30 Δεκ 2016

Συντονισμένα βήματα για το Κυπριακό συζήτησαν Τσίπρας - Αναστασιάδης

Ο συντονισμός Αθήνας - Λευκωσίας στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό εν όψει των συνομιλιών της Γενεύης ήταν το αντικείμενο της συνάντησης που είχαν το μεσημέρι στο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της ...
Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης. Όπως ανακοινώθηκε από το Γραφείο του Έλληνα πρωθυπουργού, στη συνάντηση«επαναβεβαιώθηκε η σταθερή προσήλωση Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας στην επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού επί τη βάσει των αποφάσεων του ΟΗΕ. Παράλληλα, ελήφθησαν αποφάσεις για ανάληψη κοινών δράσεων σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο».
Στη συνάντηση μετείχαν επίσης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δημήτρης Παρασκευόπουλος, καθώς και ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδη.
Ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε χθες «πολύ σημαντική» την σημερινή συνάντηση.
Στόχος και των δύο πλευρών είναι ο πλήρης συντονισμός Λευκωσίας - Αθηνών για τις συνομιλίες της Γενεύης από τις 9-11 Ιανουαρίου και την διάσκεψη που έχει προγραμματιστεί για τις 12 του μήνα.
Στην ατζέντα  βρίσκεται και το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, η σύνθεση της διάσκεψης, ενώ θα γίνει και αξιολόγηση της μέχρι σήμερα πορείας των διαπραγματεύσεων.
Όπως είπε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ο κύπριος πρόεδρος πριν μεταβεί στην Ελβετία θα ενημερώσει για τις εξελίξεις εκτός από το Εθνικό Συμβούλιο και τον κυπριακό λαό.
Τα μηνύματα πάντως από την Τουρκία μέχρι στιγμής δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά, καθώς η Άγκυρα επιμένει στη διατήρηση του συστήματος εγγυήσεων με διαφοροποιημένη μορφή και στην παρουσία στρατευμάτων και μετά τη λύση, σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ως προς το θέμα της διαδικασίας οι δύο κυβερνήσεις επιμένουν πως διάσκεψη δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς την παρουσία και τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αθήνα και Λευκωσία θα κινηθούν προς την κατεύθυνση της διασφάλισης της συμμετοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας και όπως είναι γνωστό έχουν ενώπιον τους γνωματεύσεις ειδικών.
Χθες ο Έλληνας πρωθυπουργός συνάντησε τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού, ο οποίος διαπίστωσε «μεγάλη συναντίληψη» με την Αθήνα και τον επικεφαλής του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασίας Πολιτών Γιώργο Περδίκη, που διεμήνυσε ότι τυχόν αποτυχία στις συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού χρεώνεται εξ ολοκλήρου στην τουρκική πλευρά.
Πηγή: http://tvxs.gr