόζουμε σε όλες τις χώρες, διότι δανείζουμε χρήματα της διεθνούς κοινότητας».
Αναφερόμενη στο ελληνικό χρέος, τόνισε πως θα μπορούσε να γίνει βιώσιμο χωρίς «κουρέματα», αν και απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για τη στρατηγική.
«Οι Ευρωπαίοι έχουν δώσει διευκολύνσεις πολύ μακροπρόθεσμα σε πολύ χαμηλά επιτόκια. Πρόσφατα πρότειναν κάποια μέτρα για να μειωθεί ακόμη περισσότερο το άχθος του χρέους», πρόσθεσε η ίδια.
«Χρειάζεται να γίνουν περισσότερα και πιστεύουμε ότι αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί εντός ενός μηχανισμού που δεν θα απαιτούσε στην πραγματικότητα κουρέματα, εάν οι μεταρρυθμίσεις στις οποίες αναφέρθηκα εφαρμοστούν πράγματι από την Ελλάδα», κατέληξε η Κριστίν Λαγκάρντ.Η Ελλάδα, το ΔΝΤ και οι επίσημοι πιστωτές της χώρας στην ΕΕ συνεχίζουν τις συνομιλίες στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, για την οποία θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία, ώστε να προχωρήσουν οι επόμενες εκταμιεύσεις του δανείου της και να αποφευχθεί η κήρυξη στάσης πληρωμών.
Οι τρεις πλευρές έχουν όμως διαφωνίες για το είδος των μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται να γίνουν στην Ελλάδα και τους δημοσιονομικούς στόχους που πρέπει να τεθούν. Το ΔΝΤ λέει ότι δεν μπορεί να συμμετάσχει σε ένα πρόγραμμα, το οποίο απλά θα διαιωνίζει τον ατέλειωτο κύκλο της υπερχρέωσης της χώρας.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, έκρινε το Σαββατοκύριακο ότι το πρόγραμμα βρίσκεται «σε επισφαλές έδαφος» διότι το ΔΝΤ δεν έχει ακόμη αποφασίσει ποιον ρόλο θα παίξει, ενώ ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε το ΔΝΤ ότι εγείρει «νέες απαιτήσεις».
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ασκεί πιέσεις στην Ελλάδα να θέσει σε εφαρμογή μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις ώστε να αποτραπούν ελλείμματα στο ασφαλιστικό της σύστημα.
Επίσης, έχει υποδείξει ότι οι επίσημοι πιστωτές της Ελλάδας ενδέχεται να πρέπει να προχωρήσουν σε «κουρέματα» -μείωση της ονομαστικής αξίας των δανείων τους- παρότι αντιτίθενται σε κάτι τέτοιο πολλές χώρες, ιδίως η Γερμανία.
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
Πηγή: finance.yahoo.com
Πηγή: http://www.newsit.gr