24 Ιαν 2017

Αιχμηρή απάντηση του Υπουργείου Υγείας στη ΝΔ για τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ

Με μια αιχμηρή ανακοίνωση απαντά το υπουργείο Υγείας στην ερώτηση που κατέθεσαν 20 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας χθες στη Βουλή, σχετικά με τον διαγωνισμό για την προμήθεια νέων ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ. Συγκεκριμένα, στην ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές της ΝΔ ζητούσαν να ...
ενημερωθούν από τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, πότε προτίθεται να προχωρήσει σε διαγωνισμό με σκοπό την αντικατάσταση ακατάλληλων οχημάτων του ΕΚΑΒ και ποιος είναι ο λόγος της τόσο μεγάλης χρονικά καθυστέρησης για την αντικατάσταση των εν λόγω ασθενοφόρων.
Με οξύ τόνο απάντησε σήμερα το υπουργείο Υγείας, το οποίο αναφερόμενο στην ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κάνει λόγο για «Χρυσό Βατόμουρο Κωμωδίας», ενώ την χαρακτηρίζει «κακόγουστη διασκευή της ελληνικής ταινίας “Φωνάζει ο Κλέφτης”».
Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας:
«Σοβαρή υποψηφιότητα για Χρυσό Βατόμουρο Κωμωδίας θέτει η Νέα Δημοκρατία, με την κατάθεση ερώτησης 20 βουλευτών της για το στόλο των ασθενοφόρων του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ). Η ερώτηση αυτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως κακόγουστη διασκευή της ελληνικής ταινίας «Φωνάζει ο Κλέφτης».
Ερωτά για τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ η Νέα Δημοκρατία, η οποία είχε προκηρύξει διαγωνισμό προμήθειας ασθενοφόρων το 2007, ο οποίος διαγωνισμός περιπλανιόταν ως άλλος Οδυσσέας για 10 περίπου χρόνια στα συρτάρια των αρμοδίων. Κι αν ο Οδυσσέας δεν «εξώκειλε» στην Ανθεμόεσσα, μαγεμένος από τον ήχο των Σειρήνων, οι σειρήνες των νέων ασθενοφόρων δεν ηχούσαν, καθώς οι «μνηστήρες» δεν τα έβρισκαν στη μοιρασιά των προικιών.
Ο εν λόγω διαγωνισμός αφορούσε στην προμήθεια 186 συνολικά ασθενοφόρων. Το πρώτο σκέλος που αφορούσε στην προμήθεια 90 ασθενοφόρων με αντίτιμο 48.000 ευρώ ανά ασθενοφόρο, ολοκληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ, το περασμένο φθινόπωρο και τα νέα ασθενοφόρα έχουν ήδη παραδοθεί στο σύνολό τους στις περιφέρειες για τις οποίες προορίζονταν. Το δεύτερο σκέλος του διαγωνισμού, το οποίο αφορούσε στην προμήθεια 96 ασθενοφόρων ακυρώθηκε καθώς το αντίτιμο ήταν 63.000 ευρώ ανά ασθενοφόρο, ενώ οι προδιαγραφές ήταν ακριβώς ίδιες με αυτές του πρώτου σκέλους».
Στην ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας αναφέρονται τα πεπραγμένα του ΕΚΑΒ σε σχέση με την ανανέωση του στόλου του, από πέρυσι τον Οκτώβριο:
-Προμήθεια 90 ολοκαίνουριων ασθενοφόρων με την ολοκλήρωση του προαναφερθέντος διαγωνισμού.
-Προμήθεια 9 ασθενοφόρων, με ελάχιστα χιλιόμετρα (1.000 – 9.000 χλμ.) από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.
-Παραχώρηση από Κέντρα Υγείας, Νοσοκομεία και Δήμους, 61 μεταχειρισμένων, πλήρως λειτουργικών ασθενοφόρων.
-Δωρεά του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών 3 ολοκαίνουριων ασθενοφόρων.
-Δωρεά της Ελβετικής Πρεσβείας 2 ολοκαίνουριων ασθενοφόρων.
-Δωρεά της Αυστριακής Πρεσβείας 1 ολοκαίνουριου ασθενοφόρου.
-Δωρεά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου 2 ολοκαίνουριων ασθενοφόρων.
-Δωρεά του Δήμου Σικυωνιών 1 ολοκαίνουριου ασθενοφόρου.
-Σε εξέλιξη βρίσκεται δωρεά του Ιδρύματος Λεβέντη, η οποία αφορά σε 2 ολοκαίνουρια ασθενοφόρα.
Στη διαδικασία έκδοσης έγκρισης σκοπιμότητας βρίσκεται νέος διαγωνισμός του ΕΚΑΒ, ο οποίος αφορά στην προμήθεια 233 ολοκαίνουριων ασθενοφόρων. Ο αριθμός των οχημάτων που τελικά θα αγορασθούν εξαρτάται από την οικονομική δυνατότητα των κατά τόπους Περιφερειών, καθώς και από την εξέλιξη των επαφών με γνωστό ίδρυμα για τη δωρεά 145 οχημάτων.
«Το σύνολο λοιπόν ανέρχεται στα 404 ασθενοφόρα, 334 ολοκαίνουρια και 70 μεταχειρισμένα οχήματα. Καλό θα ήταν λοιπόν, οι 20 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, που κατέθεσαν τη σχετική ερώτηση, να τη μετατρέψουν σε επίκαιρη ώστε να μην απαντηθεί γραπτώς, αλλά εντός της Βουλής. Να μην παραλείψουν βέβαια να προσκομίσουν και τα πεπραγμένα του ΕΚΑΒ για την ανανέωση του στόλου του, επί των δικών τους κυβερνήσεων, ώστε να μπορεί να γίνει και η σύγκριση.
Υπενθυμίζεται στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ότι οι ερωτήσεις έχουν σκοπό τον έλεγχο του κυβερνητικού έργου και όχι την προάσπιση συγκεκριμένων συμφερόντων. Οι πληροφοριοδότες τους, προφανώς απορροφημένοι από τον καημό τους, λόγω απώλειας των προνομίων τους, αγνοούν βασικές πληροφορίες τις οποίες θα έπρεπε να γνωρίζουν, με συνέπεια να εκθέτουν τους βουλευτές του κόμματος, στο οποίο ανήκουν», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.
Πηγή: http://www.enikos.gr