11 Φεβ 2017

Αλ. Τσίπρας: Θα βγάλουμε τη χώρα και την κοινωνία από την κρίση και θα σχεδιάσουμε τη μεταμνημονιακή Ελλάδα

Συνεδριάζει σήμερα Σάββατο 11 και αύριο Κυριακή 12 Φεβρουαρίου η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Οι εργασίες ξεκίνησαν με ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Όσο η Ευρώπη θα παραμένει άβουλη, αδύναμη, ανίσχυρη, τόσο θα ...
ενισχύονται οι δυνάμεις του ευρωσκεπτικισμού" δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του, κατά την έναρξη της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, που πραγματοποιείται σήμερα κι αύριο.

"Το 2017 θα είναι ένας χρόνος κρίσιμος για την Ευρώπη" τόνισε ο πρωθυπουργός ο οποίος υπογράμμισε ότι "για πρώτη φορά κλονίζεται η ευρωαντλαντική σχέση και ο προσανατολισμός της".
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ.Τσιπρας υπογράμμισε ότι "Τηρούμε τα συμφωνηθέντα, να τηρήσουν και οι εταίροι μας αυτά που έχουν συμφωνηθεί. Η αξιολόγηση θα κλείσει, και θα κλείσει θετικά όσο κι αν το απεύχεται η ΝΔ".
«Όσο και αν το απεύχονται η αξιολόγηση θα κλείσει και θα κλείσει θετικά. Χωρίς υποχωρήσεις σε θέματα αρχών και σε θέματα που αφορούν το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Σήμερα βλέπουμε στην Ευρώπη ότι οι ακραίες νεοφιλελευθερες δυνάμεις χάνουν έδαφος και δεν κερδίζουν. Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τη νέα αυτή πραγματικότητα αλλά και τις τεκτονικές αλλαγές σε διεθνές επίπεδο. Το παιχνίδι είναι απολύτως ανοικτό».
«Ο κ. Μητσοτάκης θα πάει στη Γερμανία, δεν ξέρω τι θα πει, αλλά δεν θα αναφέρει το ζήτημα της έκδοσης του κ. Χριστοφοράκου. Δεν ήρθε σε επαφή μαζί μου, δεν ζήτησε ενημέρωση. Δεν τους ενδιαφέρει να κλείσει η αξιολόγηση αλλά να πέσει η κυβέρνηση για να έρθουν αυτοί στα πράγματα Να λάβει υπόψη ποιος παλεύει για διέξοδο από την κρίση και ποιος δίνει διαπιστευτήρια προκειμένου να έρθει στην εξουσία. Ο κ. Μητσοτάκης και το κόμμα του είναι οι μόνοι στην Ευρώπη που μας εγκαλούν για καθυστερήσεις. Θα του πω ότι για να πάρει την εξουσία δεν αρκεί να γίνει αρεστός στους δανειστές αλλά στον ελληνικό λαό και αυτό δεν θα το καταφέρει».
«Από τη πλευρά μας επαναλαμβάνουμε με σταθερότητα, νηφαλιότητα και αποφασιστικότητα: Δεν θα δεχτούμε άλλα παιχνίδια στη πλάτη του ελληνικού λαού. Να ξέρουν ότι παίζουν με τη φωτιά όποιοι παίζουν παιχνίδια για "ευρωζώνη δύο ταχυτήτων", για διασπάσεις και διαιρέσεις».
Στη Γαλλία η συνεργασία ανάμεσα στους σοσιαλιστές και την Αριστερά θα μπορούσε να δημιουργήσει μεγαλύτερη δυναμική. Η προοπτική μιας εναλλακτικής Αριστεράς στην Ευρώπη και τον κόσμο, παραμένει ανοικτή.
Το ΠΑΣΟΚ επιμένει να είναι η ουρά της Ν.Δ και του κ. Μητσοτάκη. Είχε ευκαιρίες να πάρει αποστάσεις και να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Τους καλούμε να δουν ότι τα πράγματα αλλάζουν. Σε λίγο θα είναι οι μόνοι στην Ευρώπη που επιμένουν να συνεργάζονται με μια δεξιά που συνδυάζει τον φιλελευθερισμό του κ. Μητσοτάκη και την ακροδεξιά ρητορική του κ. Γεωργιάδη
Θέλω να παρακαλέσω θερμά την Καγκελάριο κ. Μέρκελ να αποθαρρύνει τον υπουργό Οικονομικών από αυτή τη διαρκή επιθετικότητα εναντίον της Ελλάδας και από τις υποτιμητικές αναφορές. Η προεκλογική περίοδος σε μια χώρα δεν μπορεί να επηρεάσει τη ζωή σε μια άλλη χώρα.
Δεν θα κριθούμε από τους συμβιβασμους και τις αντιστάσεις μας στη διαπραγμάτευση, αλλά αν θα καταφέρουμε να εμπεδώσουμε το αίσθημα της κοινωνικής δικαιοσύνης και να εμπεδώσουμε τη διαφάνεια.
Στην ιστορική συγκυρία που βρισκόμαστε στην κυβέρνηση θα κριθούμε από το αν θα καταφέρουμε να πάρουμε πρωτοβουλίες στήριξης της κοινωνίας.
Το επόμενο διάστημα θα πάρουμε πρωτοβουλίες που θα αφήσουν στον τόπο ένα προοδευτικό αποτύπωμα.Τη σημαντική μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και την εκπαίδευση, την ανάγκη για μια προοδευτική μεταρρύθμιση στους ΟΤΑ, την επεξεργασία ενός σχεδίου περιφερειακής ανασυγκρότησης της χώρας και την έναρξη δημόσιου διαλόγου για τη συνταγματική αναθεώρηση.
Δεν πρέπει να αφήσουμε κανένα να προσβάλει το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς.Θέλω να ζητήσω από τους υπουργούς και τα αρμόδια όργανα του κόμματος να μην δείξουν καμία επιείκεια.

...............................................
Η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ συνεδριάζει σήμερα Σάββατο 11 και αύριο Κυριακή 12 Φεβρουαρίου στο Wyndham Grand Hotel (Πλατεία Καραϊσκάκη (Μεγ. Αλεξάνδρου 2, μετρό Μεταξουργείο).

Τα θέματα του θα απασχολήσουν την Κ.Ε.:
  1. Πολιτικές Εξελίξεις
  2. Προγραμματισμός δράσης
Πρόγραμμα εργασιών
Σάββατο 11/2/2017
11:00 –19:00
Κυριακή 12/2/2017
10:30 – 15:30
Πηγή: https://left.gr