26 Ιαν 2017

Eurogroup - Τσακαλώτος: Διπλό "όχι" στο ΔΝΤ για προληπτικά μέτρα!

Την αντίθεσή του στις απαιτήσεις του ΔΝΤ, να νομοθετηθούν πρόσθετα μέτρα για την ελληνική οικονομία και μετά τη λήξη του παρόντος προγράμματος, εξέφρασε σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ήταν το θέμα που κυριάρχησε κατά την διάρκεια του Eurogroup και επανέφερε...
εφιαλτικά σενάρια στο προσκήνιο. Κι αυτό διότι οι πληροφορίες ανέφεραν πως και η Κομισιόν, για πρώτη φορά, συντάχθηκε με το ΔΝΤ (σ.σ. και τον... Σόιμπλε) για άμεση ψήφιση προληπτικών μέτρων και για μετά το 2018.
Όχι σε προληπτικά μέτρα
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης σημείωσε πως κάτι τέτοιο θα δέσμευε τις μελλοντικές κυβερνήσεις μιας ευρωπαϊκής χώρας – και αυτό δεν συνάδει με τις ευρωπαϊκές και δημοκρατικές αξίες.
Ο κ. Τσακαλώτος, ανέφερε ότι όλοι οι συμμετέχοντες στη συνεδρίαση αναγνώρισαν πως η Ελλάδα έχει σημειώσει «εξαιρετικές επιδόσεις» και πως η ελληνική οικονομία «μπορεί να φτάσει στην ανάπτυξη. Σε όλες τις συναντήσεις βρήκαμε κοινό τόπο. Η ελληνική ανάπτυξη βαίνει πολύ καλύτερα από ό,τι περίμεναν πολλοί» ανέφερε.
«Ο καθένας που μίλησε, επεσήμανε το πόσο σημαντικός είναι ο παράγων χρόνος και πως πρέπει να φτάσουμε σε λύση πολύ γρήγορα» σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος.
Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε «να σκεφτούμε» την απαίτηση του ΔΝΤ για τη νομοθέτηση προληπτικών μέτρων που θα αφορούν την περίοδο μετά το 2018, λέγοντας πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει για δύο λόγους:
     ---> Πρώτον διότι «αφού έχουμε τέτοιες επιδόσεις, η λήψη νέων μέτρων δεν είναι και τόσο απαραίτητη»,
     ---> Δεύτερον διότι «δεν είναι δυνατόν να ζητάς να νομοθετήσει μια χώρα για το τι θα κάνει το 2019 και μετά. Με τον τρόπο αυτό παραγκωνίζονται οι ευρωπαϊκές δημοκρατικές αξίες».
Καταλήγοντας, ο Ευ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι θα υπάρξουν «πρωτοβουλίες από σήμερα και μετά προκειμένου να κλείσει το κενό» και εξέφρασε την άποψη ότι επειδή «όλες οι πλευρές είναι δεσμευμένες σε μια γρήγορη λύση, θα μπορούσαμε να έχουμε ένα βαθμό εμπιστοσύνης» ότι κάτι τέτοιο θα επιτευχθεί.
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Πηγή: http://www.newsit.gr