13 Δεκ 2016

«Βέτο» Αυστρίας για ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ

Ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς, έκανε πράξη την απειλή του πως θα μπλοκάρει το κοινό ανακοινωθέν του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες εξαιτίας, όπως ανέφερε, μη επαρκούς κριτικής έναντι της ...
Τουρκίας. Σημειώνεται πως ο Κουρτς έχει ζητήσει πάγωμα όλων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας και σήμερα άσκησε «βέτο» μπλοκάροντας το κοινό κείμενο συμπερασμάτων. Αυτό σημαίνει πως δεν θα υπάρξει ένα κοινό ανακοινωθέν της ΕΕ, αλλά μόνο μια ανακοίνωση από τη σλοβακική Προεδρία.
Ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών φέρεται να δήλωσε πως μεταξύ των χωρών υπάρχει συμφωνία μόνο στο ό, τι δεν θα ανοίξουν άλλα κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, καθώς απαιτείται ομοφωνία και για το άνοιγμα περαιτέρω κεφαλαίων, κάτι στο οποίο όμως αντιτίθεται η Αυστρία.
Ο ίδιος αναμένει πως θα υπάρξουν τώρα περαιτέρω συζητήσεις για την Τουρκία, ίσως ήδη στο μεθαυριανό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη Σύνοδο Κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, ενώ θεωρεί πως το χάσμα δεν λύθηκε και πως η ΕΕ ακόμη δεν έχει μία σαφή τοποθέτηση ως προς την Τουρκία.
Ήδη χθες, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, παραπέμποντας στα ψηφίσματα, τόσο της αυστριακής Βουλής, όσο και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στα οποία υποστηρίζεται σαφώς ένα πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, είχε τονίσει πως δεν μπορεί να υιοθετήσει ένα κείμενο, στο οποίο δεν διατυπώνεται σαφώς ο στόχος για αντίδραση σε όσα συνέβησαν στην Τουρκία.
Κύπρος: «Θετικές» εξελίξεις
Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, σχολιάζοντας τις εξελίξεις χαρακτήρισε «θετικό» το γεγονός πως δεν θα υπάρξει κοινή δήλωση των 28.
Όπως είπε, σχολιάζοντας το κείμενο των συμπερασμάτων, που θα παρουσιαστεί μόνο ως δήλωση της Σλοβακικής Προεδρίας, αυτό θα περιλαμβάνει ισχυρά μηνύματα σε σχέση με τις υποχρεώσεις της Τουρκίας έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας και «έχει ενδυναμωθεί ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στο ρόλο της Τουρκίας στη διαδικασία των συνομιλιών για το Κυπριακό».
Σύμφωνα με τον Κύπριο υπουργό το κείμενο για την Τουρκία αναφέρεται, όπως και τις προηγούμενες χρονιές, στη συνεχιζόμενη άρνησή της να εφαρμόσει το Πρόσθετο Πρωτόκολλο, ενώ τονίζεται ότι η Τουρκία δεν έχει σημειώσει πρόοδο προς την εξομάλυνση των σχέσεων της με την Κυπριακή Δημοκρατία.
Σε αυτό το πλαίσιο, υπενθυμίζεται ότι η αναγνώριση όλων των κρατών μελών αποτελεί βασικό συστατικό της ενταξιακής διαδικασίας και γίνεται αναφορά στην Αντιδήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου 2005, στην οποία περιλαμβάνονται όλες οι υποχρεώσεις της Τουρκίας έναντι της Κύπρου.
Δύο άλλα σημαντικά στοιχεία είναι η αναφορά σε σχέση με την ένταξη των κρατών μελών της Ένωσης σε διεθνείς οργανισμούς καθώς και η ανάγκη συμμόρφωσης της Τουρκίας με τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ.
Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, αφού καλωσορίζεται η δέσμευση των μερών στις συνομιλίες, αναφέρεται ότι ο ρόλος και η συνεισφορά της Τουρκίας στη διαδικασία «παραμένει κρίσιμης σημασίας» και καλείται η Τουρκία «να στηρίξει ενεργώς τις διαπραγματεύσεις για μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και επί τις αρχές, πάνω στις οποίες εδράζεται η Ε.Ε.»
Φέτος, κατά την προπαρασκευαστική συζήτηση σε υπηρεσιακό επίπεδο επιτεύχθηκε προσθήκη αναφοράς για τους τουρκικούς περιορισμούς έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με την Τελωνειακή Ένωση, οι οποίοι για όσο παραμένουν σε ισχύ θα διατηρηθούν τα μέτρα, που υιοθετήθηκαν από το Συμβούλιο το 2006.
Παράλληλα, στην παράγραφο για το Κυπριακό προστέθηκε η ανάγκη η Τουρκία προβεί στα αναγκαία βήματα για δημιουργία θετικού κλίματος στις εν εξελίξει συνομιλίες.
Κοτζιάς: Η Τουρκία θα πρέπει να αποφασίσει αν θα εξευρωπαϊστεί
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, υποστήριξε ότι θα πρέπει να διατηρηθούν όλοι οι δίαυλοι επικοινωνίας και συνεννόησης με την Τουρκία.
Ο ίδιος επεσήμανε ότι η Ελλάδα επιθυμεί τον εξευρωπαϊσμό της Τουρκίας, σημειώνοντας ωστόσο, ότι η ίδια η Τουρκία είναι αυτή που θα αποφασίσει αν θέλει να εξευρωπαϊστεί, ή να αφήσει τον εαυτό της εκτός ΕΕ.
Ο Ν. Κοτζιάς ξεκαθάρισε ακόμη, ότι η Ελλάδα δεν συμφωνεί με την πρόταση της Αυστρίας να παγώσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, εκφράζοντας την άποψη πως μια πολιτική αποκλεισμού από την ευρωπαϊκή διαδικασία θα οδηγούσε την Τουρκία σε απομόνωση.
Παράλληλα, ο Ν. Κοτζιάς υπογράμμισε ότι η Τουρκία δεν πρέπει να συμπεριφέρεται ως αναθεωρητική δύναμη με αναφορές στη συνθήκη της Λωζάνης, ή αιχμές αμφισβήτησης της ελληνικότητας των νησιών.
Σε γενικές γραμμές, τα περισσότερα κράτη-μέλη υποστήριξαν ότι θα πρέπει να διατηρηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Άγκυρα, καταγράφοντας ταυτόχρονα τα μεγαλύτερα προβλήματα που είναι η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η ελευθερία του Τύπου.
Εξάλλου, σχετικά με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Αλβανία, ο Νίκος Κοτζιάς εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι έγιναν αποδεκτές όλες οι ελληνικές προτάσεις σε σχέση με την έκθεση της Επιτροπής.
Ειδικότερα, αναφέρθηκε στις παραγράφους που μιλούν για τη μάχη ενάντια στη διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα, την αναγνώριση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων σε όλη την επικράτεια της Αλβανίας, και στην παράγραφο που αναφέρεται στη σημασία της «καλής γειτονίας».
Πηγή: http://tvxs.gr