31 Ιαν 2017

Τσίπρας: Μας ανησυχεί η άνοδος εθνικιστικών και ρατσιστικών δυνάμεων στην Ευρώπη

Ιδιαίτερα εποικοδομητικές χαρακτήρισε τις συνομιλίες του με τον Σέρβο ομόλογό του, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενώ αναφερόμενος στους ιστορικούς δεσμούς Ελλάδας-Σερβίας υπογράμμισε ότι στις κρίσιμες στιγμές οι δύο χώρες ...
βρέθηκαν πάντα στην ίδια πλευρά. Επίσης, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα συνδράμει την προσπάθεια της Σερβίας να γίνει μέλος της ΕΕ. Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι πρέπει να αξιοποιηθεί σε διπλωματικό επίπεδο η δυναμική των αισθημάτων φιλίας και αλληλεγγύης μεταξύ των δύο λαών.
«Συζητήσαμε για τις διμερείς μας σχέσεις και τις εξελίξεις γενικότερα, επισημάναμε τη σημασία των δεσμών Ελλάδας-Σερβίας, καθώς και της οικονομικής συνεργασίας.
Συμφωνήσαμε σε συγκεκριμένα βήματα περαιτέρω αναβάθμισης της συνεργασίας αυτής. Έτσι αποφασίσαμε την ίδρυση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, που θα συνεδριάσει για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη», σημείωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.
Βούτσιτς: «Οι συνομιλίες μας βασίστηκαν σε αυτό που έχουμε να κάνουμε στο μέλλον»
«Οι συνομιλίες μας βασίστηκαν σε αυτό που έχουμε να κάνουμε στο μέλλον», ανέφερε ο Πρωθυπουργός της Σερβίας, στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Αλέξη Τσίπρα.
Επίσης, ο κ. Βούτσιτς ευχαρίστησε την Ελλάδα που δεν αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, καθώς και για τη στήριξή της στην ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας.
Τσίπρας: «Η ειρήνη και η σταθερότητα στα Βαλκάνια εξασφαλίζεται με κοινά αποδεκτή λύση στο ζήτημα του Κοσσόβου»
«Τα Βαλκάνια, πέραν των υπολοίπων, αντιμετωπίζουν και τις δικές τους προκλήσεις. Εξέφρασα την ανησυχία μου για τις εθνικιστικές, αλυτρωτικές και μισαλλόδοξες φωνές. Το μέλλον των Βαλκανίων δεν μπορεί να χτιστεί με αναθεωρητικές λογικές των διεθνών συνθηκών», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Όπως σημείωσε ο Πρωθυπουργός, η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή εξασφαλίζεται με κοινά αποδεκτή λύση στο ζήτημα του Κοσσόβου. Η Ελλάδα θα παραμείνει σταθερή στις θέσεις της, που είναι θέσεις αρχών σε αυτό το ζήτημα.
Τσίπρας: «Η ελληνοσερβική συνεργασία είναι για εμάς στρατηγική επιλογή»
«Προσβλέπουμε στη περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων Ελλάδας-Σερβίας, η ελληνοσερβική συνεργασία είναι για εμάς στρατηγική επιλογή», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.
Τσίπρας: «Η συνεργασία Ελλάδας-Σερβίας μπορεί να ενταχθεί σε ένα project που αφορά όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο»
Η Ελλάδα έχει το σημαντικότατο στρατηγικό πλεονέκτημα της γεωγραφικής της θέσης και μπορεί να καταστεί στρατηγικός συγκοινωνιακός κόμβος για την ευρωπαϊκή ήπειρο.
Η Σερβία μπορεί να αποτελέσει τη γέφυρα μεταξύ Δυτικής και Ανατολικής Ευρώπης. Άρα η συνεργασία μας μπορεί να ενταχθεί σε ένα project που αφορά όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε ερωτήσεις στη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τον Πρωθυπουργό της Σερβίας.
Πέρα από την σιδηροδρομική διασύνδεση, ένα άλλο έργο που μπορεί να αλλάξει την γεωγραφία των Βαλκανίων, είναι και εκείνο της διασύνδεσης Βελιγραδίου-Θεσσαλονίκης μέσω των ποταμών Αξιού και Μόραβα, προσέθεσε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι θα διερευνηθεί αν το Πρόγραμμα Γιούνκερ θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει ένα τέτοιο πρόγραμμα.
Τσίπρας: «Μας ανησυχεί η άνοδος εθνικιστικών και ρατσιστικών δυνάμεων στην Ευρώπη»
Για να μπορέσει κάποιος να βοηθήσει στην επίλυση ενός ζητήματος πρέπει και οι δύο πλευρές να θέλουν να λυθεί το πρόβλημα, ανέφερε ο κ. Τσίπρας, ερωτηθείς για την συμβολή της Σερβίας στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.
Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε την υπομονή που έχει επιδείξει η Ελλάδα, προσθέτοντας ότι η λύση των διαφορών καθίσταται ανέφικτη με την εμμονή σε αλυτρωτικές θέσεις. «Το μέλλον των Βαλκανίων δεν μπορεί να είναι η επιμονή και η εμμονή σε μία λογική που τα προηγούμενα χρόνια έχει κοστίσει στους λαούς μας», σημείωσε.
Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, η Σερβία είναι κρίσιμη χώρα για τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή και πρόσθεσε ότι οφείλει να συνεχίσει και να ενισχύσει αυτόν τον κρίσιμο ρόλο.
Επίσης, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε: «Μας ανησυχεί η άνοδος εθνικιστικών και ρατσιστικών δυνάμεων στην Ευρώπη, γιατί επηρεάζει τις πολιτικές δυνάμεις που κυβερνούν στην Ευρώπη».
«Έχουμε δει στο παρελθόν πολιτικές δυνάμεις που βρίσκονται στη διακυβέρνηση κρίσιμων χωρών, απέναντι στον φόβο αυτών των δυνάμεων (εθνικιστικών και ρατσιστικών), να υιοθετούν τη πολιτική τους ατζέντα. Η υιοθέτηση της ατζέντας της ακροδεξιάς από δυνάμεις του κέντρου την καθιστούν κρίσιμη δύναμη για την διακυβέρνηση», συμπλήρωσε.
«Η Ευρώπη είναι σε σταυροδρόμι και ενόψει κρίσιμων εκλογικών διαδικασιών σε σειρά χωρών όλοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι προτεραιότητα πρέπει να είναι το συλλογικό συμφέρον της Ευρώπης, σε μία εποχή, μάλιστα, που υπάρχουν ενδείξεις αποσταθεροποίοησης, και όχι το πρόσκαιρο πολιτικό συμφέρον σε κάθε χώρα ξεχωριστά», ανέφερε ο πρωθυπουργός και κατέληξε: «Ελπίζω ότι αυτή η δύσκολη χρονιά θα είναι μία χρονιά διεξόδου από το τέλμα και όχι μία χρονιά έντασης του αδιεξόδου. Σε αυτήν την κατεύθυνση θα δουλέψουμε, πιστεύοντας ότι αυτό είναι χρήσιμο και απαραίτητο και προς όφελος των λαών μας στην ΕΕ.
Δείτε το απόσπασμα απο την ΕΡΤ
 
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Πηγή: http://www2.enikos.gr