10 Φεβ 2017

Δεν υπάρχει ευρωζώνη δύο ταχυτήτων, λέει η Μέρκελ

Μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση έστειλε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, η οποία τόνισε ότι η ευρωζώνη πρέπει να παραμείνει ενιαία καλώντας ταυτόχρονα τα κράτη μέλη του ενιαίου νομίσματος να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους....

«Για εμένα, δεν υπάρχει θέμα δύο ταχυτήτων εντός της ευρωζώνης», τόνισε η Μέρκελ. «Η ευρωζώνη πρέπει να παραμείνει ενιαία. Και αυτό που συμφωνήσαμε πρέπει να γίνει από κοινού, από όλα τα κράτη μέλη της ευρωζώνης», επέμεινε η καγκελάριος, εκ νέου υποψήφια των Χριστιανοδημοκρατών και των Χριστιανοκοινωνιστών για το αξίωμα στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.
Υπενθυμίζεται ότι, πριν λίγες ημέρες, η Μέρκελ δήλωσε πως οι ευρωπαίοι ηγέτες ίσως δεσμευτούν σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση «διαφορετικών ταχυτήτων» όταν κάνουν την δήλωση για το μέλλον της ΕΕ στη Σύνοδο της Ρώμης τον επόμενο μήνα -πρόταση στην οποία αντέδρασε θετικά η Ιταλία
Άποψη την οποία μετέδωσε εκ νέου προχθές και η βελγική εφημερίδα De Standaard: Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θέλει τη δημιουργία μιας Ευρώπης πόλων ταχυτήτων, κάτι που αποτελεί πρόταση των χωρών Benelux (Ολλανδία, Βέλγιο και Λουξεμβούργο).
Παράλληλα, χθες, Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι εάν η Ελλάδα δεν εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης της οικονομίας της θα όφειλε να φύγει από την ευρωζώνη. «Η πίεση στους Έλληνες για να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστεί ώστε (η ελληνική οικονομία) να γίνει ανταγωνιστική, σε διαφορετική περίπτωση (η χώρα) δεν μπορεί να μείνει στη νομισματική ένωση», υποστήριξε ο Σόιμπλε μιλώντας στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο.
Πηγή: http://tvxs.gr